Prezentare
Contact

Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci”

Micuţa biserică catolică din comuna Folteşti

placa bisericii catolice din Folteşti

Comuna Folteşti este o veche aşezare situată la 35 Km nord de oraşul Galaţi, în apropierea râului Prut. Există mărturii arheologice ale existenţei în zonă a unor aşezări umane din perioada neolitică şi din perioada romană. Mai recent, se cunoaşte că la Folteşti aveau moşii atât Mihail Sturza, domnitorul Moldovei, cât şi Iancu Alecsandri, fratele poetului Vasile Alecsandri. Actualmente comuna Folteşti are peste 3000 de locuitori, dintre care marea majoritate sunt creştini ortodocşi, iar o mica minoritate sunt romano-catolici (33 de suflete în 2017). Dintre catolici, câţiva sunt veniţi din Galaţi, iar ceilalţi din diverse regiuni ale Moldovei. Scurta lor istorie pe aceste locuri este redată sugestiv mai jos, prin cuvintele uneia dintre inimoasele enoriaşe catolice din Folteşti.

statueta din Folteşti în cinstea Sf. Fecioare Maria de la Lourdes

Mihai şi Tereza Ferdeş din satul Stufu [comuna Sănduleni], judeţul Bacău, se muta în Folteşti în anul 1970 cu trei copii minori. Mihai va lucra la C.A.P., iar Tereza la Croitorie. Locuiesc în sediul C.A.P.-ului împreună cu alte trei familii catolice: Mocoi, Neamţu şi Harabagiu. În 1972 se mută în propria casă, în care se va celebra Sfânta Liturghie timp de 26 de ani. La prima Liturghie părintele celebrant a fost Iosif Pal, paroh de Galaţi în acea perioadă. Vor mai sluji de-a lungul timpului preoţii Ştefan Apostol, Mihai Imbrea, Lucian Farcaş, Anton Roca, Alois Donea, Johann Proschinger, Mihai Măcincă. În casă se va oficia şi cununia religioasă a familiei Neamţu - Ion şi Sanda, iar primul botez va fi în 1988 - Ionelia Ristici.

Maria Necula, născută Brandiu în satul Coman [comuna Sănduleni], judeţul Bacău, se mută în Folteşti în 1970 împreună cu părinţii Anton şi Aniţa şi cu trei fraţi minori. Părinţii vor lucra la C.A.P. - acesta fiind şi scopul venirii în Folteşti. O perioadă de timp familia va locui la Cooperativă, într-o încăpere amenajată prin grija preşedintelui din acea perioadă, Jean Slabu. De două-trei ori pe an, părintele Ioan Simon, paroh în satul Coman, va celebra Sfânta Liturghie în incinta Cooperativei. În urma vizitei unei comisii de la Culte, comunitatea catolicilor din Folteşti e recunoscută oficial, iar slujbele se vor ţine în casa familiei Ferdeş.”


Sf. Ştefan, primul martir - Sfânta Liturghie la Folteşti (26.12.2016)

Celebrarea Sfintei Liturghii în mica comunitate catolică din Folteşti este întotdeauna emoţionantă. Aici toţi participă activ şi fiecare are responsabilitatea sa bine cunoscută, de care se achită cu toată seriozitatea. Ministranţii, care sunt toţi fete, citesc lecturile, cântă psalmii, sună clopoţeii, incenzează cu tămâie preotul celebrant şi poporul, fac colecta. Clopotarul îşi face datoria în timpul slujbei, ca la orice biserică mare. Salutul păcii este un moment deosebit. Cântările sunt susţinute de tot poporul, iar cei care nu cunosc cuvintele cântecelor se pot folosi de cărticelele care sunt pe băncuţe (exact ca în ţările civilizate). Predica preotului nu are cum să nu atingă pe fiecare deoarece distanţa faţă de popor este mică şi nimeni nu se poate „cufunda” în mulţime.

La sfârşitul Sfintei Liturghii am avut surpriza să ascultăm un colind compus şi interpretat de una dintre doamnele mai vârstnice din comunitate, care ne-a arătat tuturor o inimă sensibilă, caldă şi o voce foarte placută. Am aflat că în tinereţe dânsa a fost interpretă de muzică populară şi chiar a cântat alături de celebra Sofia Vicoveanca. Versurile colindului sunt prezentate mai jos.

colind de Crăciun
Folteşti - biserica romano-catolică imediat după Sf. Liturghie Folteşti - biserica romano-catolică frumos pregătită pentru sărbătoarea Crăciunului Folteşti - ieslea Mântuitorului din biserica romano-catolică Folteşti - mica orgă din biserica romano-catolică

Bisericuţa din Folteşti are în pod o mică orgă electronică, dar care din păcate nu mai poate fi utilizată acum. După o scurtă testare, părintele paroh Cristian Dumea a concluzionat că orga are defecţiuni serioase şi că probabil va trebui înlocuită.


Misiuni Populare - „Zilele familiei şi ale milostivirii” (mai 2016)
părintele paroh Cristian Blăjuţ vorbind cu paznicii vigilenţi ai bisericii... părintele predicator Felician Tiba (în centru) şi părintele paroh Cristian Blăjuţ păstorii sufleteşti şi poporul credincios din Folteşti preotul nu poate predica altceva decât învăţătura lui Cristos părintele Felician Tiba în mijlocul credincioşilor din Folteşti

„Zilele familiei şi ale milostivirii” - ţinute de părintele Felician Tiba la Galaţi - au fost aşteptate cu nerăbdare şi interes inclusiv în mica filială din Folteşti. Deschiderea sufletească a invitatului a captat imediat atenţia credincioşilor, mai ales prin apropierea sfinţiei sale de preocupările vieţii cotidiene ale fiecăruia dintre ascultători: soţ sau soţie, bătrân sau tânăr. Mulţumim părinte!

Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci” din comuna Folteşti - scurtă prezentare în imagini
Folteşti - biserica romano-catolică, grota şi clopotniţa biserica "Înălţarea Sfintei Cruci" din Folteşti - interior Folteşti - altarul bisericii romano-catolice Folteşti - grota ce aminteşte de apariţia Sf. Fecioare Maria la Lourdes biserica "Înălţarea Sfintei Cruci" din Folteşti - interior

În seara zilei de 13 septembrie 1998, după ce făcuserăm ultimele pregătiri pentru sfinţirea bisericii de a doua zi, ne întorceam de la Folteşti cu părintele paroh Johann Proschinger. Vremea se stricase rău de tot, iar ploaia nu mai contenea. Eram destul de trişti din această pricină. În maşină, părintele a spus o scurtă invocaţie de abandonare la voia lui Dumnezeu, cu seninătatea unui copil: „Doamne, dacă asta e voia Ta atunci aşa să fie!”. A doua zi dimineaţă soarele strălucea sus pe cer... Sfinţirea bisericii a fost o mare sărbătoare.

Istoric Parohie Preoţi Sfânta Liturghie Administrare sacramente Cateheze Ore de religie Vizite pastorale Terţiari franciscani Însoţitori în misiune FCJ Tineri şi copii Corul bisericesc Îndurarea Divină Regina Cerului Viaţă de credinţă Carisma franciscană Carisma ignaţiană Colecţia de articole Evenimente Album foto Album video Biserica parohială Filiala Folteşti
CatolicaGalaţicatolicagalati@gmail.com Data:01.01.2015 Număr accesări:0000001