Nouăzeci de ţări din toată lumea, 24 de şefi de state şi un milion de pelerini sunt aşteptaţi pentru ziua de 27 aprilie, Duminica Divinei Îndurări. Acestea sunt numerele preconizate pentru canonizarea Papilor Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, în piaţa Sfântul Petru.
Purtătorul de cuvânt al Statului Vatican, Părintele Federico Lombardi, a explicat că până în momentul de faţă s-au confirmat 24 de şefi de state, printre ei preşedinţi şi regi, şi numărându-i şi pe prim-miniştri şi guvernatori vor fi 35 de delegaţii de rang înalt; celelalte delegaţii vor fi conduse de miniştri, ambasadori sau alte personalităţi politice. Cu siguranţă la nivelul cel mai înalt al acestui moment vor fi Preşedintele Republicii Italiene, delegaţiile care vor veni din Polonia şi Italia, ţările de origine a celor doi sfinţi noi. La ceremonie vor lua parte şi cei din Casa Regală a Spaniei.
Lucrul cel mai interesant este faptul că Sfântul Scaun nu trimite invitaţii cu ocazia acestui eveniment: „informează prin corpul diplomatic, că este o celebrare de acest gen, dar nu trimite invitaţii speciale. Aşadar cei care vin, decid să participe la acest moment în baza acestei informaţii ce le este transmisă. Reprezentanţii diferitelor popoare sunt bineveniţi, dar nu este vorba de o participare obligatorie”, a transmis purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Părintele Federico Lombardi.
La fel se întâmplă şi în cazul reprezentanţilor celorlalte religii: „nu sunt invitaţi personalităţile altor confesiuni religioase – a adăugat Părintele Lombardi – ştiu că este această celebrare, sunt bineveniţi”.
„Duminică sunt aşteptaţi în Piaţa Sfântul Petru reprezentanţi ai Ortodoxiei şi ai Anglicanismului, dar nu se poate vorbi despre delegaţii oficiale ale Bisericilor care nu sunt în comuniune deplină cu Biserica Catolică sau de delegaţii ale confesiunilor”. „Vor fi cu siguranţă un grup important de reprezentanţi evrei, care şi-au manifestat stima lor faţă de aceşti doi Papi, atât de importanţi pentru raportul lor cu poporul evreu”, a adăugat Lombardi. Chiar şi exponenţii musulmani „şi-au manifestat dorinţa de a participa, dar nu vor fi delegaţii cu nume care să fie comunicate oficial presei”.
Sfânta Liturghie – de canonizarea a celor doi Papi va fi prezidată de Papa Francisc. Vor concelebra circa 150 de Cardinali şi 1000 de episcopi, şi 6000 de preoţi. Cardinalii şi episcopii se vor afla în partea stângă a Bazilicii, iar în spatele lor vor fi cei 6000 de preoţi concelebranţi. Pe partea dreaptă vor fi delegaţiile oficiale. Pentru distribuirea Sfintei Împărtăşanii vor fi 600 de preoţi în Piaţa Sfântul Petru şi 200 de diaconi care vor ieşi din Biserica Sfânta Maria de la Traspontina, care se află pe Via della Conciliazione. Concelebranţii care vor fi aproape de Sfântul Părinte Francisc la Altar, a explicat Părintele Lombardi, vor fi cardinalul vicar al Papei pentru Dieceza de Roma, Augustin Vallini, pentru că cei doi Papi au fost şi episcopi ai Romei, cardinalul de Cracovia Stanislao Dziwisy, fostul secretar al lui Wojtyla şi episcopul de Bergamo, Dieceza de origine a lui Roncalli, Mons. Francesco Beschi, şi alţi doi cardinali ai ordinului episcopilor, probabil cardinal Angelo Sodano şi Giovanni Battista Re.
Relicvele – În ceremonia de canonizare a Papei Ioan Paul al II-lea şi a Papei Ioan al XXIII-lea, după formula prin care Papa Francisc va proclama sfinţenia celor doi Pontifi, vor fi aşezate în apropierea Altarului relicvele noilor sfinţi. Pentru Papa Wojtyla, o mică sticluţă cu sângele, iar pentru Papa Roncalli o bucăţică de piele care a fost prelevată cu ocazia exhumării trupului cu prilejul beatificării în anul 2000. Aceste informaţii au fost comunicate de purtătorul de cuvânt, Federico Lombardi.
Iată câteva date care scot în evidenţă importanţa evenimentului din Duminica Divinei Îndurări. Ce eveniment important!
Îmi revin în minte acele cuvinte celebre ale Papei Ioan al XXIII-lea pe care le-a adresat pelerinilor, cu prilejul procesiunii cu lumânări, cu ocazia deschiderii lucrărilor Conciliului al II-lea din Vatican: „Preaiubiţilor, aud glasurile voastre! Glasul meu este o singură voce, dar cuprinde în sine glasul întregii omeniri; aici toată lumea este reprezentată. [...]. În dimineaţa aceasta a fost o ceremonie pe care nici măcar Bazilica Sfântului Petru care are patru sute de ani de istorie, nu a putut-o contempla”. Într-adevăr în acea zi alături de Papa Ioan al XXIII-lea erau prezenţi 2500 de prelaţi: cardinali, patriarhi şi episcopi din lumea catolică precum şi observatori ai altor Biserici şi confesiuni. Şi iată că în ziua de 27 aprilie 2014, putem spune din nou: nici măcar Bazilica Sfântului Petru care are patru sute de ani, nu a văzut atâta sobor de cardinali, episcopi şi preoţi care au venit să-i mulţumească lui Dumnezeu care i-a dăruit Bisericii şi omenirii pe Sfântul Papa Ioan al XXIII-lea. Un om de o personalitate complexă, dar în acelaşi timp un om al bunătăţii, un iubitor şi un apostol al păcii; un om care se definea pe sine atât de concret: vin din umilinţă şi am fost educat să duc o viaţă de sărăcie pe care o consider o binecuvântare... Providenţa m-a ales din satul meu natal şi m-a făcut să umblu pe drumurile lumii... mereu preocupat mai mult pentru ceea ce ne uneşte decât pentru ceea ce ne desparte...
Despre oamenii mari se scriu cărţi, se organizează conferinţe şi întâlniri, sunt stimaţi şi admiraţi... Când e vorba de sfinţi cred că e suficient să amintesc o afirmaţie categorică: Sfinţii sunt de admirat dar şi de imitat... Deci...
Nu pot să nu amintesc ceva personal despre Papa Ioan Paul al II-lea, care mi-a rămas în minte. Cu prilejul zilelor Jubileului Tinerilor (15 ÷ 20 august) de la Tor Vergata – Roma, Papa Ioan Paul al II-lea a rostit aceste cuvinte: „această gălăgie s-a auzit în Roma şi nu o va uita niciodată”, voind să scoată în evidenţă bucuria credinţei exprimată prin entuziasmul tinerilor prezenţi în acele zile ale Jubileului. Într-adevăr Roma nu va uita niciodată zilele acelea şi nici ziua de 2 aprilie, zi în care Papa Ioan Paul al II-lea se întorcea în Casa Tatălui, terminând slujirea sa aici pe pământ. Şi dacă în acele zile, din 2 şi până în 8 aprilie, ziua înmormântării Papei Ioan Paul al II-lea, Roma a văzut intrând în ea mai bine de 3 milioane de pelerini, iată ziua de mâine îi va da Romei oportunitatea să vadă din nou mulţime mare de oameni, care vin să celebreze ziua în care Biserica va recunoaşte sfinţenia aceluia care se adresa oamenilor de pretutindeni încă din prima zi a pontificatului său, spunându-le: „Nu vă fie frică: deschideţi-i, deschideţi-i larg uşile lui Isus! În faţa puterii sale mântuitoare deschideţi graniţele statelor, sistemele economice, la fel ca şi cele politice, vastele câmpii ale culturii, ale civilizaţiei, ale dezvoltării. Nu vă fie frică! Isus ştie ce e înăuntrul omului. Doar el o ştie!”.
Cuvintele nu sunt suficiente să exprim bucuria că am ajuns sa trăiesc şi această zi, ziua în care acel strigăt puternic din piaţa Sf. Petru, „Santo subito” a devenit realitate. Şi dacă în mod comun când l-am întâlnit pe Papa, m-am adresat spunându-i „Sanctitatea voastră”, de data aceasta privind icoana sa, mă voi închina profund, spunându-i „Sfinte Părinte Papă Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru mine, roagă-te pentru noi!”.
Ce n-a mai văzut Roma dar şi lumea întreagă, vom vedea mâine în Piaţa Sfântului Petru, pentru prima dată în istorie - patru papi: Papa Francisc şi Papa Benedict al XVI-lea vor concelebra ritul de canonizare a Papei Ioan al XXIII-lea şi a Papei Ioan Paul al II-lea. Ce frumos! Ce zi plină de har. Ferice de cei care vor fi mâine acolo! Eu personal mă mângâi cu gândul că am avut ocazie să fiu ministrant şi să slujesc ca diacon la Altarul Domnului, alături de un Sfânt: Ioan Paul al II-lea.
Mă opresc aici şi spun din toată inima: „Bine fii cuvântat, Doamne, în sfinţii tăi!”.
pr. Cristian Blăjuţ
[26.04.2014]