Contact

Articol din colecție

papa Francisc rugându-se la icoana Maicii Domnului

Urbi et Orbi

Rugăciune, Încurajare, Binecuvântare, Indulgență plenară

Un eveniment de spiritualitate maximă în acest timp de primejdii de moarte care s-a abătut asupra întregii lumi. O comuniune extraordinară de rugăciune pentru toți credincioșii prin intermediul Internetului, prin serviciul de transmisiuni al Episcopiei de Iași (ercis.ro/media). Toate acestea sub semnul Milostivirii lui Isus Cristos.

Vineri, 27 martie 2020, ora 19, Papa Francisc s-a rugat în acest timp de suferință și incertitudine cauzate de pandemie, pe esplanada din fața Bazilicii Sfântul Petru din Vatican. Prin intermediul mijloacelor de comunicare, am asistat la Rugăciunea Universală a Papei, transmisie preluată de la Vatican și comentată de părintele Adrian Blăjuță și părintele Vasile Petrișor, de la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași.

Uniți în Rugăciune Universală pentru Vindecare Mondială, așa au fost creștinii, nu numai de confesiune catolică, dar și de alte confesiuni, timp de un ceas, cu ochii spre Piața Sf. Petru din Vatican, unde papa Francisc, singur, într-un pavilion special amenajat, a transmis îndemnuri precum acestea: „Să mergem înainte cu speranță!”, „Să nu ne temem!” (așa cum Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a adresat de la balcon, în 1978, primele cuvinte ale pontificatului său: „Non abbiate paura!”). Prin acestea, Papa Francisc a transmis starea de optimism generată de credință: „Nu suntem singuri! Suntem împreună cu Dumnezeu, împreună unii cu alții”.

Glasul papei nu era slab, dezolat, ci încrezător în Cel căruia i se adresa, în intercesiunea pentru salvarea lumii. „Suntem în aceeași barcă. Putem merge cu toții, dar numai împreună. Furtunile din inimă, însă, pot scufunda barca noastră. Să ne prindem acum, cu ancora credinței, de rădăcinile noastre care să ne țină la suprafață, să ne scoată la liman, la țărm și să ne conducă mai departe către ținta noastră finală.”

papa Francisc rugându-se în fața crucifixului de la San Marcello

„De ce sunteți fricoși: Încă nu aveți credință?” Sunt cuvintele lui Isus Cristos adresate apostolilor din barcă. Ei îl imploraseră, văzând că e furtună și se scufundă corabia: „Te implorăm: Trezește-te, Doamne”. Apoi Papa a făcut un apel la credință, cerând: „În aceste momente de cumpănă, se cere a avea încredere în Tine. A ne reorganiza direcția vieții către tine, Doamne. Să invocăn forța activă a Duhului. Nimeni nu se salvează singur. Să ne amintim Rugăciunea Sacerdotală a lui Isus: Ca toți să fie una”.

Papa a făcut un Apel la rugăciunea și slujirea tăcută. „Domnul se trezește ca să ne trezească pe noi. Avem o ancoră. În crucea Sa am fost mântuiți. Aș vrea să vă încredințez lui Dumnezeu pe toți. Doamne, binecuvântează lumea. Doamne, nu ne lăsa în voia furtunii și a valurilor.”

În pavilionul din Piața Sf. Petru, Papa Francisc, singur, dar urmărit de o întreagă lume, a rostit omilia, apoi s-a îndreptat spre icoana „Salus Populi Romani” - cea mai veche imagine mariană, pe care tradiția o atribuie Sfântului Evanghelist Luca. După o scurtă rugăciune în fața icoanei, Papa s-a îndreptat spre crucifixul minunilor, Crucifixul din lemn de la San Marcello care a salvat Roma de ciumă cu câteva secole în urmă, în fața căruia Papa stă în meditație ori de câte ori pleacă sau vine din călătoriile sale apostolice. Papa s-a rugat în fața acestui crucifix și a sărutat picioarele lui Isus răstignit. Prin acest gest pios, Papa a încredințat omenirea cu toate frământările ei, lui Isus Cristos.

Transmisiunea în direct a celebrării a fost susținută cu pioase cântări gregoriene și imagini exterioare ale Bazilicii San Pietro și ale pieței.

A urmat expunerea Preasfântului Sacrament, care putea fi văzut prin ușile deschise către Piață. Papa a incensat altarul cu Sfântul Sacrament într-un ritual de mare sobrietate. Doar lumânările aprinse luminau atmosfera pioasă a unei zile de vineri din Postul Mare, în prag de înserare.

Îl adorăm pe Domnul în tăcere, în fața Sfântului Sacrament. În liniștea sufletului inimii noastre, tulburată acum de atâtea preocupări, griji, frică, nesiguranță, confuzie. „Totul va fi bine!” - rostește Papa. „Ne adresăm Ție, fii întărire pentru toți cei care trec prin suferință.” „Să fim solidari cu cei din jurul nostru.” Papa îi amintește și se roagă pentru cei ce sunt în prima linie în lupta cu virusul ucigaș. „Să ne încredințăm cererile noastre, să ne rugăm pentru cei din linia întîi, care luptă pentru fiecare viață atacată de noul coronavirus.” Fiecare din noi îi adresăm o rugăciune lui Isus Euharistic, în liniște, spunându-i ce avem pe suflet și încredințându-i pe cei dragi.

papa Francisc oferind binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament

A urmat o rugăciune-litanie universală, cu intercesiuni și răspunsuri din partea credincioșilor: „Te adorăm, Doamne!”, „Credem în Tine, Doamne!”, „Eliberează-ne, Doamne!”.

De puterea satanei și de seducțiile lumii, de orgoliu, de frică, necredință, disperare  -  Eliberează-ne, Doamne!
De foamete, lipsuri, egoism, boli, epidemii, frică, violență, înșelăciuni, manipulare  -  Mântuiește-ne, Doamne!
De oboseală, păcate, griji  -  Mângâie-ne, Doamne!
În ceasul greu, în ispită, în fragilitate, în lupta împotriva păcatului, în căutarea bucuriei  -  Dăruiește-ni-l pe Duhul Tău, Doamne!
Dacă păcatul ne asuprește, dacă ura ne chinuie, dacă durerea ne copleșește, dacă moartea ne doboară  -  Deschide-ne la speranță, Doamne!

Credincioșii au prilejul de a-l primi pe Isus Euharistic făcând o împărtășanie spirituală. Este incensat încă o dată altarul. Urmează Rugăciunea Euharistică. Papa acordă apoi Indulgența Plenară în forma stabilită de Biserică și dă binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament. Clopotele Bazilicii San Pietro bat cu putere, rezonând în inimile celor care le ascultă, fie și indirect, pe calea undelor. Clopotele își intensifică glasurile. Într-o piață goală, dar nu pustie, Papa pune sub ocrotirea Domnului Isus Cristos orașul Roma, lumea întreagă și pe noi, fiecare.

Dumnezeu să fie binecuvântat!
Binecuvântat să fie Isus Cristos!
Binecuvântată să fie Preasfânta Inimă a lui Isus Cristos!
Binecuvântat să fie Preasfântul Său Sânge!
Binecuvântat să fie Duhul Sfânt!

Binecuvântată să fie Neprihănita Zămislire!
Binecuvântată să fie glorioasa Sa ridicare la cer!
Binecuvântat să fie Numele Său Sfânt!
Binecuvântat să fie Sfântul Iosif, preacuratul său soț!
Binecuvântați să fie îngerii și sfinții Săi!

Preasfântul Sacrament este purtat în bazilică. Invocăm ajutorul lui Dumnezeu, ca El să ne protejeze și să ne întărească în credință. Să-l rugăm să-și îndrepte chipul Său sfânt către fiecare dintre noi.

papa Francisc rugându-se pentru întreaga lume (27.03.2020)

De la catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, PS. Iosif Păuleț, episcopul diecezei, împreună cu preoții și credincioșii s-au unit în rugăciunea pentru întreaga lume și pentru a dobândi indulgența plenară.

Rugăciunea Papei rămâne ca un ecou în inimile noastre, în această zi de post și rugăciune, de dinaintea Duminicii Învierii lui Lazăr, cu următorul mesaj îmbucurător: Isus e alături de noi! Sfântul Părinte a invitat toți creștinii să participe spiritual, prin intermediul mijloacelor de comunicare, la rugăciunile universale, la adorații și devoțiuni - în special la recitarea Sfântului Rozariu, pentru îndepărtarea răului pe care îl reprezintă pandemia.  Așa să ne ajute Dumnezeu !

Cezarina Adamescu

[27.03.2020]

Istoric Parohie Biserica parohială Preoți Sfânta Liturghie Administrare sacramente Cateheze Ore de religie Vizite pastorale Servicii sociale Terțiari franciscani Însoțitori în misiune FCJ Tineri și copii Corul bisericesc Îndurarea Divină Regina Cerului Viață de credință Carisma franciscană Carisma ignațiană Reflecții, cugetări Colecția de articole Evenimente Album foto Album video Filiala Foltești
CatolicaGalațicatolicagalati@gmail.com Data:01.01.2015 Număr accesări:0000001