Contact

Evenimente

profesiuni de viață franciscană la Galați (2020)

Profesiuni de viață franciscană la Galați  (20.09.2020)

Studiați, iubiți, trăiți regula Ordinului Franciscan...
   ea întruchipează ceea ce Biserica așteaptă de la voi !

În data de 20.09.2020, la Biserica Romano-Catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Galați, în cadrul sfintei liturghii comunitare de la ora 11, s-a produs un eveniment care ne-a umplut inimile de bucurie. Un număr de cinci persoane laice, după trei ani de noviciat, de ucenicie în tainele spiritualității franciscane, au depus profesiunea evanghelică pe viață și au intrat astfel în Ordinul Franciscan Secular. A fost un moment plin de emoție și frumsețe spirituală, în care lucrarea Duhului Sfânt s-a făcut simțită cu putere.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele Cristian Blăjuț - asistent spiritual național, părintele Anton Acatrinei și părintele Cristian Dumea - paroh al bisericii romano-catolice din Galați. Amintim cu recunoștință căldura și răbdarea cu care toți preoții i-au consiliat spiritual pe noii intrați în Ordin.

Pentru sora Maria, sora Iuliana, sora Irina, sora Liliana și fratele Marius a fost un moment de sărbătoare și de consacrare spirituală, pentru a trăi Evanghelia cu ajutorul harului Duhului Sfânt, prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria și a Sfântului Francisc. Bucuria de a trăi în simplitate, pe care Sfântul Francisc o transmite celor care îl urmează, este un dar minunat de la Dumnezeu. Sfântul Francisc, prin testamentul său, a transmis tuturor această binecuvântare: „Scrie că îi binecuvântez pe toți frații mei, care sunt în Ordin și care vor veni până la sfârșitul lumii”. Vreți să-l urmați? Vă așteptăm cu drag și ne rugăm cu cuvintele Sfântului Francisc: „Dumnezeule Preaînalt, luminează cu lumina Ta întunericul inimii mele. Dăruiește-mi o credință dreaptă, o speranță neclintită, o dragoste desăvârșită”.

Înainte de a se da binecuvântarea de încheiere, sora Maria, care îndeplinește cu multă dăruire slujirea de Ministru al Familiei Franciscane Terțiare din Galați, a făcut o emoționantă mărturisire de credință franciscană, spunând că-l mărturisește pe Isus Cristos sărac și răstignit, după modelul Sfântului Francisc de Asissi. Au fost cuvinte simple, dar fierbinți, care au pătruns în inimile tuturor participanților. A mai specificat faptul că dorește să se dedice Bisericii și rugăciunii, și toate cuvintele sale au fost spuse cu multă emoție. Sora Maria și-a încheiat alocuțiunea cu două rugăciuni - una de mulțumire, adresată lui Isus, iar cealaltă fiind pentru fraternitatea franciscană.  Pace și bine !

sr. Maria Zlat, sr. Iuliana Marschall

fotografii de la acest eveniment


afiș recital „Adiemus” în biserica romano-catolică din Galați (2019)

ADIEMUS
Întâlnire a muzicii cu poezia și artele vizuale  (09.06.2019)

Păstrând tradiția ultimilor ani de a găzdui evenimente culturale cu semnificații spirituale, în biserica romano-catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Galați a avut loc recitalul de muzică și poezie „Adiemus”, susținut de ansamblul vocal-instrumental „Psalterion”. Spectacolul s-a desfășurat în duminica Rusaliilor, 9 iunie 2019, după Sfânta Liturghie comunitară de la ora 11 și a fost primit de toți cei prezenți „ca un dar de la Duhul Sfânt”, după intenția exprimată de părintele paroh Cristian Dumea.

Ansamblul „Psalterion”, coordonat de profesorul universitar Gabriel Bulancea de la Facultatea de Arte a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, are în componența sa nume consacrate: soprana Adelina Diaconu, actorul Vasile Dănilă, soliștii instrumentiști Ilona Văduva (vioară), Anișoara Negură (oboi), Cristian Dumea (orgă), Gabriel Bulancea (chitară), alături de care au cântat acum și studentele Elena Chirvase și Andreea Marin, de la Facultatea de Arte. Proiecțiile video care însoțesc muzica și momentele poetice din recitalul „Adiemus” sunt realizate de Victor Mihăilescu, iar regia artistică îi aparține lui Adrian Mărginean.

Programul recitalului a fost următorul:

 1. KARL JENKINS - Adiemus variations (5:01)
 2. FRANCISC DE ASSISI - Cântecul făpturilor (3:00)
 3. MARIA ZUCCHARI - Sinfonia introduttiva (2:30)
 4. MARIA ZUCCHARI - Salve Regina (3:55)
 5. KARL JENKINS - Benedictus / Psalmul VIII (5:00)
 6. FRANCIS POULENC - O magnum mysterium (2:30)
 7. KARL JENKINS - Concerto grosso, partea a III-a (6:57)
 8. NICHITA STĂNESCU - Ce bine că ești (2:00)
 9. ASTOR PIAZZOLLA - Yo soy Maria (3:22)
 10. MANUEL DE FALLA - Nana (1:50)
 11. AUGUSTIN - Târziu Te-am iubit (2:00)
 12. GABRIEL BULANCEA - Krisis (3:32)
 13. canto gregoriano - Tota pulchra es, Maria (2:31)
 14. MICHAEL LORENC - Ave Maria (3:12)
 15. OSCAR WILDE - Privighetoarea și trandafirul
  CAMILLE SAINT-SÄENS - Le rossignol et la rose (5:00)
 16. KARL JENKINS - Adiemus (4:00)

Credem că diversitatea genurilor și a temelor din acest recital a permis celor prezenți să aprecieze încă o dată calitățile deosebite ale interpreților ansamblului „Psalterion”. În mod deosebit salutăm prezența în program a piesei „Krisis” a domnului Gabriel Bulancea, o lucrare muzicală interesantă și bine întocmită, cu un element „surpriză” care a smuls aplauze de la mulți dintre cei prezenți... înainte de finalul piesei. Mulțumim membrilor Ansamblului „Psalterion” pentru darul pe care ni l-au făcut în sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt.

Pacea și bucuria, daruri ale Duhului Sfânt, să fie mereu prezente în inimile voastre !


vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în România (2019)

Papa Francisc în România  (31 mai ÷ 2 iunie 2019)

Răspunzând invitației autorităților statului român și a Bisericii Catolice din România, Sfântul Părinte Papa Francisc a efectuat o călătorie apostolică de trei zile în România, la douăzeci de ani după istorica vizită a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Vizita actualului Suveran Pontif, desfășurată sub deviza „Să mergem împreună”, a cuprins o serie de evenimente și manifestări, având concomitent rangul unei vizite oficiale de stat, caracterul unei întâlniri ecumenice fraterne, iar pentru credincioșii catolici importanța și solemnitatea unei vizite pastorale a urmașului Sfântului Petru. În contextul unor prognoze meteo nefavorabile pentru întreaga durată a vizitei, papa Francisc a reușit totuși să aibă mereu alături perioadele de vreme bună, ca un semn de binecuvântare din partea lui Dumnezeu și de ascultare a rugăciunilor credincioșilor. Toate momentele importante, petrecute la București, Șumuleu-Ciuc, Iași, Blaj și Sibiu au fost pe deplin reușite, iar întâlnirea papei cu cei veniți să-l întâmpine și să-l salute în „grădina Maicii Domnului” a fost prilej de bucurie, încurajare și întărire reciprocă.

În dimineața zilei de sâmbătă 1 iunie, reprezentanții comunității catolice din Galați au plecat și ei să-l întâmpine pe Sfântul Părinte la Iași, în inima diecezei. Unii dintre pelerini au ales să se deplaseze mai repede, cu propriile mijloace de transport. Ajungând la destinație mai devreme cu câteva ore, au avut de suportat o ploaie torențială cu grindină, care le-a înmuiat gleznele. Copiii, tinerii și majoritatea adulților, însoțiți de părintele vicar Cristian Pal, au plecat pe la ora 08:30 cu autocare și microbuze închiriate. De data aceasta s-a adeverit maxima din vechime „Grăbește-te încet”, pentru că cei care au ajuns ultimii la Iași au fost mai câștigați, fiind deranjați doar de o scurtă ploicică. Spre încântarea tuturor, vremea s-a îmbunătățit în momentul aducerii icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica, cu puțin timp înainte de sosirea Sfântului Părinte pe esplanada din fața Palatului Culturii. Zona 1, în care am fost repartizați, ne-a asigurat o bună vizibilitate a scenei și a ecranelor, iar aceia dintre noi care s-au plasat lângă culoarele oficiale au putut face fotografii reușite cu papa în papamobil.

O plăcută surpriză a fost că în pelerinajul nostru ni s-au alăturat și câțiva catolici africani, proveniți din țări francofone precum Benin, Camerun, Ciad, Coasta de Fildeș și Congo. Aflați în această perioadă la Galați pentru studii postuniversitare în domeniul chimiei, biologiei și nutriției, tinerii africani nu au ratat ocazia de a-l vedea pe papa și de a cunoaște mai bine România. Pe drumul spre Iași am asistat la o mică demonstrație de exuberanță africană, oaspeții noștri interpretând împreună în stil „karaoke” (folosindu-se de telefoane) câteva cântece religioase din patrimoniul lor cultural destul de asemănător. Atmosfera creată a fost molipsitoare, mai ales pentru cei aflați în partea din spate a autocarului. „Să mergem împreună” s-a dovedit încă o dată a fi un moto inspirat.

Evenimentul de la Iași s-a suprapus în mod fericit cu sărbătorirea în țara noastră a Zilei Copilului. Am văzut mulți copii frumoși, unii în brațele mamelor lor, alții pe umerii taților și ai bunicilor lor. Întâlnirea cu papa a pus în centrul atenției familia creștină, cu generațiile care trebuie să se succeadă armonios și care trebuie să rămână unite în dragoste. Persoanele vârstnice sunt legătura noastră cu trecutul, rădăcinile noastre, iar cei mici sunt garanția că poporul nostru are viitor. S-a atras atenția asupra mentalității consumeriste actuale, în care persoana umană este minimalizată și instrumentalizată în scopul obținerii profitului maxim. Prin păstrarea credinței în Dumnezeu, primite de la părinți și bunici, prin practicarea iubirii de aproapele, efectele nocive ale ideologiilor pot fi limitate. Papa a amintit celor prezenți îndemnul pe care Sfântul Francisc de Assisi l-a adresat confraților săi: „Predicați mereu Evanghelia, iar dacă trebuie, folosiți și cuvintele”. Probabil că în acest spirit au primit mesajul papei tinerii africani veniți de la Galați, precum și oaspeții de limbă slavă pe care i-am văzut și auzit în jurul nostru.

Cei care au dorit au putut urmări integral la televiziune vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în România. Cu prezența sa blândă și smerită, papa a adus și a răspândit pe meleagurile noastre un duh de unitate profundă în sufletele tuturor creștinilor de bunăvoință. Vazându-l străbătând Bucureștiul în Loganul autohton, în minte ne-a apărut imaginea lui Isus intrând în Ierusalim pe spatele unui măgăruș, și ne-am bucurat. În ciuda vârstei sale înaintate și a condițiilor meteo incerte, papa a ținut să onoreze toate momentele din programul vizitei sale, deplasându-se mult în aceste trei zile, cu avionul, elicopterul și mașina, făcând un efort apreciabil. La Blaj, pe Câmpia Libertății, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în rit bizantin, au fost beatificați cei șapte episcopi martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma. Aceștia, în timpul persecuției comuniste, au ales să rămână fideli credinței catolice, păstrând comuniunea cu urmașul Sfântului Petru. Merită reținute cuvintele unuia dintre acești ierarhi greco-catolici, Fericitul Iuliu Hossu, episcop de Cluj-Gherla: „Credința noastră este viața noastră”. Părintele Cristian Dumea, parohul nostru, a fost prezent la însemnatul eveniment de la Blaj, ca și la sfințirea bisericuței din cartierul Barbu Lăutaru, având de îndeplinit și el acolo o anumită „misiune”.

Când papa Francisc a pus pentru prima dată piciorul pe pământul românesc, în „grădina Maicii Domnului” cum ne place nouă să spunem, nu era o zi oarecare. Pe 31 mai, în biserica romano-catolică este amintită vizita Sfintei Fecioare Maria la verișoara sa Elisabeta. În catedrala „Sfântul Iosif” din București, după citirea fragmentului din Evanghelia Sfântului Luca, papa a dorit să sublinieze atitudinea Mariei, care a plecat degrabă în ajutorul verișoarei sale, iar Duhul Sfânt a făcut din întâlnirea lor un prilej de mare bucurie. Maica Domnului ne invită și pe noi să ne punem în mișcare, să ne îndreptăm unul spre celălălt. Vom descoperi atunci bucuria întâlnirii, bucuria de a trăi timpul nostru mergând împreună. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru harurile primite în aceste zile și pentru vremea bună care a permis pelerinilor să scandeze cu multă bucurie:  Vivat Papa !

Emilian și Leonard Florea

fotografii de la acest eveniment


2018 - Centenarul Marii Uniri

Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri în comunitatea catolică gălățeană  (01.12.2018)

Ziua Națională a României a fost sărbătorită anul acesta în parohia catolică din Galați printr-o Sfântă Liturghie „Te Deum”, urmată de o întâlnire fraternă a credincioșilor în clubul parohial. Numărul participanților putea să fie mai mare, dar probabil că mulți enoriași au fost prezenți la alte festivități dedicate evenimentului. Important este că în biserică au fost reprezentate toate generațiile, semn că recunoștința față de jertfele și înfăptuirile înaintașilor nu se stinge.

În timpul omiliei, părintele paroh Cristian Dumea a amintit câteva detalii istorice despre evenimentul Marii Uniri de la Alba Iulia. Ziua de 1 Decembrie 1918 a început în spirit de credință, prin participarea poporului la Sfânta Liturghie, celebrată de episcopi în cele două biserici românești (greco-catolică și ortodoxă) din oraș. Ieșind de la slujba religioasă, românii s-au întâmpinat unii pe alții cu multă emoție, s-au îmbrățișat, s-au sărutat și apoi s-au îndreptat spre locul unde reprezentanții lor urmau să semneze actele Unirii. Iar pe Câmpul lui Horea, unde s-a desfășurat Marea Adunare Națională, erau adunați români din toate ținuturile românești, mulți dintre ei conduși chiar de preoții lor.

Un alt element subliniat la predică a fost originea cuvântului „patrie”, care vine din latină, fiind derivat din cuvântul „pater”, adică „tată”. Ostașii care s-au jertfit în Primul Război Mondial și au pregătit Marea Unire, au făcut aceasta pentru a-și apăra patria, adică pământul primit de la străbuni, încredințat lor de Tatăl Ceresc pentru a putea trăi.

Părintele Cristian a vorbit cu dragoste și despre limba română, ca element esențial al identității și unității noastre. Limba maternă este modul firesc în care fiecare om se roagă și aduce laudă lui Dumnezeu, în libertate. Recitând pentru cei prezenți poezia „Limba românească” a lui Gheorghe Sion (1822-1892, scriitor și militant pașoptist bucovinean), părintele și-a reamintit că în perioada comunistă s-a încercat „ajustarea” versurilor deoarece mesajul original deranja regimul. Dar poezia (cea veritabilă) a triumfat, ca noi să ne bucurăm de întreaga ei frumusețe.

Mult e dulce și frumoasă
Limba ce-o vorbim,
Altă limbă-armonioasă
Ca ea nu găsim.

Saltă inima-n plăcere
Când o ascultăm,
Și pe buze-aduce miere
Când o cuvântăm.

Românașul o iubește
Ca sufletul său,
Vorbiți, scrieți românește,
Pentru Dumnezeu.

Frați ce-n dulcea Românie
Nașteți și muriți
Și-n lumina ei cea vie
Dulce viețuiți!

De ce limba românească
Să n-o cultivăm?
Au voiți ca să roșească
Țărna ce călcăm?

Limba, țara, vorbe sfinte
La strămoși erau;
Vorbiți, scrieți românește,
Pentru Dumnezeu!

Slujba a inclus un Requiem solemn prin care ne-am rugat pentru eroii neamului și pentru toți păstorii sufletești răposați care au activat în parohia catolică de la Galați: pr. Daniel Pietrobono, pr. Francisc Orlandi, pr. Ulderic Cipolloni, pr. Bonaventura Morariu, ep. Ioan Duma, pr. Iosif Iacob, pr. Iosif Pal, pr. Alois Donea, pr. Johann Proschinger, pr. Mihai Măcincă, pr. Petru Albert, pr. Eugen Blăjuț. După primirea binecuvântării de la sfârșitul Sfintei Liturghii, toți cei prezenți în biserică, în frunte cu părintele paroh și ministranții, au intonat cele patru strofe festive din inmul național „Deșteaptă-te, române !”.

În bucuria sărbătorii Centenarului Marii Uniri, credincioșii s-au reunit apoi în clubul parohial pentru a se bucura de bucatele gustoase, de vinul „casei”, de dulciurile făcute cu dragoste și de originala noastră muzică populară. S-au dansat sârbe și hore, la care s-au prins și preoții, iar cei mai bătrâni ne-au arătat cum se juca pe vremea lor și că încă mai pot. Petrecerea s-a încheiat cu o largă Horă a Unirii. Sentimentul de unitate a fost trăit cu aceeași bucurie de toți cei prezenți, nemaicontând că unii aveau și strămoși aparținând altor naționalități.


componența Consiliului Pastoral parohial

O duminică a familiei și a comunității  (07.10.2018)

Ziua de duminică, 7 octombrie 2018, în care Biserica o cinstește pe Sf. Fecioară Maria, Regina Rozariului a fost pentru credincioșii parohiei romano-catolice din Galați un prilej de a reflecta asupra căsătoriei și familiei, plecând de la învățăturile cuprinse în lecturile acestei zile. O coincidență fericită, sau mai bine spus „o mână nevăzută” a făcut ca tema centrală a Cuvântului lui Dumnezeu din această duminică să aibă legătură tocmai cu subiectul referendumului pentru revizuirea Constituției României, aflat în derulare în această zi. A fost ca un îndemn venit de sus, adresat nouă, de a da mărturie în cunoștință de cauză despre lucrările minunate ale lui Dumnezeu.

Cartea Genezei, din care a fost luată prima lectură, ne spune cu mult farmec că „Domnul Dumnezeu a făcut o femeie din coasta pe care o luase din om”, iar omul (Adam) văzând-o a exclamat: „Aceasta, în sfârșit, este os din oasele mele și carne din carnea mea. Aceasta se va numi femeie”. Așa l-a făcut Dumnezeu pe om, bărbat și femeie, și cu mare autoritate a stabilit rosturile lor pe pământ: „va lăsa bărbatul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi un singur trup”.

Versurile Psalmului Responsorial vin apoi să „spulbere” concepțiile greșite, părerile și teoriile cele noi care sfidează și amenință proiectul divin: „Fericiți toți cei care se tem de Domnul și umblă pe căile sale! Atunci te vei hrăni din munca mâinilor tale; vei fi fericit și toate îți vor merge bine. Soția ta va fi ca o viță roditoare înăuntrul casei tale; copiii tăi vor fi ca vlăstarele măslinului împrejurul mesei tale. Iată, așa va fi binecuvântat omul care se teme de Domnul!” Ce diferență între această imagine veche, plină de viață, și imaginile „cenușii” care ne sunt livrate agasant prin mijloacele moderne de comunicare...

Sfânta Evanghelie ni-l arată pe Isus ca apărător al căsătoriei, legatură rânduită de Dumnezeu să unească în iubire bărbatul și femeia, „astfel încât nu vor mai fi doi, ci un singur trup”. Celor care venisera la El ca să-l pună la încercare, bazându-se pe puterea unui act juridic omenesc - actul de despărțire, permis de Moise, prin care bărbatul iși putea părăsi „legal” femeia cu care era căsătorit - Isus le răspunde folosind argumentul voinței divine: „ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă!"
În contextul actual, în calitate de creștini, sesizăm în cuvintele lui Isus îndemnul de a susține în societate legi care nu se opun legilor lui Dumnezeu. Nu merită să plecăm urechea la vorbele celor care nu pun preț pe firescul relațiilor dintre oameni, încurajând diverse experimente sociale, dar trebuie să ne amintim mereu că avem obligația de a asculta mai mult de Dumnezeu decât de oameni.

În această duminică, la Sfânta Liturghie comunitară, părintele paroh Cristian Dumea ne-a invitat să privim și spre comunitatea parohială locală, care este o „familie de familii”, o familie extinsă ce are propriile nevoi și probleme. Cu această ocazie părintele paroh a anunțat componența noului Consiliu Pastoral, format din 11 bărbați cu „nume bun” din comunitatea noastră. De ce 11? Poate pentru că 11 este numărul apostolilor chemați de Isus, la începutul activității sale publice.

După predică, cei 11 nominalizați au fost invitați la altar să-și dea consimțământul în fața poporului credincios, au strâns mâna părintelui paroh și au semnat actul oficial de constituire a noului Consiliu Pastoral. După slujbă, consilierii și preoții din parohie au avut o primă întâlnire „de lucru”, o agapă frățească care să faciliteze mai buna cunoaștere reciprocă și să favorizeze colaborarea ulterioară. Îl rugăm pe Dumnezeu să binecuvânteze activitatea acestui Consiliu și le mulțumim fraților franciscani pentru ospitalitate.


participanți gălățeni la cursul pentru lectori și cantori (Ploscuțeni, 2018)

Fericirea de a citi și cânta Cuvântul lui Dumnezeu  (09.06.2018)
Pregătirea lectorilor și cantorilor - Ploscuțeni 2018

În ziua de 9 iunie 2018, la Ploscuțeni (jud. Vrancea), s-a desfășurat un curs de pregătire pentru lectori și cantori. Cursul s-a adresat tuturor doritorilor din decanatul de Focșani, angajați să proclame cât mai bine Cuvântul lui Dumnezeu sau să anime cântul liturgic. Acțiunea a fost coordonată de Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, fiind susținută de Parohia romano-catolică „Înălțarea Sfintei Cruci” din Ploscuțeni. Din parohia noastră „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” au participat 17 credincioși, însoțiți de părintele paroh Cristian Dumea și de părintele vicar Cristian Pal. Întreaga zi de formare a fost plină de har pentru fiecare dintre participanți. A fost un timp prețios, în care cu toții am conștientizat importanța misiunii de lector și de animator al cântului sfânt.

În prima parte a zilei, cursanții au audiat prelegerile părintelui Daniel Iacobuț și părintelui Eduard Patrașcu. În partea a doua a programului zilei s-a lucrat pe ateliere. De partea muzicală a cursului s-a ocupat părintele Ciprian Antălucă. La sfârșitul zilei, participanții la curs și-au expus concluziile, au răspuns la întrebările care au apărut în timpul lucrului în grupuri, au făcut propuneri pentru viitoarele zile de formare a lectorilor și animatorilor liturgici. La rândul lor, preoții formatori au mulțumit gazdelor pentru buna organizare a desfășurării cursului, iar părintele paroh al comunității din Ploscuțeni, Mărtinaș Daniel, și-a arătat recunoștința pentru calitatea cursului, rezultată din contribuția formatorilor și în egală măsură a cursanților.

Idei ajutătoare pentru credincioșii implicați în activitățile liturgice

Rezumând, în această zi de pregătire am învățat și am conștientizat, ne-am reamintit și am împărtășit, ne-am reîncărcat cu energie pozitivă pentru activitatea viitoare.

Mulțumim preoților formatori, care ne-au ajutat să înțelegem cât de importantă este slujirea liturgică din partea unui laic. Mulțumim preoților din Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” precum și credincioșilor din Ploscuțeni pentru această zi perfectă.

Sub impresia atmosferei lucrative a acestei zile, personal pot afirma asemeni Sfintei Tereza de Calcutta: „sunt un mic creion în mâinile lui Dumnezeu”.

Romana Drașovean

fotografii de la acest eveniment


statueta cu relicva Sf. Anton de Padova în biserica catolică din Galați

Sosirea moaștelor Sf. Anton de Padova la Galați  (06.06.2018)

Miercuri, 6 iunie 2018, pelerinajul național cu relicva Sf. Anton de Padova a făcut un popas în biserica catolică din Galați. Evenimentul a fost organizat de Provincia Franciscană „Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România, din inițiativa echipei redacționale a revistei „Mesagerul Sfântului Anton” care aniversează 25 de ani de la publicarea primului număr în limba română. Pelerinajul cu statueta aurită, care expune un fragment important din moaștele Sf. Anton de Padova, a primit acordul și binecuvântarea Conferinței Episcopale din România, devenind în acest an al Centenarului Marii Uniri un eveniment care să ne adune împreună și să ne unească. Moto-ul pelerinajului: „Sfântul Anton de Padova, ocrotitorul și mijlocitorul familiei creștine” reflectă preocuparea Bisericii pentru diversele încercări prin care trec familiile în aceste vremuri tulburi și conține invitația de a-l întâlni pe Sf. Anton și de a apela cu încredere la mijlocirea lui.

Credincioșii care au dorit să atingă și să se roage în fața statuetei purtătoare de moaște a Sf. Anton de Padova au putut vizita biserica noastră pe parcursul întregii zile. După slujba de seară, văzând afluxul continuu de pelerini, părintele paroh Cristian Dumea a ținut să anunțe că porțile bisericii vor rămâne deschise până când ultimul credincios din oraș, dornic să-l cinstească pe Sf. Anton de Padova, va fi trecut prin fața relicvei „Sfântului Minunilor”.

Sf. Anton de Padova a fost prezent la Galați, putem spune, nu doar prin moaștele sale, dar și prin exemplul vieții sale și prin învățătura sa. La cele două Sfinte Liturghii solemne ale zilei, de la orele 10 și 18, s-au făcut numeroase referiri la viața de sfințenie pe care Anton a dus-o, cu multa strădanie, încă din copilărie. Părintele predicator a ținut să sublinieze sensibilitatea pe care Sf. Anton de Padova a avut-o față de durerile oamenilor și ale familiilor. Timpul în care trăim ne arată tot mai deslușit că există în lume o agresivitate premeditată la adresa familiei naturale, care este un proiect divin, iar noi nu putem rămâne indiferenți. Putem să ne salvăm și să îndepărtăm norii întunecați care apar la orizont, doar dacă ne întoarcem cu totul spre Soarele credinței nostre, care este Isus Cristos, salvatorul neamului omenesc.

La finalul celebrării liturgice de seară, la ora 19:30, a avut loc Procesiunea cu lumânări și flori, în care statueta Sf. Anton de Padova a fost purtată cu bucurie și mândrie sfântă pe străzile orașului. Alaiul format din preoți, ministranți și credincioși a parcurs cu cântece și rugăciuni traseul care înconjoară biserica noastră (Str. Domnească - Str. Basarabiei - Str. Mihai Bravu - Str. Gării - Str. Domnească), în atmosfera liniștită a unei seri de început de vară. Mulțumim autorităților care au asigurat întreruperea temporară a circulației auto pe traseul procesiunii, astfel încât această manifestare publică a credinței noastre să se poată desfășura în condiții optime. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu, prin mijlocirea Sf. Anton de Padova, să ne binecuvânteze pe toți cu sănătate, cu pace și bună-voință.

fotografii de la acest eveniment


părintele Eugen Blăjuț sr. (OFM Conv)

†  A trecut la Domnul  (30.01.2018)
Părintele Eugen Blăjuț sr. (OFM Conv)

În dimineața zilei de marți, 30 ianuarie 2018, în jurul orei 0830, venerabilul părinte Eugen Blăjuț sr. (OFM Conv) a plecat în casa Tatălui Ceresc, înconjurat fiind de confrații săi din conventul franciscan din Galați. În ultimii doi ani, deși slăbit și suferind, părintele Eugen a continuat să fie prezent în mijlocul comunității noastre, slujind în scaunul cu rotile ca preot concelebrant la Sfânta Liturghie duminicală de dimineață. Spre sfârșitul acestei luni, din motive de sănătate, părintele nu a mai putut împărți credincioșilor obișnuitele binecuvântări și zâmbete senine, de un albastru precum cerul. Unii dintre noi poate au presimțit că se întâmplă ceva - părintele se pregătea pentru marea întâlnire cu Domnul... Merită să reflectăm un moment la cuvintele sale, scrise în Testamentul din 1991:
„Mulțumesc lui Dumnezeu pentru viața ce mi-a dat-o, așa cum a fost, și cer iertare pentru tot ce am greșit”.

Primește Doamne sufletul slujitorului Tău !


Sărbătorirea Zilei Minorităților Naționale - Spectacol de muzică și poezie în biserica parohială  (17.12.2017)

Duminică la prânz, după Sfânta Liturghie comunitară de la ora 11, în biserica catolică din Galați a avut loc un eveniment cultural și religios deosebit, prilejuit de apropierea marii sărbători a Nașterii Domnului. Manifestarea s-a desfășurat în ajunul Zilei Minorităților Naționale din România (18 decembrie), recent instituită prin lege, motiv pentru care în program au existat momente prezentate chiar de reprezentanți ai minorităților italiană, germană, romă și turcă din Galați.

Programul a fost variat, cuprinzând cântece și colinde de Crăciun interpretate de copii, piese muzicale pentru pian și vioară unde s-au remarcat atât „micii virtuozi” cât și profesorii lor, lucrări corale polifonice interpretate de corul Facultății de Arte din Galați sub conducerea părintelui paroh și profesor Cristian Dumea, versuri și povești. Un moment deosebit a fost recitarea de către reprezentanta minorității turce a unei poezii din lirica mistică musulmană, din secolul al XIII-lea, exprimând relația de iubire dintre poet și Dumnezeu Creatorul. Am conștientizat că lumea creată de Dumnezeu depășește orizontul cunoașterii noastre, fapt care ne îndeamnă la respect față de celelalte culturi și ne cere să avem sentimente fraterne față de toți oamenii. Evenimentul s-a bucurat de prezența multor credincioși catolici și a numeroși invitați, care de dragul copiilor, al muzicii și poeziei, au amânat cu aproape două ore obișnuita lor masă duminicală de prânz.

Galați 2017, spectacol de Ziua Minorităților Naționale

fotografii de la acest eveniment

videoclipuri de la acest eveniment


Majestatea Sa Regele Mihai al României

„Nihil Sine Deo” - Nimic fără Dumnezeu  (12.12.2017)

„Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel care rămâne în mine și eu în el, acela aduce rod mult pentru că fără mine nu puteți face nimic.” (In 15,5)

Aceste cuvinte ale Mântuitorului sunt adresate tuturor oamenilor, de la cei de jos până la conducătorii de state. Nu poate nimeni rezista răului, într-o lume agitată și debusolată, dacă nu se încredințează lui Dumnezeu. Familia Regală a României a exprimat această convingere, în armonie cu aspirațiile poporului creștin, alegându-și o deviză inspirată: „Nimic fără Dumnezeu”. Acesta trebuie să fi fost gândul care l-a întărit pe Regele Mihai în situațiile grele prin care a trebuit să treacă, iar noi acum vedem că a reușit să străbată drumul său cu o ținută morală remarcabilă. Dumnezeu i-a dăruit o viață lungă, ce a pășit peste anii dictaturii comuniste, poate și pentru ca noi românii să regăsim imaginea a ceea ce trebuie să fie un conducător de țară.

Biserica catolică locală a ținut și ea să-și exprime prețuirea pentru Regele Mihai. În seara zilei de marți 12 decembrie 2017, la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, PS Petru Gherghel a celebrat o Sfântă Liturghie cu requiem pentru Majestatea Sa Regele Mihai I. Fotografia Regelui Mihai, înconjurată cu flori, a fost expusă în partea dreaptă a altarului, alături de lumânarea pascală aprinsă, pentru a aminti tuturor că doar Isus Cristos cel Înviat are puterea de a dărui viața veșnică, și că El o va da tuturor celor care cred.

PS Petru Gherghel a amintit la sfârșitul celebrării de vizitele pe care Regele Mihai le-a făcut la Catedrala din Iași în 1997 și în ziua de Crăciun a anului 1999. Episcopul diecezei noastre ne-a invitat să înălțăm rugăciuni pentru odihna sufletului Regelui Mihai I, amintindu-ne de datoria pe care o avem de a ne ruga pentru cei care ne conduc și pentru cei care ne-au condus.

Odihna cea veșnică dă-i-o lui Doamne și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească. Să se odihnească în pace. Amin.


Biblia de la Blaj, ediția jubiliară 2000

Duminica Bibliei în biserica noastră  (26.03.2017)

Urmând inițiativa Sfântului Părinte papa Francisc, episcopul Diecezei de Iași PS Petru Gherghel a stabilit ca duminica din 26.03.2017 să fie dedicată cinstirii deosebite a Bibliei, Cuvântul Domnului. În biserica noastră locală, la Sfintele Liturghii, credincioșii au fost invitați să acorde mai mult timp și mai mare interes citirii Bibliei. La predică, părintele paroh a venit în mijlocul poporului cu Biblia și cu o lumânare aprinsă, pentru ca toți să înțeleagă de unde vine adevărata lumină pentru cuget - din Cuvântul lui Dumnezeu. După Sfânta Liturghie credincioșii au venit pe rând și au sărutat cartea din care s-au citit lecturile în duminica respectivă.

În fața altarului este expusă o Biblie deosebită, reeditarea jubiliară din anul 2000 a Bibliei de la Blaj, tradusă de ieromonahul greco-catolic Samuil Micu (Klein) între anii 1783÷1785. Volumul are transcriere dublă, cu litere chirilice pe pagina din stânga și cu litere latine pe pagina din dreapta. Deși pentru românul contemporan traducerea este arhaică și mai greu de urmărit, lingviștii și bibliștii au apreciat-o pentru rigoarea ei și pentru frumusețea exprimării românești în raport cu limba folosită la acea vreme. Ediția jubiliară 2000 a Bibliei de la Blaj s-a bucurat de admirația Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea (prezent la lansarea volumului la Vatican în 2001) și de recunoașterea Academiei Române (care i-a conferit premiul „Timotei Cipariu”).

fotografii de la acest eveniment

Istoric Parohie Biserica parohială Preoți Sfânta Liturghie Administrare sacramente Cateheze Ore de religie Vizite pastorale Servicii sociale Terțiari franciscani Însoțitori în misiune FCJ Tineri și copii Corul bisericesc Îndurarea Divină Regina Cerului Viață de credință Carisma franciscană Carisma ignațiană Reflecții, cugetări Colecția de articole Evenimente Album foto Album video Filiala Foltești
CatolicaGalațicatolicagalati@gmail.com Data:01.01.2015 Număr accesări:0000001