Contact

Articol din colecție

momentul rugăciunii de sfințire a centrului caritabil „Pâinea Sf. Anton de Padova” (Galați, 2024)

Sărbătoarea celor trei nașteri minunate de la Galați

Hramul bisericii, sfințirea centrului caritativ „Pâinea Sf. Anton de Padova”, sfințirea capelei mortuare

Duminică 23 iunie 2024, începând de la ora 11, în parohia romano-catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Galați s-au succedat trei evenimente memorabile: celebrarea Sfintei Liturghii de hram, sfințirea centrului caritabil „Pâinea Sf. Anton de Padova” și sfințirea capelei mortuare de lângă biserică.

Sfânta Liturghie de hram a fost plină de momente înălțătoare, semnificative. Ea a fost prezidată de părintele Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministrul provincial al Provinciei „Sf. Iosif” din România, a Ordinului Fraților Minori Conventuali. Alături de părintele provincial au concelebrat 13 preoți: părintele Daniel Mărtinaș - paroh de Ploscuțeni (jud. Vrancea) și decan de Vrancea, părintele Cristian Dumea - paroh de Galați, părinții Iosif Diac și Petrică-Augustin Pătrașcu - vicari la Galați, părintele Cristian Pal de la Solca / Cacica (jud. Suceava), părintele Mihai Afrențoae de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, alți preoți din parohiile catolice mai apropiate. Părintele Cazimir Ghiurcă de la Institutul Teologic din Roman a slujit la scaunul de spovadă. La celebrare au mai participat fratele Marius-Nicolaie Sava de la Bacău și câțiva studenți de la Institutul Franciscan din Roman.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, părintele provincial a pus accentul pe acceptarea și împlinirea planului lui Dumnezeu, care este arătat oamenilor odată cu darurile venite de la Dumnezeu. Pe urmele profeților Vechiului Testament și ale Sf. Ioan Botezătorul, patronul bisericii noastre, cu toții suntem creaturi minunate și daruri de la Dumnezeu, având misiunea de a lumina poporul și de a fi astfel slujitori ai celui Preaînalt. În armonie cu imaginea centrală a predicii - noțiunea de „dar” - s-a derulat și procesiunea încărcată de emoție a prezentării darurilor pentru altar de către credincioși. Sfânta Liturghie a continuat cu momentul euharistic în care cu toții am putut vedea și gusta darul cel mai mare al lui Dumnezeu, Fiul care „s-a făcut om și a locuit între noi”.

Finalul Sfintei Liturghii a fost marcat de cuvântul de mulțumire al părintelui paroh Cristian Dumea. Acesta i-a menționat cu recunoștință pe toți cei care s-au implicat și au contribuit la organizarea festivă a hramului bisericii locale, la finalizarea cu succes a proiectului centrului de caritate „Pâinea Sf. Anton de Padova”, la amenajarea capelei mortuare și a sălii multifuncționale din apropierea bisericii. O atenție deosebită a fost acordată echipei care s-a ocupat de proiectul finanțat din fonduri europene. De asemenea, mulțumiri deosebite s-au îndreptat către organizația „Biserici pentru Răsărit” (Kirchen für den Osten) din Germania, care a susținut financiar proiectele din parohia noastră, și care a fost reprezentată la acest moment festiv de domnul Bernhard Josef Thoma, unul dintre președinții asociației. Seria de mulțumiri a continuat cu autoritățile locale din Galați. Nu în ultimul rând, au fost amintiți și credincioșii de alte confesiuni care contribuie la funcționarea centrului caritativ prin donații și implicare activă.

După Sfânta Liturghie s-a plecat în procesiune spre centrul caritabil „Pâinea Sf. Anton de Padova”, înconjurând biserica pe Str. Gării și Str. Mihai Bravu. Ajuns la intrarea principală, alaiul de preoții și credincioși, gazde și oaspeții veniți din țară și din străinătate, a fost întâmpinat de Fanfara de la Brăila cu marșuri și cântece festive. Apoi, sub marchiza centrului social, părintele provincial a citit rugăciunea de sfințire a noului loc de binefacere, destinat persoanelor vârstnice și celor defavorizați, unde este servită zilnic o masă caldă și se pot derula diverse activități instructive și recreative. Conform obiceiului strămoșesc, părintele provincial a fost întâmpinat cu pâine și sare. După vizitarea încăperilor centrului caritabil, utilate corespunzător și frumos decorate, procesiunea s-a îndreptat spre capela mortuară, care a fost la rândul ei stropită cu apă sfințită și binecuvântată după uzanța bisericească.

Cu mic cu mare, toți participanții la sărbătoarea hramului au fost invitați la agapa frățească pregătită cu generozitate în curtea bisericii. Gustoasele sărmăluțe moldovenești în frunză de viță sau în foaie de varză, vinul casei, berea nefiltrată la draft „Nemțeana”, aperitivele și desertul, formația care a încălzit poporul cu hore, sârbe și muzică de petrecere, inimile care s-au deschis și voia bună, toate acestea au contribuit la reușita deplină a evenimentului. Ziua de 23 iunie 2024, duminica a XII-a de peste an, va rămâne în istoria comunității catolice din Galați ca o binecuvântare de sus. Pace și Bine!

Câteva repere istorice

Prima biserică catolică din târgul-port Galați, aflat la porțile de sud ale Moldovei, este atestată documentar în jurul anilor 1600 în zona Pieței Vechi (faleza superioară a Dunării, aproximativ pe locul unde astăzi este amplasat monumentul „Elice”). Vicisitudinile istoriei nu permit bisericii catolice să supraviețuiască mult timp, iar la un moment dat este pierdut chiar și terenul pe care fusese construită biserica. Pentru a răspunde nevoilor spirituale ale catolicilor prezenți la Galați, în secolul al XIX-lea este construită o biserică nouă, pe actualul amplasament. Începând din 1868, ca urmare a discuțiilor purtate de episcopul catolic de Iași, Iosif Salandari, cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza, părintele paroh Daniel Pietrobono pune bazele unei școli catolice primare de băieți, care funcționează din 1869 într-o locație de lângă biserică. Peste 10 ani, școala este încredințată părintelui Adolf Muler, pentru intensificarea studiului limbii germane. În 1880, pentru funcționarea școlii frecventate de 98 de băieți, părintele Daniel Pietrobono primește suma de 1000 de franci aur. Respectând programa statală, la școala catolică se studiau următoarele materii: catehismul, scrierea, citirea, istoria profană, istoria sacră, geografia, desenul și aritmetica. În anul 1905 școala catolică este recunoscută de Minister ca școală particulară.

Noul local al școlii, care există și astăzi pe Str. Mihai Bravu, este ridicat cu mari jertfe în 1914 de părintele paroh Francisc Orlandi. Clădirea are acum o cancelarie și 4 săli de clasă spațioase, cu câte 45 de locuri pentru elevi. În publicația „Curierul Parohiei” din 12 noiembire 1925, pe timpul părintelui paroh Ulderic Cipolloni, se amintește de o întâlnire în localul școlii, având ca scop înscrierea copiilor la școala din incinta parohiei. Se vor înscrie 20 de copii pentru scoala regulară, ei adaugându-se celor 45 care frecventau deja școala; 28 de tineri se vor înscrie pentru cursul seral. Școala se dezvoltă, astfel încât va ajunge să fie frecventată de cca. 120 de elevi de diferite confesiuni. În 1928 se capătă drept de publicitate nu numai pentru catolici, ci și pentru cei de alte confesiuni. La nivelul anilor '30, anual vor fi școlarizați peste 200 de elevi, predându-se în mod curent materiile generale și limbile italiană și franceză.

În timpul regimului comunist clădirea școlii catolice va fi confiscată, își va pierde rolul educativ-religios, fiind dată în chirie la diverse instituții. După 1989 clădirea a rămas în paragină până în 2017, când părintele paroh Cristian Dumea și frații franciscani, împreună cu o echipă de oameni binevoitori, au găsit oportunitatea transformării acestei clădiri într-un centru social de zi, proiect cu finanțare europeană și națională. Derulat între anii 2017÷2023, proiectul a devenit în primăvara anului 2024 un centru caritabil pe deplin funcțional. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat pentru a duce la bun sfârșit acest proiect frumos.

prof. Alexandru-Claudiu Albert

[23.06.2024]

procesiunea de intrare la Sf. Liturghie de hram (Galați, 2024) în fața capelei mortuare din curtea centrului caritabil (Galați, 2024)
Istoric Parohie Biserica parohială Preoți Sfânta Liturghie Administrare sacramente Cateheze Ore de religie Vizite pastorale Servicii sociale Terțiari franciscani Însoțitori în misiune FCJ Tineri și copii Corul bisericesc Îndurarea Divină Regina Cerului Viață de credință Carisma franciscană Carisma ignațiană Reflecții, cugetări Colecția de articole Evenimente Album foto Album video Filiala Foltești
CatolicaGalațicatolicagalati@gmail.com Data:01.01.2015 Număr accesări:0000001