Situată pe Str. Mihai Bravu nr. 1, Unitatea de Servicii Sociale pentru Persoane Vârstnice „Pâinea Sf. Anton de Padova” (unitate fără componentă rezidențială) are în componența sa o cantină, trei ateliere de zi și o bibliotecă. Aici, persoanele din grupul țintă iau masa în condiții civilizate, desfășoară activități recreative și de socializare, participă la diferite evenimente festive, au la dispoziție cărți și materiale informative. Tot aici, voluntari din Parohia Romano-Catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” pot acorda celor interesați unele servicii de consiliere psihosocială și juridică.
Cantina socială furnizează hrană rece / caldă beneficiarilor, adică persoanelor care îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Înființarea cantinei sociale reprezintă o soluție optimă pentru bătrânii orașului. În cadrul parohiei romano-catolice din Galați se fac importante donații de alimente din partea creștinilor, astfel fiind asigurată materia primă pentru pregătirea meselor. Se are în vedere inițierea unor contracte de colaborare / sponsorizare cu diferiți agenți economici, pentru a putea primi donații în bani sau în produse alimentare.
Cantina socială este dotată cu echipament profesional de pregătire și de păstrare a hranei. În cantina socială există depozit de produse alimentare, depozit de produse nealimentare, sală de debarasare, sală de mese și garderobă. Toate încăperile sunt dotate cu mobilier adecvat.
Masa de prânz este servită persoanelor vârstnice nevoiașe la ora 12:30.
Aici beneficiarii au posibilitatea să exerseze competențele manuale pe care le au, eventual să dobândească și să dezvolte astfel de abilități. În acest mod vor fi reînviate tradițiile românești legate de arta țesutului și a cusutului (preșuri și covoare lucrate manual, costume populare, ștergare, fețe de pernă cu motive populare, alte elemente decorative existente în locuințele sătești de odinioară), de arta împletitului și a goblenatului. Atelierul este dotat cu mobilierul adecvat, cu instrumentele necesare bunei desfășurări a activității (gherghefuri, andrele, seturi de goblenat, seturi de croitorie, lupe, veioze etc.) precum și cu materia primă necesară.
În acest atelier persoanele vârstnice pot exersa sau pot învăța tainele olăritului, ale sculpturii, ale picturii. Atelierul are în dotare mobilier adecvat, o roată de olărit, un set de sculptură, ustensile și materiale potrivite.
În cadrul atelierului IT („Information Technology” - tehnologia informației) persoanele vârstnice sunt instruite să folosească calculatorul, să acceseze diverse canale de informare, să utilizeze programe de comunicare on-line (Skype, Facebook). De asemenea, vor fi ghidate să folosească diversele motoare de căutare pentru găsirea informațiilor dorite din presa on-line. Atelierul este dotat cu mobilier adecvat și calculatoare conectate la Internet.
În spațiul destinat bibliotecii persoanele vizate au posibilitatea de a participa la diverse activități culturale, ce vor fi organizate și anunțate în prealabil (prezentări, seminarii, ateliere tematice). Dintre subiectele avute în vedere menționăm următoarele: sănătatea și stilul de viață sănătos, alimentația naturală și echilibrată, menținerea unei vieți active, conviețuirea armonioasă și comportamentul civilizat, înțelegerea persoanelor cu dificultăți, participarea persoanelor vârstnice în cadrul acțiunilor de binefacere și de voluntariat, teme de cultură generală. În dotarea bibliotecii există un fond de carte bogat și divers, videoproiector și ecran de proiecție, tablă de prezentare („flip chart”) și mobilier adecvat.
Participarea socială sub formă de implicare civică și voluntariat contribuie la bunăstarea fizică și psihică a persoanelor în vârstă. În prezent, nivelul de participare socială este în general foarte scăzut în România. Societatea manifestă dezinteres față de nevoile persoanelor vârstnice. Dacă pentru copii există spații de joacă și alte locuri amenajate de petrecere a timpului liber, pentru grupul țintă eligibil în cadrul proiectului există puține alternative de socializare, de ieșire din rutină, de valorificare a energiilor și competențelor. Schimbarea mentalităților și a percepției privind persoanele vârstnice reprezintă aspecte deosebit de importante în vederea stimulării participării sociale a acestora. Capacitatea și dorința persoanelor vârstnice de a participa la viața socială este în strânsă legătură cu valoarea pe care societatea o acordă acestei participări, precum și cu recunoștința și respectul pe care societatea le oferă acestor persoane.
Pentru înscrierea în grupul beneficiarilor de servicii sociale ai Centrului caritabil „Pâinea Sf. Anton de Padova” sunt necesare următoarele:
Date de contact:
Str. Mihai Bravu nr. 1, Galați • Telefon: +40 236 413394 • Email: catolicagalati@gmail.com • Reprezentant legal: pr. Cristian Dumea
Vă așteptăm cu drag !
⇒ mai multe fotografii cu activități desfășurate la Centrul caritabil „Pâinea Sf. Anton de Padova”
Comunicat
Lansarea proiectului „Consolidare și transformare imobil situat pe strada Mihai Bravu, nr. 1 în unitate de servicii sociale
pentru persoane vârstnice (fără componentă rezidențială) și refacerea gardului de împrejmuire a incintei”
Parohia Romano-Catolică din Galați, în calitate de Beneficiar, implementează proiectul „Consolidare și transformare imobil situat pe strada Mihai Bravu, nr. 1 în unitate de servicii sociale pentru persoane vârstnice (fără componentă rezidențială) și refacerea gardului de împrejmuire a incintei”, cod MySMIS 127497, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8: „Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale”, Prioritatea de investiții 8.3/A/1: „Grup vulnerabil persoane vârstnice”.
Valoarea totală a proiectului este de 4.390.599,83 lei, din care valoarea sumei nerambursabile este de 4.302.787,83 lei.
Contribuția UE este de 3.011.951,47 lei, iar contribuția națională este de 1.290.836,36 lei.
Obiectivul general al proiectului îl constituie consolidarea și transformarea imobilului situat pe strada Mihai Bravu, nr. 1 în Unitate de servicii sociale pentru persoane vârstnice (fără componentă rezidențială) și refacerea gardului de împrejmuire a incintei și acordarea de servicii sociale unui număr de 600 persoane până la sfârșitul anului 2023 constând în acordarea unei mese calde / reci și participarea a 150 persoane vârstnice la diverse activități în cadrul atelierelor înființate. În cadrul proiectului va fi înființată o Unitate de servicii sociale pentru vârstnici - fără componentă rezidențială, care va cuprinde o cantină socială unde grupul țintă va beneficia de masă caldă / rece și un centru de zi care cuprinde 3 ateliere în care grupul țintă va participa la diferite activități.
Obiective specifice:
Obiectivul specific nr. 1 - Înființarea Unității de servicii sociale pentru persoane vârstnice (fără componentă rezidențială) ca urmare a consolidării și transformării imobilului situat pe strada Mihai Bravu, nr. 1 și refacerea gardului de împrejmuire a incintei.
Obiectivul specific nr. 2 - Asigurarea unei mese calde / reci pe zi persoanelor vârstnice.
Obiectivul specific nr. 3 - Participarea persoanelor vârstnice la activitățile desfășurate în cadrul Centrului de zi. Centrul de zi va cuprinde 3 ateliere în care grupul țintă va participa la diferite activități și anume:
- atelier inițiere și comunicare IT, în cadrul căruia, până la sfârșitul anului 2023 să participe cel puțin 50 persoane la cursuri de inițiere în folosirea calculatorului, să folosească diverse canale de informare și să utilizeze programe de comunicare on-line (Skype, Facebook).
- atelier de datini străbune în cadrul căruia 50 persoane aparținând grupului țintă vor participa activ la organizarea unor spectacole în scop caritabil, vor participa la repetiții, sunt așteptați cu propuneri și sugestii.
- atelierul de meșteșuguri populare care va oferi ocazia pentru 50 persoane vârstnice aparținând grupului țintă să se implice în organizarea unor expoziții în care vor fi expuse produse tradiționale fabricate de ei.
Rezultatele preconizate:
1 - Consolidarea și transformarea imobilului din str. Mihai Bravu nr. 1 în Unitate de servicii sociale care va fi dotată corespunzator și în cadrul careia vor fi acordate diverse servicii sociale persoanelor vârstnice. În acest sens în cadrul proiectului se vor realiza lucrări de reabilitare atât a imobilului cât și a gardului ce împrejmuiește imobilul.
2 - În cadrul Unității de servicii sociale pentru persoane vârstnice - fără componentă rezidențială, va funcționa o cantină socială unde grupul țintă va beneficia de masă caldă / rece.
3 - Înființarea centrului de zi care are în componență 3 ateliere în care grupul țintă va participa la diferite activități și o bibliotecă în care persoanele vârstnice vor avea la dispoziție cărți și diverse materiale informative.
4 - Dotarea Unității de servicii sociale. Având în vedere că în cadrul Unității de servicii sociale vor funcționa o cantină socială și un centru de zi constituit din trei ateliere de petrecere a timpului liber, se vor achiziționa dotările necesare îndeplinirii obiectivelor stipulate în proiect.
Durata de implementare a proiectului este de 71 luni: respectiv de la data 01.02.2017 până la data 31.12.2022.
Informații suplimentare despre proiect se pot obține la:
Manager proiect - Dumea Cristian, telefon:
+40 236 413394
e-mail: proiectserviciisocialegl@yahoo.com
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați:
www.fonduri-ue.ro
Site-ul web al Programului Operațional Regional 2014-2020:
www.inforegio.ro
Pagina Facebook a Programului Operațional Regional 2014-2020:
facebook.com/inforegio.ro
În derularea procedurilor de obținere a finanțării, părintele paroh Cristian Dumea a avut alături persoane competente, voluntari din parohie, care s-au implicat fără rezerve, chiar cu „lacrimi și nopți nedormite”. Numele acestora se cuvine a fi menționat: Odeta-Ingrid Cațiche (expert, consultanță fonduri europene), Constantin Cațiche, Adina Spiridon, Alexandru Spiridon, Constantin Cristea, Vasile Curduman, Alexandra Ciobanu.
De asemenea, trebuie amintit aportul unui alt enoriaș de-al nostru, domnul Flavian Robu (inginer, șef de șantier), care a avut o contribuție majoră în etapa de pregătire și executare a lucrărilor de construcții pentru consolidarea și reabilitarea acestui imobil. Tot din parohia noastră, pe partea de construcții și instalații, a fost de mare ajutor doamna inginer Iozefina Ochiană.
Se cade să amintim autoritățile statului și entitățile care au fost implicate sau au susținut proiectul centrului caritabil: Agenția de Dezvoltare Regională S-E Brăila (domnișoara Adela Gândac - ofițer finaciar, domnului Dorin Butunoiu - ofițer tehnic), firma de construcții Termosin S.A. (reprezentată de doamna Constanța Gâscă), Primăria Galați (domnul Vergiliu Vals), filiala P.N.L. Galați (domnul deputat Onuț Atanasiu).
Nu trebuie uitați binefăcătorii noștri din Germania, organizația „Kirchen für den Osten” („Biserici pentru Răsărit”), reprezentată de domnul președinte Bernhard Josef Thoma. Colaborarea cu această organizație nu ar fi fost posibilă fără aportul deosebit al doamnei profesoare Maria Turtă, enoriașă de-a noastră, care a fost „veriga lingvistică dintre România și Germania” - așa cum a afirmat părintele paroh Cristian Dumea.
Nu în ultimul rând, pentru partea proprie de cofinanțare a proiectului (2%), recunoștința se îndreaptă și spre toți credincioșii binevoitori.
Cu ocazia sfințirii centrului caritabil „Pâinea Sf. Anton de Padova”, adică în duminica de hram din 23.06.2024, părintele paroh Cristian Dumea a adresat public un cuvânt de mulțumire tuturor celor care l-au susținut în derularea formalităților și pe durata executării lucrărilor de reabilitare a clădirii vechii școli catolice din spatele bisericii. Puteți urmări aici secvența elocventă de la finalul Sfintei Liturghii de hram, extrasă din înregistrarea video făcută în biserica noastră de echipa ERCIS FM venită de la Iași. ⇒ înregistrare video
În duminica de 23 iunie 2024, odată cu sărbătorirea hramului bisericii noastre parohiale, a avut loc sfințirea centrului caritabil de către pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministrul Provinciei „Sf. Iosif” (OFMConv) din România, în prezența pr. paroh Cristian Dumea și a preoților vicari, a soborului de preoți veniți la celebrarea hramului bisericii, a membrilor comunității locale și a invitaților din țară și din străinătate. ⇒ înregistrare video
Derulând vertical rama foto de mai jos, puteți vedea mai multe imagini ale centrului caritabil, atât din exterior cât și din interior.
Derulând vertical rama foto de mai jos, puteți vedea mai multe imagini luate pe durata executării lucrărilor, în perioada 2020÷2024.
În anul 2019, comunitatea catolică din Galați a aflat că sunt șanse mari de obținere a finanțării pentru reabilitarea clădirii fostei școli catolice de pe Str. Mihai Bravu, în vederea transformării ei în centru social pentru persoane vârstnice. S-a purces apoi la degajarea clădirii părăsite de vegetația „luxuriantă” existentă, operație la care au participat părintele paroh Cristian Dumea, părintele vicar Iosif Diac, fratele Iulian Bălan și o mână de voluntari din parohie: Virgil Croitoru (meseriaș, șef de formație), Constantin Cațiche, Emilian Florea, Leonard Florea. Au fost două zile călduroase de vară în care s-a lucrat cu râvnă, s-a băut multă apă, s-a mâncat bine la prânz și s-au deschis ușor sufletele.
Derulând vertical rama foto de mai jos, puteți vedea starea de degradare a clădirii fostei școli catolice de pe Str. Mihai Bravu. Pozele au fost făcute în perioada 2017÷2020.