Contact

Articol din colecție

Fericita Veronica Antal din Nisiporești

Veronica Antal - Crinul Moldovei

„Au înflorit iar în Moldova crinii,
Grădina Maicii Domnului s-a îmbrăcat
Cu mii și mii de flori înmiresmate,
Dar a-nflorit și-un crin însângerat.”

Imnul Fericitei Veronica Antal  (text: pr. Iosif Diac, muzică: pr. Cristian Dumea)

Nisiporești este un sat moldovenesc din comuna Botești, județul Neamț. În anul 1968, satul Nisiporești-Zăpodia (rezultat din reunificarea satelor Nisiporești și Zăpodia) a luat numele de Nisiporești. Primii catolici din Nisiporești au fost emigranți catolici din Transilvania care s-au așezat aici în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, fiind semnalați în statisticile catolice.

În vara anului 2005 a fost demolată vechea biserică, în care s-a slujit mai bine de un secol, iar la 2 august, în sărbătoarea Macii Domnului de la Porțiuncula, s-a celebrat prima Sfântă Liturghie în noua biserică aflată în construcție. Consacrarea altarului și sfințirea bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporești au avut loc sâmbătă, 16 august 2014. La eveniment au participat PS. Petru Gherghel, PS. Aurel Percă și PS. Cornel Damian. Din punct de vedere arhitectural, interiorul bisericii are forma unei nave cu o deschidere laterală care îi conferă și o formă de cruce.

În Nisiporești a trăit Veronica Antal, o tânără martiră, a cărei beatificare a avut loc în data de 22 septembrie 2018, în biserica romano-catolică din sat. Veronica Antal s-a născut în ziua de 7 decembrie 1935 și s-a remarcat prin credința ei puternică în Dumnezeu. A dorit să se călugărească, dar regimul comunist desființase aproape toate mănăstirile catolice, așa că a făcut doar legământ de castitate.

Născută într-o familie de țărani moldoveni și trăind în mijlocul acestor oameni deprinși cu nevoile și cu munca, Veronica a fost o tânără modestă. Premiantă la școală, harnică în gospodărie, iubitoare de rugăciune, pasionată pentru lecturile bune și cântările sfinte, dornică să ajungă în cer, ea a renunțat la viața de căsătorie, consfințindu-se lui Dumnezeu prin vot de curăție și feciorie. A iubit mult Sfânta Liturghie și Sfânta Împărtășanie, a iubit-o mult pe Maica Domnului și Sfântul Rozariu, a iubit biserica și altarul.

monumentul Fericitei Veronica Antal

Bună la inimă, era gata să ajute mereu pe oricine, veghind la căpătâiul bolnavilor nopți întregi. Era plină de zel pentru mântuirea sufletelor, a iubit florile și copiii. Harnică, îndemânatică, smerită, modestă, simplă, curată, veselă, zâmbitoare, ea avea o singură ambiție - să devină sfântă - și un singur dor - să moară martiră. Și Dumnezezu i-a îndeplinit atât ambiția cât și dorința. Veronica este un model de comportament creștinesc, căci ea și din ceruri ne oferă lecții de trăire autentic creștinească, învățându-ne să ne desăvârșim în sfințenie și să tindem cât mai mult spre cucerirea Cerului. Am fost cucerită definitiv și mă închin cu smerenie în fața curajului ei de a lupta până la moarte pentru a-și apăra demnitatea de creștină și de a păstra curată cămașa cu care a împodobit-o Cristos la Botez. A rămas fidelă jurămintelor făcute Mirelui ei ceresc și dincolo de mormânt. Cinste ție, sora mea, Veronica, pentru că astăzi de sus, ne privești și ne oferi drept oglindă, viața ta nepătată, invitându-ne să te respectăm și să te venerăm ca pe o vrednică muceniță întru Cristos!

Dovadă că ea este respectată și iubită de toți cei care au cunoscut-o, e faptul uluitor că foarte mulți oameni au binevoit să ofere mărturie despre viața fără cusur a consătencei lor căzută martiră pentru a-și apăra virtutea fecioriei! Bucură-te Veronica, căci prin exemplul tău aprinzi ruguri în inimi, ruguri de iubire pentru Isus, Mirele veșnic, determinând să te urmeze și imite pe calea anevoioasă a sfințeniei, un cor numeros de fecioare, așa cum s-a întâmplat în scurtul timp al vieții tale și în chip deosebit, după sângeroasa ta moarte. Prin exemplul tău pentru Cer, ai câștigat numeroase suflete curate; tot atâția îngeri să te susțină pe aripile lor, de-a dreapta lui Isus, în Împărăția Cerurilor, acolo unde ai râvnit să ajungi încă de la vârsta primelor cuvinte rostite.

Din mărturia unei prietene a ei, aflăm că Veronica, după o pregătire sufletească îndelungată, a intrat în Ordinul al III-lea al Sfântului Francisc. După ce a îmbrăcat haina Ordinului Sfântului Francisc, care i-a fost înmânată de către Pr. Alois Herciu, ea a fost în culmea fericirii. Nu dorea și nu o interesa nimic, decât să-l iubească pe Isus. În acea perioadă a făcut vot de curăție, pe care îl reînnoia din când în când în cadrul sfintei spovezi.

interiorul bisericii noi din Nisiporești

Veronica nu a avut fericirea să intre în mănăstire, însă și-a construit chilioara în inima ei, chilioară în care se retrăgea adesea și unde stătea de vorbă cu prietenul ei drag, Isus, pe care și-l alesese de Mire și la care nu ar fi renunțat pentru nimic în lume. Ea a trăit în lume ca o călugăriță, fiind pentru toți un model de virtute și de râvnă creștinească. Modul de viață trăit de Veronica, prin renunțarea totală la cele lumești, și consfințirea ei lui Dumnezeu, prin vot de curăție, au inspirat și alte suflete generoase să urmeze același exemplu de dăruire, de viață curată și sfântă.

O credincioasă catolică din România, ucisă în mod barbar în seara zilei de 24 august 1958, a fost recunoscută de Vatican ca „martir al credinței”. Veronica Antal este prima tânără româncă și primul laic român ridicat la cinstea altarelor de către Biserica Catolică. Ea este, totodată, al doilea membru beatificat al Ordinului Franciscan din România, după Fericitul Ieremia Valahul, și al șaselea compatriot ridicat la cinstea altarelor, după fratele capucin Ieremia Valahul, episcopul Szilárd Ignác Bogdánffy, episcopul János Scheffler, monseniorul Vladimir Ghika și episcopul Anton Durcovici. Veronica Antal este al treilea român înscris de Papa Francisc în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice.

cripta cu moaștele Fericitei Veronica Antal

În scrisoarea pastorală a PS. Petru Gherghel, episcop de Iași, intitulată „O floare rară pe meleagurile Moldovei”, citim: „Vestea recunoașterii martiriului slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, o tânără laică terțiară din comunitatea Nisiporești, vine ca o adevărată stea strălucitoare și călăuzitoare pentru tinerii zilelor noastre. Aprobând și iscălind decretul de recunoaștere a martiriului credinței și, mai precis, al curăției, papa Francisc oferă tuturor tinerilor lumii un exemplu de iubire totală față de Cristos, cel curat și iubitor, cel care prezintă lumii o invitație la o viață sfântă, la o viață curată și la o mărturie de iubire vrednică de a fi pentru toți o lecție de curaj și de credință adevărată”.

„Îngerilor, scrieți în Cartea Vieții: Isus este al meu, iar eu sunt a lui Isus.” (cuvinte din micul jurnal al Fericitei Veronica Antal)

biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporești

În incheiere, să ne rugăm:

Dumnezeule, Părinte Atotputernic, noi te lăudăm și îți mulțumim pentru că ai dat slujitoarei tale Veronica Antal tăria de a-și păstra curăția cu prețul vărsării sângelui, devenind un exemplu de trăire autentică a credinței. Cu multă bucurie, ea și-a oferit viața slujirii lui Isus prin votul de curăție și prin rugăciune continuă a căutat să aibă mereu candela aprinsă pentru a întâmpina pe Mirele său divin. Te rugăm Părinte Veșnic să învrednicești pe slujitoarea ta Veronica cu aureola sfințeniei pentru a deveni o adevărată pildă vie de tărie creștină și pentru a susține tinerii și tinerele noastre pe drumul desăvârșirii și al fericirii adevărate. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

sr. Maria Zlat (O.F.S.) , Iuliana Marschall

[24.08.2020]

binecuvântarea franciscană
Istoric Parohie Biserica parohială Preoți Sfânta Liturghie Administrare sacramente Cateheze Ore de religie Vizite pastorale Servicii sociale Terțiari franciscani Însoțitori în misiune FCJ Tineri și copii Corul bisericesc Îndurarea Divină Regina Cerului Viață de credință Carisma franciscană Carisma ignațiană Reflecții, cugetări Colecția de articole Evenimente Album foto Album video Filiala Foltești
CatolicaGalațicatolicagalati@gmail.com Data:01.01.2015 Număr accesări:0000001