Prezentare
Contact
lecturile liturgice de azi
Îndurarea Divină
pagina Facebook a parohiei romano-catolice din Galaţi
biserica parohială romano-catolică din Galaţi
pagina filialei Folteşti a parohiei romano-catolice din Galaţi
Calendarul Romano-Catolic
Viaţă de credinţă
Sfânta Fecioară Maria, Regina Cerului
site Episcopia Romano-Catolică de Iaşi
site Ordinul Fraţilor Minori Conventuali - Provincia Sf. Iosif din România
Creştin Se Devine - blog personal pr. Cristian Blăjuţ
site Vatican News (noutăți din viața Bisericii Catolice)
site Catholica.ro (știri din viața Bisericii)
site Alianţa Familiilor din România

Parohie

Comunitatea romano-catolică din Galați este alcătuită deopotrivă din catolici cu rădăcini vechi în oraș cât și din catolici veniți cu ocazia industrializării din epoca socialistă. Pentru toți aceștia, biserica veche de pe strada Domnească, finalizată la 1844 și având hramul „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, a fost focarul în care și-au putut exprima identitatea catolică.

În situația de după '89, cunoscându-se că o parte însemnată din comunitatea credincioșilor catolici erau stabiliți în cartierele noi din vestul orașului, la o distanță apreciabilă de biserica existentă, iar alți catolici se relocaseră în comunele limitrofe ale Galațiului, s-a considerat oportună începerea construirii unei noi biserici în zona de sud-vest, cu hramul „Sf. Fecioară Maria Regină”. La câțiva ani după sfințirea fundației acestei biserici s-a înființat și parohia cu același nume, cuprinzând pe credincioșii catolici din vestul orașului, dar Sfintele Liturghii și rugăciunea comunitară au continuat să se facă de către toți catolicii gălățeni în vechiul lăcaș de cult. Situația demografică și economică în declin, deteriorarea acoperișului și degradarea zidurilor bisericii existente (monument istoric) au determinat sistarea lucrărilor la noua biserică, iar ulterior s-a revenit la situația inițială a organizării credincioșilor catolici din Galați într-o singură parohie.

În prezent comunitatea este păstorită de părintele paroh Cristian Dumea, care este ajutat de părinții vicari Fabian Iacob, Cristian Pal și Iosif Diac.

Urmează o prezentare succintă a celor două (trei) biserici catolice gălățene. Dacă doriți să aflați mai multe informații despre fiecare biserică în parte, dați click pe butonul-săgeată din colțul dreapta-jos al imaginii respective.

biserica catolică "Nașterea Sf. Ioan Botezătorul" din Galați
biserica catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”

Biserica „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” - Galați

Parohia catolică din Galați a fost înființată în anul 1646, apoi reînființată în 1838. După reorganizarea bisericească din toamna anului 2016, parohia „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” îi cuprinde din nou pe toți credincioșii catolici din zona Galați.

Conform statisticilor cumulate din anul 2015, când existau două parohii, în oraș se găseau 1075 de suflete, adică 537 familii, iar în zonele limitrofe orașului situația era următoarea: Bazinul Nou (19 suflete / 6 familii; 4Km de Galați), satul Costi (5 suflete / 2 familii; 6Km), comuna Vânători (11 suflete / 4 familii; 10Km), comuna Foltești (34 suflete / 17 familii; 35Km), comuna Șendreni (12 suflete / 8 familii; 10Km), comuna Smârdan (4 suflete / 2 familii; 8Km), comuna Schela (5 suflete / 1 familie; 25Km), comuna Independența (4 suflete / 1 familie; 25Km), satul Cișmele (1 suflet; 27Km), comuna Piscu (5 suflete / 2 familii; 30Km), comuna Tudor Vladimirescu (3 suflete / 1 familie; 34Km), satul Hanu Conachi (1 suflet; 45Km). În anul 2015 s-au celebrat 10 botezuri, 9 casătorii mixte, 18 înmormântări, iar la Prima Sfântă Împărtășanie au fost 7 copii.

Datele din 2017 arată următoarea situație: 563 familii, 1098 credincioși, 10 botezuri, 15 copii la Prima Sfântă Împărtășanie, 35 de tineri la sacramentul Sfântului Mir, 4 cununii obișnuite și 8 cununii mixte, 19 înmormântări.

În 2017 au fost demarate lucrări ample pentru stoparea infiltrațiilor de apa în zidurile bisericii, care au produs deteriorări serioase ale tencuielilor interioare și exterioare. Pentru salvarea acestei clădiri Monument Istoric s-a început cu înlocuirea acoperișului de tablă zincată și cu refacerea șarpantei din lemn. În prima parte a anului 2018 s-a putut renova interiorul bisericii, iar în a doua parte au fost continuate lucrările de la exterior. În anul 2019 sunt prevăzute de asemenea lucrări exterioare. Credincioșii catolici gălățeni apelează la toți cei care doresc să-i susțină material și financiar pentru executarea reparațiilor. Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Anton de Padova să vă răsplătească generozitatea!

Puteți face o donație în contul parohiei folosind datele din subsolul paginii, sau puteți veni la Biroul Parohial. Vă mulțumim!

biserica catolică "Înălțarea Sfintei Cruci" din Foltești
biserica catolică „Înălțarea Sfintei Cruci”

Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” - Foltești

De parohia romano-catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Galați aparține și comunitatea catolică din comuna Foltești, care în anul 2017 număra 33 de credincioși, respectiv 17 familii. Această filială a fost înființată în anul 1970. Construcția bisericii din Foltești, începută după 1989, a fost finalizată în anul 1998. La 14 septembrie 1998, în sărbătoarea „Înălțarea Sfintei Cruci”, a avut loc sfințirea bisericii de către PS. Petru Gherghel, care a prezidat apoi celebrarea Sfintei Liturghii. La sfințire au participat credincioșii catolici din localitate, corul parohiei Galați, dar și un număr mare de credincioși ortodocși.

Sfânta Liturghie este celebrată aici în fiecare duminică, în sărbătoarea hramului din 14 septembrie și în sărbătorile de poruncă, de către unul dintre preoții din Galați.


sfințirea temeliei bisericii "Sf. Fecioară Maria Regină" din Galați
sfințirea temeliei bisericii „Sf. Fecioară Maria Regină”

Biserica „Sf. Fecioară Maria Regină” - Galați

În anul 2005 credincioșii vechii parohii „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” au demarat lucrările pentru ridicarea celei de-a doua biserici, cu hramul „Sf. Fecioară Maria Regină”, în cartierul „Dunărea” din sud-vestul orașului. Terenul destinat construcției a fost împrejmuit cu gard metalic. La lucrări a participat un grup de voluntari din cadrul parohiei gălățene. S-a trecut apoi la executarea lucrărilor de pilotaj-forare pentru stabilizarea terenului, apelându-se la serviciile unei firme de construcții, până în prezent realizându-se 72 de piloți (stâlpi subterani de beton, lungi de 15 ÷ 25m).

Trebuie menționat că toate acestea au fost posibile datorită eforturilor făcute de credincioșii parohiei și cu ajutorului financiar primit de la alți binefăcători din țară. Sfânta Fecioară Maria să îi ocrotească pe toți cu dragostea sa de Mamă.

Începând cu 01.05.2013 s-a încercat o nouă organizare bisericească, iar credincioșii catolici din zona de vest a Galațiului au fost constituiți în noua parohie cu numele „Sf. Fecioară Maria, Regină”. Nemaiputându-se însă continua lucrările la această biserică, la sfârșitul anului 2016 s-a revenit la organizarea catolicilor din Galați într-o singură parohie.


Titular: Parohia Romano-Catolică
Cont bancar BCR (Lei): RO66RNCB0141032863760001
Cont bancar BCR (Euro): RO39RNCB0141032863760002

Istoric Parohie Preoţi Sfânta Liturghie Administrare sacramente Cateheze Ore de religie Vizite pastorale Terţiari franciscani Însoţitori în misiune FCJ Tineri şi copii Corul bisericesc Îndurarea Divină Regina Cerului Viaţă de credinţă Carisma franciscană Carisma ignaţiană Colecţia de articole Evenimente Album foto Album video Biserica parohială Filiala Folteşti
CatolicaGalațicatolicagalati@gmail.com Data:01.01.2015 Număr accesări:0000001