Contact

Tineri și copii

„Isus a chemat la El un copilaș, l-a pus în mijlocul lor, și le-a zis: «Adevărat vă spun că, dacă nu vă veți întoarce la Dumnezeu și nu vă veți face ca niște copilași, cu nici un chip nu veți intra în impărația cerurilor. [...] Și oricine va primi un copilaș ca acesta în Numele Meu, Mă primește pe Mine».” (Matei 18:3-5)

„Fericirea voastră nu are preț. Nu poate fi cumpărată. Nu este o aplicație care poate fi descărcată, iar ultima inovație nu vă va aduce libertate și măreție în dragoste.” (papa Francisc - mesaj către adolescenții adunați în Piața San Pietro din Vatican cu ocazia Jubileului Tinerilor 2016)

„Luctor et Emergo” / „Lupt și ies la suprafață, la lumină” (deviza locuitorilor din provincia olandeză Zeeland, unde terenul este in multe locuri sub nivelul mării și uscatul este deținut doar printr-o luptă necontenită cu apele)

pr. Iosif Diac interpretând cântecul " Voi sunteți "

Voi sunteți

Muzică, versuri și interpretare: pr. Iosif Diac (OFMConv)

Durata: 3min 40s

Sursa: YouTube (12.06.2011)

Voi sunteți sarea pământului, voi sunteți lumina lumii, voi dați gust frumuseții... sunteți ochii lui Dumnezeu.

Fișierul audio (mp3, stereo, 128 Kbps) poate fi descărcat aici ⇒ Iosif Diac - Voi sunteți


Relaxare și voie bună la Lacul Brateș (2021)

Joi, 8 iulie, a fost un motiv de sărbătoare pentru tinerii parohiei noastre, care după încheierea anului școlar / universitar și susținerea examenelor au avut în sfârșit ocazia să se bucure de vacanță, alături de părintele Augustin Pătrașcu - responsabil cu tineretul la nivel local, părintele paroh Cristian Dumea și inimoasa profesoară Diana Giurea. Răspunzând cu un călduros DA la inițiativa părintelui Augustin de a îi aduce mai aproape pe tineri, aceștia au profitat de vremea bună și au făcut o ieșire fraternă la lacul Brateș. Ne-am amintit cu acest prilej de exemplul Sfântului Don Bosco care, întrebat fiind despre cum i-a educat pe tineri, afirma: „Am mers mereu înainte fără sisteme, după cum Dumnezeu mă inspira și după cum circumstanțele o cereau.”

Cei 13 tineri s-au bucurat cum au știut ei mai bine de ziua călduroasă de vară, socializând, jucând cărți și fotbal, ascultând muzică, pregătind și savurând gustoase fripturi la grătar. Le mulțumim atât tinerilor care au răspuns la această frumoasă inițiativă, cât și preoților care ne-au însoțit și îndrumat!  Pace și Bine!

Maria Elena Crivăț

tineri din parohia romano-catolică din Galați, cu părintele Petrică-Augustin Pătrașcu (Lacul Brateș, 2021)

alte fotografii de la acest eveniment


afișul pentru Sărbătoarea Copiilor în parohie (2021)

Țintește mai sus!
Sărbătoarea Copiilor în parohie (2021)

Astăzi, Biserica, prin glasul păstorului ei Preasfințitul Episcop Iosif Păuleț, se adresează fiecărui copil și fiecărui părinte: „Țintește mai sus!” Prin aceste cuvinte, Episcopul nostru Iosif Păuleț ne îndeamnă să încercăm să devenim mai buni, având mereu îndreptată privirea către Isus. Totodată, ne spune: „să vă rugați împreună, să cântați, să vă jucați, să îl preamăriți pe Dumnezeu!”

Urmând îndemnul său, în ziua de 5 iunie, copiii din parohia romano-catolică „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Galați și-au sărbătorit ziua dedicată lor în mijlocul naturii, în pădurea Gârboavele, aflată în apropierea orașului.

Sărbătoarea a început cu o vizită la Grădina Zoologică, urmată de un moment de rugăciune. Părintele Iosif Diac a transmis mesajul Preasfințitului Episcop Iosif Păuleț cu ocazia Sărbătorii Copiilor la nivel diecezan. Copiii s-au rugat împreună și l-au preamărit pe Dumnezeu cu cântece pline de veselie și de bucurie. După o scurtă agapă fraternă, copiii au făcut ceea ce știu ei mai bine să facă, adică s-au jucat.

După o perioadă în care au fost izolați unii de alții, de multe ori prea protejați de către părinți, copiii simțeau nevoia de comuniune și de interacțiune cu ceilalți copii. Jocul este important în viața copiilor noștri, întrucât prin joc ei învață cum funcționează lucrurile, se cunosc pe ei înșiși și pe cei din jur. Această sărbătoare a fost, deci, binevenită. Copiii mai mari au fost ocrotitori și plini de atenție cu cei mai mici. Până și adulții nu au rezistat și au intrat și ei în lumea magică a jocului, copilărindu-se alături de copiii lor care sunt o sursă de bucurie și energie. Părinții, care l-au însoțit pe părintele Iosif la această sărbătoare, nu au mai văzut de mult atâta bucurie și veselie. Cu toții au fost fericiți, descoperind, din nou, că fericirea se află în noi, iar Biserica ne ajută să redescoperim această fericire, care ne aduce echilibru în această lume, ne aduce speranță.

Sfântul Părinte Francisc îndeamnă părinții să determine la bucurie pe copiii lor, pentru că bucuria este o comoară a sufletului: „Trebuie să facem totul pentru ca ei să continue să fie veseli. Bucuria este ca un pământ bun. Un suflet care se bucură este ca un pământ bun, care face ca viața să crească bine, cu roade bune.”

Mulțumim preoților noștri pentru aceste momente de comuniune și de bucurie, prin care i-am sărbătorit pe dragii noștri copii, le mulțumim pentru prezența lor în viața noastră, le mulțumim pentru zelul cu care ne predică zilnic Evanghelia prin cuvânt și faptă.

Romana Drașovean

copiii parohiei romano-catolice din Galați la Pădurea Gârboavele (05.06.2021)

alte fotografii de la acest eveniment


Exerciții spirituale pentru tineri (2021)

Seria 1 (26÷29 aprilie 2021)

În perioada 26÷29 aprilie, la Mănăstirea „Maica Unității” din Viișoara (jud. Neamț), au fost organizate exerciții spirituale de către frații franciscani, pentru tinerii de clasele IX÷XI. Din parohia noastră au participat tinerii Budău Fabian, Radu Alexia, Todeilă Ilenia, Crivăț Maria și Petrici Anca, însoțiți de pr. Augustin Pătrașcu. Deși nu eram așa familiarizați cu exercițiile spirituale, acestea ne-au ajutat să ne cunoaștem nu doar pe noi înșine, ci și pe ceilalți tineri din parohiile vecine: Buruienești și Luizi-Călugăra. Exercițiile spirituale au fost conduse de către pr. Romică Irimia Pal, întrebarea centrală fiind „Ce fac pentru a ajunge în Împărăția Cerurilor?”.

Momentele de meditație au fost bazate pe întâlnirea lui Isus cu tânărul bogat și pe parabola tatălui milostiv. Între aceste momente de meditație am petrecut momente cu noi înșine pentru a ne cunoaște mai bine, dar și pentru a răspunde întrebării „Cine sunt?”. Am fost invitați să ne privim în ochi unii pe alții, să nu fim indiferenți la problemele lumii în care trăim și îndemnați să ne trăim credința exact cum Isus îl sfătuiește pe tânărul care vine la el. Alte momente importante petrecute împreună au fost Sfânta Liturghie, celebrată zilnic, dar și Adorația Euharistică și recitarea Sfântului Rozariu. Suntem recunoscători pentru aceste momente în care ne-am simțit bine și mai aproape unii de ceilalți, în care am cunoscut persoane noi și am format prietenii. Pace și bine!

Crivăț Elena Maria

Seria 2 (6÷9 mai 2021)

La mănăstirea benedictină „Maica Unității” din Viișoara s-au organizat zile de reculegere pentru tinerii din 5 parohii. De la Parohia „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Galați au participat șapte tineri: Hortolomei Elena, Bereș Iulian, Noia Augustin, Dudu Cosmin, Anastasiu Nicola, Palade Alin și Alis Ungureanu, aceștia fiind însoțiți de pr. Petrică-Augustin Pătrașcu pe toată perioada exercițiilor.

În cele trei zile tema abordată a fost „Împărăția cerului este asemenea unui negustor care caută mărgăritare frumoase” și ea a fost susținută de părintele Romică-Irimia Pal. Joi seara a fost deschiderea meditațiilor și un moment de rugăciune. În următoarele zile s-au continuat aceste momente cu împărtășiri de grup, Sfinte Liturghii, seară de film, adorație euharistică și impresii finale asupra temei propuse.

Pe lângă consolidarea relației lor cu Dumnezeu, tinerii au avut parte de zile liniștite, de pace, precum și ocazia de a-și redobândi speranța și bucuria din suflet, ca mai apoi să trăiască în mod autentic și cu încredere de sine. Ne dorim ca la următoarele exerciții să fie participanți în număr cât mai mare de la parohia romano-catolică din Galați. Motto-ul nostru este: „Dacă nu crezi, vino și vezi!”

Hortolomei Elena

tinerii din seria 1 (Viișoara, 2021) tinerii din seria 2 (Viișoara, 2021)

mai multe fotografii


Iată vin colindătorii... (Crăciun 2020)

În miez de noapte, la Betleem, un Prunc Divin s-a născut; a fost înfășat de Maria, mama lui, și culcat într-o iesle sărăcăcioasă, căci în casa de oaspeți nu mai era loc. Bucuria oștirii cerești s-a coborât pe Pământ, iar păstorii luminați și îndrumați de înger au mers în grabă la iesle, ca să-l vadă și să-l adore pe Mântuitorul cel promis și așteptat de veacuri. Întorcându-se, păstorii l-au lăudat și preamărit pe Dumnezeu, pentru toate câte le văzuseră și le auziseră. Mulți ani s-au scurs de atunci, dar evenimentul și-a păstrat puterea de a fascina și de a mișca inimile oamenilor. Colindătorii zilelor noastre sunt ca păstorii de atunci. Cu glasurile lor vesele și însuflețite, tinerii parohiei ne-au introdus și anul acesta în atmosfera plină de credință și de recunoștință a Crăciunului tradițional românesc. Le mulțumim și îi așteptăm să mai vină și la anul!

grupul de tineri colindători, împreună cu pr. Cristian Dumea, pr. Petrică-Augustin Pătrașcu și pr. Iosif Diac (2020)

mai multe fotografii


tinerii colindători, pr. Cristian Dumea, pr. Iosif Diac și pr. Cristian Pal
Tinerii din Galați colindând în noaptea de Crăciun (2018)

Urări și colinde de Crăciun (2018)

Dragi preoți, dragi creștini,

Lumina nașterii lui Isus Cristos se transmite de la o casă la alta, de la o inimă la alta, iar căldura și bucuria Crăciunului ne aduce pe toți mai aproape!

Astăzi, în Ajunul Crăciunului, ne-am adunat cu mic cu mare în biserica noastră dragă, pentru a-l preamări pe pruncușorul Isus care astăzi a coborât printre noi.

Noi, ceata de colindători, vă dorim un an mai bun și cu dragoste creștină să primiți în dar lumină, zurgălăi de flori de gheață, mult noroc s-aveți în viață.

Crăciun Fericit și La Mulți Ani cu Sănătate vă dorim !

Albert Alexandru-Claudiu

Dați click pe butonul-săgeată din colțul dreapta-jos al ramei alăturate pentru a vedea videoclipul într-o pagină separată.


Crăciunul, văzut prin ochi de copil (2018)

Adventul din acest an a fost pentru copiii parohiei noastre atât un timp de așteptare, de pregătire sufletească, cât și ocazia de a face un exercițiu de imaginație, de a-și descoperi propriile forțe creatoare. Părintele Iosif Diac a avut ideea inspirată de a-i pune la treabă pe copii, propunându-le o întrecere pe măsura lor, construirea celei mai frumoase ieslișoare de Crăciun (din lume). Timpul a trecut pe nesimțite, iar în ajunul Crăciunului, când împodobirea bisericii era în toi, lucrările celor mici au fost scoase la lumină și așezate lângă ieslea principală, spre a fi admirate de toți.

Nu știm dacă a existat o machetă câștigătoare, dar știm sigur că acești copii s-au gândit mai mult la pruncușorul Isus, că toți au pus ceva din ei acolo... și că niciuna dintre lucrări nu a trecut neobservată, fără să primească o apreciere sau să producă un zâmbet. Le mulțumim tuturor copiilor, părinților și bunicilor, preoților din parohie, care i-au susținut și încurajat în această acțiune.

Ieslișoarele copiilor sunt expuse în aripa dreaptă a bisericii noastre, în prelungirea Scenei de Crăciun principale. În fotografiile de mai jos pot fi văzute isprăvile de artă ale celor mici (și ale celor mari care i-au ajutat, nerezistând tentației de a arăta ce pot). Unele sunt mai artistice, e adevărat, și mai bogate în personaje, altele sunt avangardiste sau chiar minimaliste. Unor ieslișoare le lipsește tocmai personajul central... ele sunt încă în așteptarea Pruncușorului. Am văzut și zăpadă portocalie pe acolo, ce să-i faci, copiii erau cu gândul la portocale... Să nu le judecăm pripit, după mărime, dar să ne amintim de învățătura lui Isus despre cei doi bănuți ai văduvei din templu. Înaintea privirii lui Dumnezeu cel necuprins, mărimea realizărilor noastre dispare și rămâne doar iubirea pe care am investit-o în acțiunea noastră.

PS.  Am aflat ulterior că toate ieslișoarele au avut la „vernisaj” pruncușorul lor, dar în a doua zi de Crăciun, când le-am fotografiat, acesta dispăruse pe alocuri... Am găsit de cuviință să prezentăm aici și imagini cu Ieslea de Crăciun din biserică, deoarece este foarte reușită, se vede că și cei mari au talent și zel. Să nu se supere nimeni pe „reporterul de ocazie” !

Leonard și Emilian Florea

Crăciun 2018, ieslea principală Crăciun 2018, ieslișoare făcute de copii Crăciun 2018, ieslișoare făcute de copii

mai multe fotografii


împreună cu părintele Iosif Diac, la clubul parohiei

Campusul pentru copii „Greierul și furnica” (2018)

În zilele de 7 și 8 septembrie 2018, chiar înaintea începerii noului an școlar, a avut loc în parohia noastră un eveniment recreativ-instructiv dedicat copiilor, intitulat "Greierul și furnica". Inițiatorul inspirat al acțiunii a fost părintele vicar Iosif Diac, care a dorit să marcheze sfârșitul vacanței elevilor prin câteva ore petrecute împreună, cu jocuri, cântece, poezie și învățături folositoare. Activitățile s-au desfășurat la clubul parohial și în aer liber, la Grădina Publică. Campusul copiilor s-a încheiat duminică, 9 septembrie, prin celebrarea unei Sfinte Liturghii de mulțumire și de binecuvântare a copiilor. La Sfânta Liturghie, oficiată de părintele Iosif Diac împreună cu părintele paroh Cristian Dumea, au participat cu multă însuflețire copiii și tinerii parohiei, care au făcut ca această celebrare să fie vioaie și deosebit de plăcută.

În predica sa, părintele Iosif i-a îndemnat și i-a încurajat pe copii să înceapă anul școlar cu o atitudine plăcută lui Dumnezeu. Amintindu-le că titlul campusului la care au participat nu a fost ales întâmplător, părintele le-a sugerat copiilor să fie vioi și veseli precum greierii, renunțând la mofturile făcute uneori dimineața, înainte de a merge la școală. De asemenea, i-a invitat să meargă la școală cu tragere de inimă, să facă și ei parte dintre acei copii avizi de cunoaștere, adevărate „șiruri de furnici” care iau în fiecare zi cu asalt sălile de clasă, din Siberia cea friguroasă până în Africa cea fierbinte, în ciuda dificultăților de tot felul. La finalul omiliei, folosindu-se de o povestioară din cartea „Cuore - Inimă de copil” a lui Edmondo de Amicis, părintele i-a învățat pe copii să fie modești și buni, prietenoși față de colegii lor, mai ales față de aceia care provin din familii nevoiașe.

La ofertoriu, copiii au adus la altar pâinea și vinul pentru consacrare, împreună cu diverse rechizite, dulciuri și câteva baloane colorate umflate. După terminarea Sfintei Liturghii aceste baloane au fost eliberate în fața bisericii și s-au înălțat către cer, spre bucuria și amuzamentul celor de față. Mesajul părintelui Iosif, adresat tuturor la sfârșitul campusului, este redat mai jos.

Dragi copii,
Vă mulțumesc vouă, în primul rând, dar și părinților, animatorilor și tuturor celor care au dat o mână de ajutor în aceste scurte momente de campus, pline de bucuria și frumusețea voastră. Noi, cei mai mari, avem încredere și speranță în forțele voastre de a face lumea mai bună, prin sinceritatea, inteligența și bucuria voastră. Poate am fi vrut să avem cadouri mai mari sau să fim și mai bine organizați la jocuri și concursuri... Noi nu suntem dintre cei mai bogați, dar avem o inimă mare și știm să împărțim puținul nostru. Și mai cred că ce a contat și contează mai mult este faptul că voi nu aveți nevoie de multă teorie, ci știți să stați împreună, să vă jucați împreună, să râdeți împreună. Împreună cu părintele paroh, cu ceilalți părinți și cu întreaga parohie, vă dorim să aveți un an școlar cu mult succes, multă sănătate și multă bucurie. Vă mulțumesc pentru că existați și Domnul să vă binecuvânteze !

fotografii de la acest eveniment


părintele Cristian Pal împreună cu tinerii gălățeni (Roman, 2018)

Campusul franciscan de la Roman (2018)

În perioada 22÷25 august 2018, tineri din mai multe parohii ale diecezei noastre (Buruienești, Galați, Hălăucești, Huși, Luizi-Călugăra, Nisiporești și Târgu Trotuș), însoțiți de preoți și persoane consacrate, au participat la Campusul Tinerilor, organizat de Comisia pentru Pastorația Tinerilor și Animare Vocațională a Provinciei Fraților Minori Conventuali din România. Întâlnirea s-a desfășurat la Roman și a fost găzduită de Seminarul Franciscan din localitate. Tinerii gălățeni au fost însoțiți la acest eveniment de părintele vicar Cristian Pal (OFMConv).

Tema campusului din acest an a fost „Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal, tânără franciscană, model de credință”. În cele patru zile petrecute împreună, tinerii au fost îndemnați atât de animatori cât și de fr. Marius-Petru Bîlha, moderatorul momentelor catehetice, să-și mărturisească cu tărie și curaj credința, asemenea Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal.

„Am petrecut împreună momente de rugăciune și Adorație Euharistică, am fost în pelerinaj la cripta Veronicăi Antal, în biserica parohială din Nisiporești și am participat la diverse cateheze desfășurate în grupuri restrânse. Acestea ne-au provocat în a căuta și a găsi cu adevărat sensul credinței în viața noastră, pentru a o putea mărturisi fără teamă, asemenea Veronicăi Antal. Programul a fost destul de intens, dar bine conceput, astfel încât la final am reușit chiar să legăm prietenii frumoase între noi” - mărturisea unul dintre tinerii participanți la acest Campus.

O experiență minunată care cu siguranță i-a ajutat atât în dezvoltarea umană, cât și în cea spirituală și i-a făcut să se întrebe: „Oare mă comport eu ca un adevărat creștin în viața mea de zi cu zi? Am eu curajul să îmi mărturisesc credința oriunde, oricând și oricui?”. De răspunsul la aceste întrebări și de hotărârile bune pe care le vor lua depinde în mare măsură ca ei să devină asemenea „unui bob de grâu care, căzut în pământ, aduce mult rod” (cf. In 12,24). Bunul Dumnezeu să îi susțină cu harurile Sale pentru a reuși!

fotografii de la acest eveniment


Ziua Tineretului 2018 - Săbăoani (jud. Neamț)

Ziua Tineretului 2018 - Săbăoani (jud. Neamț)

Sâmbătă 5 mai 2018 a avut loc în Parohia „Sfântul Mihail Arhanghelul” din Sabăoani (jud. Neamț) întâlnirea anuală a tinerilor din Dieceza de Iași. Evenimentul s-a bucurat de participarea a peste 3000 de tineri, preoți și persoane consacrate și a fost onorat de prezența păstorilor diecezei noastre: PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

Din Parohia Romano-Catolică „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Galați au participat la această întâlnire un număr de 40 de tineri. Ei au fost însoțiți de părintele vicar Cristian Pal și au fost reprezentați de Alexandru Claudiu Albert, care a purtat tricoul onorific al evenimentului. Întâlnirea tinerilor din acest an a avut ca moto cuvintele pe care arhanghelul Gabriel le-a adresat Preacuratei: „Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu !” (Lc 1,30).

Mulțumim lui Dumnezeu pentru vremea frumoasă pe care am avut-o în acest an și pentru harurile pe care le-a revărsat asupra tuturor celor prezenți. Mulțumim organizatorilor pentru ospitalitate și pentru strădania de a da evenimentului înfățișarea sărbătorească cuvenită. Mulțumim părintelui Cristian Pal care ne-a călăuzit în acest scurt pelerinaj și tuturor acelora care ne-au însoțit cu rugăciunea lor și au susținut financiar această călătorie.  Cristos a înviat !  Alexandru Claudiu Albert

Ziua Tineretului 2018 - părintele Cristian Pal și grupul tinerilor din Galați Ziua Tineretului 2018, Săbăoani (jud. Neamț)

alte fotografii de la acest eveniment


Olimpiada de Religie Catolică 2018

În perioada 2-5 aprilie, la Liceul Greco-Catolic „Timotei Cipariu” din București s-a desfășurat etapa națională a Olimpiadei de Religie - Cultul Catolic (confesiunile Romano-Catolică și Greco-Catolică). Din parohia romano-catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Galați au participat la acest concurs 5 tineri:

Alături de aceștia îi amintim și pe tinerii care au participat la faza județeană a olimpiadei:

Felicitări tuturor tinerilor pentru rezultatele frumoase obținute, pentru efortul depus, pentru curajul de a ieși din comoditate și anonimat. Felicitări și mulțumiri părintelui paroh Cristian Dumea care și-a asumat îndrumarea religioasă a acestor elevi și care, în ciuda activităților numeroase din această perioadă, i-a însoțit pe tineri la București. Cu toții ne bucurăm în speranța că semințele credinței au încolțit în sufletul lor ca într-un pământ bun și încep să dea roade. Bunul Dumnezeu să le dea har și lumină pe parcursul vieții !

olimpicii noștri la religie împreună cu părintele paroh Cristian Dumea Maria-Elena, Daniela-Mădălina, Beatrice, Iulian, Ingrid și pr. Cristian Dumea tinerii gălățeni, alături de ceilalți participanți la olimpiadă

Crăciun 2017 - Colindul tinerilor și copiilor

Cu aceste mici cuvinte noi vă vestim nașterea Domnului nostru Isus Cristos pentru a trăi în splendoarea sărbătorii Crăciunului. Rețeta de Crăciun: se ia binecuvântare, se adaugă un strop de soare și o pulbere de stele se amestecă-ntre ele, se mai pune bunătate și iertare de păcate și iubire cât cuprinde... iar de la Isus Cristos s-aveți un Crăciun frumos!

Aceste gânduri vă sunt adresate vouă, dragi credincioși, din partea tineretului romano-catolic din Galați. Sărbători fericite alături de cei dragi!  Alexandru Claudiu Albert

colindătorii din noaptea de Crăciun împreună cu pr. Cristian Dumea și pr. Cristian Pal

Ziua Tineretului 2017 - Frumoasa (jud. Bacău)

Ziua Tineretului 2017 - Frumoasa (jud. Bacău)

„ Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic ” (Lc 1,49)

Cu sufletele larg deschise și cu inimile consfințite la tânăra și neprihănita Fecioară Maria, noi tinerii din Parohia „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Galați am participat sâmbătă, 6 mai, la cea de-a XXV-a Zi a Tineretului din Dieceza Romano-Catolică de Iași. Evenimentul s-a desfășurat în localitatea Frumoasa din județul Bacău și s-a bucurat de participarea unui număr de peste 2500 de tineri din dieceză. Grupul nostru de tineri, format din 30 de persoane, a fost însoțit de părintele paroh Cristian Dumea și a fost reprezentat de Alexandru Claudiu Albert, în calitate de purtător al tricoului oficial.

Această zi a fost o bună oportunitate de a lega noi prietenii și de a revedea pe unii dintre prietenii pe care i-am întâlnit în diverse alte împrejurări în dieceză. Pe parcursul zilei au fost multe activități, animatorii străduindu-se să atragă atenția tuturor celor care doreau sa participe la ele: dansuri populare, concert de muzică folk și chiar o piesă de teatru originală. Le mulțumim organizatorilor, voluntarilor, forțelor de ordine și... bucătăreselor din Frumoasa, pentru sarmalele deosebit de bune pe care le-au pregătit. Nu în ultimul rând, îi mulțumim părintelui paroh Cristian Dumea pentru organizarea acestei mini-excursii și pentru bunăvoința de a ne însoți la acest eveniment emoționant. Pace și bine ! Cristos a Înviat !  Alexandru Claudiu Albert

Ziua Tineretului - părintele paroh Cristian Dumea în mijlocul tinerilor din Galați Ziua Tineretului - părintele paroh Cristian Dumea în mijlocul tinerilor din Galați

Olimpiada de Religie Romano-Catolică 2017

Sâmbătă 18 martie 2017, la Școala Gimnazială nr. 13 „Sf. Ștefan cel Mare” din Galați, a avut loc Olimpiada de Religie Romano-Catolică pentru clasele IX - XII, etapa județeană. Ocupanții locului I din fiecare an de studiu vor reprezenta județul Galați la faza națională a Olimpiadei de Religie Catolică, care se va desfășura la Timișoara în perioada 25÷28 aprilie 2017. Cei trei elevi fruntași din parohia noastră sunt:

Împreună cu felicitările pe care le merită, le urăm tinerilor noștri „Minte limpede și mână iute!” la etapa finală a olimpiadei, dar mai ales să nu uite niciodată că „flacăra olimpică” a credinței trebuie purtată cu pasiune pe durata întregii vieți.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a etapei județene a Olimpiadei de Religie.

Daniela Mădălina Alexandru Claudiu Cristina Mihaela

de la stânga la dreapta: Daniela Mădălina, Alexandru Claudiu, Cristina Mihaela


Noaptea Sfântă a Crăciunului din 2016

Între obiceiurile calendaristice cele mai răspândite și mai spectaculoase, cu originea în credințe și mituri străvechi, se evidențiază de bună seamă cele legate de sărbătoarea Nașterii lui Isus și schimbarea anului. Crăciunul este polul în jurul căruia gravitează o multitudine de colinde, urări și tradiții specifice, care trimit spre vremuri demult apuse, dar se regăsesc, surprinzător, în contemporaneitate. În folclorul românesc Colindatul de Crăciun este cel mai important ciclu sărbătoresc popular tradițional, cel mai bogat și colorat prilej de manifestări folclorice.

Deprinderea de a colinda, de a saluta cu mare bucurie nașterea Domnului, de a-L întâmpina cu urări, daruri, petreceri, cântece și jocuri este străveche. Colindatul deschide amplul ciclu al sărbătorilor de iarnă. Repertoriul tradițional al obiceiurilor românești desfășurate cu ocazia Crăciunului si a Anului Nou cuprinde: colinde de copii, colinde de ceată (colindele propriu-zise), cântecele de stea, vicleimul, plugușorul, sorcova, vasilca, jocuri cu măști, dansuri, teatru popular și religios, etc. Cele mai bogate, mai variate și mai strălucitoare din punct de vedere artistic sunt plugușoarele și colindele de ceată.

Caracterul esențial al sărbătorii este bucuria și încrederea cu care omul lasă în urmă anul vechi și întâmpină anul cel nou, începutul unei noi perioade de vegetație, al unei noi etape în viața lui și a sătenilor săi, a colectivității în care trăiește. Obiceiurile de iarnă se respectă cu sfințenie în multe din satele românești. Cetele de colindători cutreieră ulițele satelor și gospodăriile țărănești, făcând tradiționalele urări. Farmecul melodiilor și textelor poetice ale colindelor este inegalabil. Tinerei generații îi revine sacrul rol de a duce mai departe acest inestimabil tezaur popular.

Noi, tinerii din Parohia Romano-Catolică „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” Galați, vă urăm Sărbători fericite alături de cei dragi, pace și bine!  Alexandru Claudiu Albert

Tinerii colindători împreună cu preoții care au celebrat Sf. Liturghie
Galați - tinerii colindători din noaptea de Crăciun

Colindele românești au răsunat încă o dată „ca niciodată” în biserica romano-catolică din Galați. Anul acesta tinerii au fost însuflețiți de noul părinte paroh Cristian Dumea care, imediat după celebrarea Sf. Liturghii, a ținut să apară și el îmbrăcat într-un frumos costum popular. Toți cei prezenți au ascultat cu încântare suita de colinde și i-au aplaudat la sfârșit pe colindători. Binecuvântarea finală a fost dată, într-o inedită situație de necesitate, de părintele vicar Cristian Pal. Nu putem uita pe părintele concelebrant greco-catolic Claudiu Sebastian Anușcă de la Brăila, care ne-a onorat și în acest an cu prezența sa. Părintele vicar Fabian Iacob nu apare în imagine, deoarece a fost tot timpul în scaunul de spovadă și i-a împăcat pe mulți credincioși cu Domnul.
Din mișcătoarea predică a părintelui paroh am reținut un element esențial: smerenia lui Dumnezeu venit între noi sub chip de prunc ne obligă să lăsăm deoparte măștile noastre și să ne prezentăm în fața Lui așa cum suntem, păcătoși și goi, dar plini de încredere în iubirea Sa nemărginită. Doamne, ce bine e că ai venit așa la noi!


Din rugăciunile zilnice ale Sf. Ioan Paul al II-lea, papă

„Doamne, fără ajutorul tău – eu știu – nu pot decât să mă pierd. Dar mai știu că Tu poți totul, și că vrei să mă ajuți, și să mă salvezi. Poți, pentru că ești Dumnezeul meu; nu poți să nu o vrei, pentru că ești și Tatăl meu. Și, pentru că Tu ești Răscumpărătorul și Mântuitorul meu, slava și onoarea Ta cer ca Tu să mă aperi și să mă mântuiești; pentru că eu sunt opera mâinilor Tale și prețul sângelui Tău. Amin.”

„Bucură-te, speranța noastră, bucură-te cea blândă și milostivă, bucură-te cea plină de har, o Fecioară Marie. Bucură-te, trandafir strălucitor, rug mereu aprins, bucură-te plantă înflorită din stirpea lui Iese. Prin tine moartea este învinsă, sclavia e răscumpărată, pacea redată, deschis paradisul. O, preasfântă Treime, ție imn de slavă, pentru Maria, Mama noastră, în vecii vecilor. Amin.”


sceneta "Nașterea Domnului"
Copiii din Galați prezentând sceneta „Nașterea Domnului” (2013)

În așteptarea Crăciunului - din perspectiva unui copil

Pentru mine Crăciunul este cea mai frumoasă sărăbătoare din timpul anului. Încă de cum intrăm în Advent, gândul și sufletul meu este în așteptarea acestei sărăbători. În timpul acesta încerc să fiu mai bună, mai generoasă și să mă rog mai mult. În apropierea sărbătorii împodobim bradul și casa cu luminițe multicolore. La baza bradului punem o machetă sau o icoană care arată Nașterea lui Isus. Colindele răsună în casă și pe buzele noastre. De fapt în casa noastră este o atmosferă de bucurie și căldură sufletească.

O altă activitate pe care o fac în apropierea Crăciunului este aceea că împreună cu directoarea și cu copiii de la școală mergem să colindăm cunoștințele și instituțiile orașului, iar tot ce adunăm oferim copiilor nevoiași. Tot în apropierea Crăciunului mă duc să mă spovedesc și să mă împărtășesc. În felul acesta caut să am un suflet curat în momentul nașterii lui Isus.

Ajunul Crăciunului ne găsește casa curată, masa bogată și inima plină de bucurie. Mergem la rude și cunoștințe, colindăm frumos, iar seara ne întoarcem să vedem ce ne-a adus Moșul sub brad. Sărbătoarea Nașterii lui Isus este așteptată un an întreg, iar atunci când vine profităm să ne bucurăm de ea cu suflete curate și cu inima plină de fericire.

Crăciun Fericit tuturor!  Petrici Anca - Maria


tineri gălățeni colindând în biserică
Tinerii din Galați colindând în noaptea de Crăciun (2013)

Sărbătoarea sufletului… Crăciunul

An de an bucuria Nașterii Domnului pune stăpânire pe întreaga noastră ființă, aprinzând în noi o lampă ce veghează asupra purității sufletelor noastre și asupra sincerității cu care îl așteptăm pe Fiul Tatălui ceresc. Crăciunul este sărbătoarea cea mai încărcată de frumusețe, de căldură, de semnificații. Fecioara cu Pruncul, Iosif, păstorii, îngerii, magii ne vorbesc și în perioada de pregătire, în timpul Adventului. Este perioada în care ne pregătim să-I ducem Pruncului Isus, precum magii și păstorii, închinarea noastră și încercăm să reflectăm la misterul Întrupării lui Dumnezeu într-un copil.

În timpul acestei sărbători minunate, admirăm planul Domnului și descoperim cum măreția și slava Acestuia se revarsă asupra Pruncușorului Isus care se naște la Betleem, evidente fiind astfel umilința, bunătatea și iubirea lui Dumnezeu. Crăciunul înseamnă să prețuim pacea și bunăvoința, să învățăm să oferim celuilalt un gram din veselia noastră.

Astăzi, am înlocuit acest adevăr al Crăciunului prin diversele lucruri care ne împodobesc nu sufletul ci spațiul exterior. Mulți dintre noi consideră Crăciunul ca fiind o sărbătoare a luminilor și a cadourilor. Mirosul de brad și scorțișoară, cozonacul proaspăt scos din cuptor, bradul împodobit cu mii de culori vesele și mult așteptatele cadouri sunt o parte din acele bucurii care ne fac să ingnorăm sau să uităm adevăratul sens al acestei sărbători care nu este doar un sezon sau o perioadă. Deși această magie este scrisă în colinde și felicitări pentru cei dragi, trebuie să privim cu profunzime sensul Crăciunului. Să prețuim acest moment de puritate prin mulțumirile pe care le adresăm Domnului, și să învățăm să credem în promisiunile Lui și nu doar într-o frântură de magie!

Tuturor vă dorim un Crăciun Binecuvântat!  Diaconiță Andreea Alexandra

Istoric Parohie Biserica parohială Preoți Sfânta Liturghie Administrare sacramente Cateheze Ore de religie Vizite pastorale Servicii sociale Terțiari franciscani Însoțitori în misiune FCJ Tineri și copii Corul bisericesc Îndurarea Divină Regina Cerului Viață de credință Carisma franciscană Carisma ignațiană Reflecții, cugetări Colecția de articole Evenimente Album foto Album video Filiala Foltești
CatolicaGalațicatolicagalati@gmail.com Data:01.01.2015 Număr accesări:0000001