Dați click pe butonul-săgeată din colțul dreapta-sus al unei rame pentru a vedea toate imaginile legate de acel eveniment într-o pagină separată.
În memoria celor prezenți, această zi rămâne ca „ziua celor trei nașteri minunate”, după cum sugestiv a numit-o la predică părintele Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministrul provincial al Provinciei „Sf. Iosif” din România, a Ordinului Fraților Minori Conventuali, referindu-se la cele trei prilejuri de bucurie din această zi: sărbătoarea nașterii patronului comunității catolice gălățene, sfințirea centrului de caritate „Pâinea Sf. Anton de Padova” și sfințirea capelei mortuare de lângă biserică.
Cu ocazia acestor sfinte sărbători am avut în mijlocul nostru doi oaspeți, pe părintele profesor Mihai Afrențoae, din Conventul „Sf. Francisc de Assisi” din Roman și pe părintele Claudiu Sebastian Anușcă, parohul comunității greco-catolice „Nașterea Maicii Domnului” din Brăila. Au fost zile de reculegere, de rugăciune, de har, de comuniune fraternă și de bucurie. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne susțină să menținem aprinsă în noi lumina lui Cristos, ca să o putem răspândi în lumea în care trăim. Cristos a înviat !
La Sf. Liturghie comunitară, celebrată de părintele paroh Cristian Dumea, credincioșii au fost invitați să intre mai profund în atmosfera evenimentelor decisive ale mântuirii, participând la o scurtă procesiune în jurul bisericii. Ținând ramuri sfințite în mâini, creștinii noștri au dat și ei, prin cântec, mărturie și slavă lui Isus, asemenea discipolilor și mulțimii de odinioară la intrarea Domnului în Ierusalim: Osana ! Fiul lui Davíd ! Binecuvântat cel ce vine în numele Domnului ! Osana în înaltul cerurilor !
Mulțumim preoților vicari Iosif Diac și Iulian-Robert Țâmpu pentru slujirea răbdătoare de la scaunele de spovadă.
Mulțumim artiștilor, muzicienilor și celor care au contribuit la buna derulare a acestui eveniment caritabil. Mulțumim și tuturor acelora care au sprijinit prin donația lor Centrul Social „Pâinea Sfântului Anton de Padova” din Galați. Domnul Isus Cristos, nimicit în suferință și umilire, dar apoi înviat în glorie veșnică, să vă binecuvânteze !
Isus a venit în lume ca un prunc cu brațele deschise, pentru a mântui întreg neamul omenesc. Am simțit mai bine aceasta avându-i alături de noi în 2024 pe frații creștini veniți din Sri Lanka. Ne-am bucurat împreună cu ei și am cântat: Gloria in excelsis Deo !
Ziua Recunoștinței și a Recoltei, zi de bucurie și de mulțumire lui Dumnezeu pentru roadele bogate ale pământului, a fost sărbătorită în acest an în a patra duminică a lunii octombrie. Sfânta Liturghie solemnă de la ora 11 a fost concelebrată de părintele paroh Cristian Dumea și de părintele Victor-Emilian Dumitrescu, venit de la București împreună cu un grup de credincioși din Comunitatea „Magnificat”. Aceștia au animat celebrarea liturgică prin cântări deosebite, cu acompaniament de chitară, invitând parcă pe toți cei participanți la o viață nouă în Duhul Sfânt. Puternic a fost, în acest sens, mai ales mesajul din cuvântul de învățătură al părintelui Victor-Emilian Dumitrescu, pentru o trăire conștientă și autentică a vocației noastre creștine.
După Sfânta Liturghie a urmat o reconfortantă agapă frățească, prilej de reîntâlnire cu „aproapele” și de redobândire a echilibrului, între suflet și trup... Mulțumim părintelui Victor-Emilian Dumitrescu și oaspeților veniți de la București, mulțumim părintelui paroh Cristian Dumea și celor care au pregătit și susținut acest eveniment, mulțumim tuturor credincioșilor pentru participare și mai ales îi mulțumim lui Dumnezeu... pentru TOT !
Pentru trecerea lină de la lejeritatea vacanței de vară la stresul începutului de an școlar, copiii romano-catolici din Galați au fost invitați de preoții parohiei și de câțiva tineri inimoși la un campus educativ. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au contribuit la reușita acestui eveniment. Succes copiilor la școală !
Anul acesta, sărbătoarea hramului bisericii noastre a fost mai bogată în solemnitate și semnificații deoarece a fost și ocazia celebrării primei Sfinte Liturghii de către părintele Iulian-Robert Țâmpu. Urmând ritul de la Împărtășanie, părintele nou sfințit Iulian-Robert a proclamat adevărul de credință exprimat pentru prima dată de Sf. Ioan Botezătorul, Înainte-mergătorul Domnului: „Iată-l pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” (In 1,29). La Sfânta Liturghie, celebrată de un sobor de preoți, au participat ca invitați de onoare părinții pr. Iulian-Robert, rude și credincioși din Luizi-Călugăra - satul natal al părintelui Iulian, numeroși credincioși catolici din Galați și din filiala Foltești. Mulțumită Domnului, în ciuda prognozei meteo nefavorabile, vremea a fost plăcută până spre după-amiază, iar credincioșii au putut participa la tradiționala agapă fraternă de hram.
Pe iconița-amintire, oferită de părintele Iulian-Robert credincioșilor participanți la această Sf. Liturghie de primiție și hram, este o frumoasă rugăciune care se cuvine a fi reprodusă: „Dumnezeule, care l-ai ridicat pe Sfântul Ioan Botezătorul ca să-i pregătească Domnului Cristos un popor desăvârșit, dă-i Bisericii tale harul bucuriei spirituale și călăuzește cugetele tuturor credincioșilor pe calea mântuirii și a păcii.”
Vestea morții părintelui Anton, în ziua de 13 iunie 1231, s-a aflat imediat în Padova din gura copiilor care începuseră să strige: „A murit sfântul!" Așa a dorit Dumnezeu, ca prin smeritul și neobositul frate Anton, să-și arate puterea și iubirea față de oameni, prin nenumărate și felurite minuni. Minuni care au continuat, ba chiar s-au înmulțit după moartea lui Anton, așa că papa Grigore al IX-lea l-a trecut în calendarul sfinților chiar anul următor, în 1232. Lucrarea Sfântului Anton de Padova se simte și în timpurile noastre, prin ajutorul acordat în problemele și necazurile vieții, care conduce pe mulți oameni de la neștiință și neputință la credință și la trăirea Evangheliei.
Minunat e Dumnezeu în sfinții săi ! Să-i mulțumim și să-i dăm slavă !
Grație vremii frumoase de afară, Sfânta Liturghie de la ora 18:00 s-a încheiat cu o frumoasă procesiune de adorare a Preasfântului Sacrament. Părintele Cristian Pal a purtat monstranța cu Sfânta Ostie în jurul bisericii, fiind însoțit de soborul preoților, de ministranți, de copii și de tot poporul credincios. Fragmentele evanghelice proclamate la cele patru „altare” de pe traseul procesiunii ne-au edificat că Isus Cristos este cu adevărat Pâinea Vieții, coborâtă din Cer pentru a ne hrăni și sfinți. Fie ca Bunul Dumnezeu să primească laudele comunității noastre și să împlinească rugămințile pe care le-am înălțat împreună, păstori și credincioși, pentru binele nostru, al Bisericii și al lumii.
Sfânta Liturghie duminicală de la ora 9:30, la care cei opt copii au primit pentru prima dată Sfânta Euharistie, a fost concelebrată de părintele paroh Cristian Dumea și părinții vicari Iosif Diac și Petrică-Augustin Pătrașcu.
„ Dar Isus le-a zis: «Adevăr, adevăr vă spun: dacă nu mâncați trupul Fiului Omului și nu beți sângele lui, nu aveți viață în voi. Cine mănâncă trupul meu și bea sângele meu are viața veșnică și eu îl voi învia în ziua de pe urmă.» ” (In 6,53-54)
Sfânta Liturghie a Înălțării Domnului, concelebrată în capela catolică din Cimitirul Eternitatea de către pr. Iosif Diac, pr. Cristian Dumea, pr. Cristian Pal și pr. diac. Iulian-Robert Țâmpu, a fost oferită pentru sufletele eroilor neamului și ale răposaților comunității noastre.
Amintim aici frumoasele versuri din poezia „Pui de lei”, scrisă de Ioan S. Nenițescu, recitate la predică de părintele Iosif Diac: „Eroi au fost, eroi sunt încă / Și-or fi în neamul românesc! / Căci rupți sunt ca din tare stâncă / Românii orișiunde cresc.”
Organizat pentru prima dată la Galați, evenimentul a adus alături de tinerii comunității noastre pe tinerii din celelalte comunități catolice ale Decanatului de Vrancea (Adjud, Arini, Focșani, Ploscuțeni, Sascut, Tecuci), la care s-au adăugat și invitații din localitatea Romanu (jud. Brăila), care aparține de Arhidieceza Romano-Catolică de București. Cei peste o sută de tineri prezenți au participat împreună mai întâi la cateheza susținută de pr. Irimia-Romică Pal, iar apoi la Sfânta Liturghie, concelebrată festiv de un sobor de preoți având în centru pe pr. decan Daniel Mărtinaș, parohul comunității din Ploscuțeni. Sărbătoarea a inclus activități tinerești de divertisment (muzică, dansuri, vizită la Grădina Zoologică), dar și o agapă fraternă, adică prilejuri de cunoaștere reciprocă și de apropiere. Pentru frații franciscani din Galați, pentru membrii comunității care au ajutat la organizarea sărbătorii, pentru tineri și pentru toți cei prezenți a fost o zi reușită, cu haruri îmbelșugate și cu vreme excelentă. Mulțumim lui Dumnezeu !
Sărbătorirea Crăciunului s-a făcut și în acest an după toată tradiția creștinească locală. Plini de însuflețire, în ajun, tinerii catolici gălățeni au pornit la colindat prin oraș, pe la enoriași. Au fost însoțiți de părintele vicar Petrică-Augustin Pătrașcu și de părintele diacon Iulian-Robert Țâmpu, astfel încât colindul lor să fie nu doar melodios, autentic și frumos, dar și o adevărată binecuvântare.
Sâmbătă seara, la ora 21, s-a celebrat Sfânta Liturghie solemnă din noaptea de Crăciun, cu toți preoții din parohie la altar - pr. Cristian Dumea, pr. Cristian Pal, pr. Iosif Diac, pr. Petrică-Augustin Pătrașcu - împreună cu părintele greco-catolic Claudiu Sebastian Anușcă, de la Brăila. Corul a fost dirijat de părintele diacon Iulian-Robert Țâmpu.
Duminică, după slujba pentru copii de la ora 9, și-a făcut apariția Moș Crăciun... în varianta masculină și feminină (?!), care a animat evenimentul și a împărțit cu generozitate daruri celor mici. După Sfânta Liturghie comunitară de la ora 11, corul parohiei i-a colindat pe frații franciscani din Conventul de la Galați.
Gloria in excelsis Deo et in terra pax hominibus bonae voluntatis !
Adventul, timpul de așteptare premergător Crăciunului, a debutat la Galați cu trei zile de Misiuni Populare. Acestea au fost puse sub patronajul spiritual al Fericitei Veronica Antal de la Nisiporești, ale cărei relicve au fost expuse în biserică pentru venerare. Misiunile au fost ținute de preoți franciscani veniți de la Nisiporești (jud. Neamț): părintele Iosif Beșleagă (predicator) și părintele Emanuel-Petrache Antica (confesor).
Mulțumim lui Dumnezeu pentru mărturia dată de preoții misionari și pentru toate harurile primite în aceste zile !
La cinci ani de la ultima administrare a sacramentului Mirului (Confirmării) la Galați, un nou grup de credincioși catolici, 53 la număr, au fost găsiți vrednici de a primi acest sacrament. Merită felicitări! Este, înainte de toate, lucrarea misterioasă și perseverentă a Duhului Sfânt, care dorește să îi înzestreze pe cei botezați cu daruri deosebite, pentru ca astfel ei să poată fi mărturisitori credibili ai lui Cristos în lume. Apoi, în acest eveniment duhovnicesc, se face văzută și disponibilitatea Bisericii locale față de necesitățile spirituale ale credincioșilor, se vede efortul pastoral al episcopului și al preoților care activează în parohie, se vede credința părinților, a rudelor și a nașilor, se vede preocuparea pentru educarea moral-religioasă a copiilor, adolescenților și tinerilor în familiile din parohie.
Se cuvine a fi amintite și apreciate strădaniile și contribuțiile materiale ale tuturor celor care s-au implicat în pregătirea și organizarea acestei mari sărbători locale, pentru ca în toate aspectele să fie reflectată importanța și solemnitatea evenimentului.
Trebuie menționat că în această duminică, la aceeași Sfântă Liturghie comunitară de la ora 11, a fost prăznuit și hramul bisericii romano-catolice din Galați - sărbătoarea „Nașterii Sf. Ioan Botezătorul”, fapt care a adus un plus de încărcătură sufletească acestei zile. Le mulțumim tuturor invitaților : PS. Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, pr. Gheorghe-Damian Pătrașcu, Ministrul Provincial al OFMConv din România, cucernicilor preoți diecezani și franciscani, părintelui greco-catolic de la Brăila, fraților călugări și surorilor călugărițe, ministranților și credincioșilor veniți din localitațile apropiate (Brăila, Romanu, Foltești etc.). După terminarea celebrărilor liturgice, la umbra bisericii, a avut loc o agapă frățească cu cele cuvenite pe masă, la care au participat toți cei care au dorit și binevoit să rămână.
Le dorim celor proaspăt miruiți să crească în duhul înțelepciunii și al înțelegerii, în duhul sfatului și al tăriei, în duhul științei, al evlaviei și al fricii de Dumnezeu, pentru a putea înainta prin viață cu fruntea sus, știind a evita și a înfrunta provocările lumii de azi și de mâine.
Slăvită să fie în veci Sfânta Treime: Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt !
În timpul celebrărilor din Joia Mare, care rememorează Cina Domnului, suntem de obicei într-o stare
sufletescă oarecum contradictorie și încărcată de tristețe, din cauza conștientizării în acest moment a amărăciunii
paharului pe care Fiul lui Dumnezeu și Fiul Omului urma să îl bea până la fund, pentru mântuirea lumii. Pe de altă
parte, darurile neasemuite pe care le încredințează Isus în acea seară ucenicilor, și prin ei Bisericii și lumii
întregi, mai ales înființarea Sfintei Euharistii, ne îndreaptă inimile către sentimente cu totul diferite, de caldă
mulțumire, de încredere, de adorație. Pentru a nu rata „experimentarea” bunătății Domnului, a binefacerilor
permanente pe care le aduce prezența Sa reală în mijlocul nostru, există această sărbătoare a „Trupului și Sângelui
Domnului”, care a putut fi celebrată și în acest an în toată libertatea și cu toată solemnitatea. Vremea frumoasă a
permis desfășurarea nestânjenită a procesiunii cu Preasfântul Sacrament, cu opriri la cele patru „altare” frumos
amenajate în jurul bisericii. Credincioșii au avut ocazia de a asculta câte un fragment adecvat, luat din cele patru
evanghelii, de a se ruga împreună, dar au avut mai ales privilegiul de a-l însoți și de a-l adora pe Isus.
Îți
mulțumim, Doamne, că ai rămas cu noi, în ciuda nevredniciei și păcătoșeniei noastre !
Spre bucuria noastră și a păstorilor noștri sufletești, în acest an, în sărbătoarea Sf. Anton de Padova, biserica a fost iarăși plină de credincioși, confirmând parcă o nescrisă regulă locală. A fost ocazia de a înălța rugi felurite, fierbinți, către Marele Făcător de Minuni, dar și de a învăța, din predica părintelui paroh Cristian Dumea, să-i mulțumim și să-l preamărim mai întâi pe Dumnezeu, care este unicul făptuitor al minunilor atribuite sfinților Săi. Emoționante, memorabile au fost momentele de la finalul Sfintei Liturghii, când au fost binecuvântați copiii, au fost sfințiți crinii și au fost împărțite „pâinișoarele Sf. Anton”, care ne-au făcut pe mulți să ne simțim, deopotrivă, săraci și bogați. Mulțumind lui Dumnezeu pentru darurile pe care le împarte prin mijlocirea Sf. Anton de Padova, să ne adresăm acestuia cu încredere, spunând această frumoasă rugăciune:
„Sfinte Antoane, între toți Sfinții lui Dumnezeu tu ai fost înzestrat cu o putere deosebită în a-i ocroti și ajuta pe toți cei ce-și pun nădejdea în tine. Morții au înviat la porunca ta, cei orbi și-au recăpătat vederea, celor suferinzi tu le-ai redat sănătatea și niciunuia din cei evlavioși către tine nu i-ai refuzat mângâierea sprijinului tău. Această grijă a ta față de nevoile oamenilor mă umple și pe mine de încredere sfântă, cu care alerg la bunătatea ta, cerându-ți ajutor. Pentru dragostea ta arzătoare către Isus, care s-a odihnit în brațele tale sub chip de Prunc ceresc și pentru iubirea ta gingașă față de Preasfânta Fecioară Maria, Mama lui Isus, te rog, arată-ți puterea cea mare și ajută-mă și pe mine.
În pagubele suferite, în nenorocirile care mă lovesc, în întristările mele sufletești, în suferințe și lipsuri, în nenumăratele necazuri ale vieții, în ispitele ce mă tulbură și mă ademenesc, când patimile mele se răscoală cu furie și când văd că duhul cel rău uneltește împotriva sufletului meu ca să-l piardă, către tine îndrept gândul meu, făcătorule de minuni și te rog ca în toate nevoile mele, sufletești și trupești, să fiu ușurat și mângâiat de ocrotirea ta, pentru ca astfel încurajat și plin de recunoștință față de tine, să ajung prin tine la Dumnezeul milostivirilor în slava cea veșnică a cerului. Amin.”
„Voi sunteți sarea pământului. Dacă sarea își pierde gustul, cu ce se va săra?” (Mt 5,13)
C r i s t o s a î n v i a t !
În ziua de duminică, 19 decembrie 2021, la ora 12, a avut loc în biserica noastră un recital de colinde de Crăciun, susținut de corurile reunite ale Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” și Facultății de Arte din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Gazdă, organizator, dirijor al corului și interpret la orgă a fost părintele Cristian Dumea, parohul catolic de Galați și profesor de muzică la facultatea și liceul de arte din oraș. Evenimentul a purtat și semnătura discretă a altor doi oameni dedicați muzicii și formării tinerei generații: prof. Diana Andreea Giurea și prof. univ. Gabriel Bulancea - ambii membri ai comunității noastre parohiale.
Programul a cuprins colinde tradiționale românești, cântări de Crăciun și de Anul Nou. Spre deosebire
de anii anteriori, în acest an am remarcat prezența în cor a elevilor de liceu, motiv de laudă atât pentru ei cât și
pentru coriștii studenți, mai avansați, care i-au „îmbrățișat” spațial și sonor. Felicitări speciale merită părintele
Cristian pentru dăruirea, răbdarea și iscusința cu care a îmbinat armonios vocile aflate pe trepte diferite de
perfecționare și maturitate muzicală. Adresăm mulțumiri celor care au împodobit biserica pentru a o aduce în
atmosfera sărbătorii de Crăciun, precum și tuturor celor care au participat la acest eveniment, deopotrivă cultural
și de credință.
Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe pământ oamenilor de bunăvoință !
Răspunzând nevoii de a reîmprospăta și aprofunda învățăturile catolice despre familie și de a spori sau reaprinde flacăra iubirii în familii, părintele paroh Cristian Dumea a avut inițiativa de a-l invita la Galați pe părintele Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei din Dieceza de Iași. Catehezele despre viața de familie s-au desfășurat în zilele de 22, 23 și 24 octombrie, atât în cadrul omiliilor de la sfintele liturghii cât și în întâlnirile cu credincioșii care au avut loc după aceste slujbe. Printre altele, s-a subliniat importanța citirii documentelor majore, referitoare la familie, ale Bisericii, un bun exemplu fiind exortația apostolică „Amoris laetitia” a papei Francisc. În ziua a doua, sâmbătă, tinerii au beneficiat de un timp dedicat numai lor, în care părintele Felician le-a vorbit despre „fericiri și fericirea de a crește într-o prietenie”. Zilele dedicate familiei s-au încheiat cu Sfânta Liturghie duminicală de la ora 9:30, celebrată de părintele Felician Tiba împreună cu părintele paroh Cristian Dumea și părintele vicar Cristian Pal.
Păstrând în inimi, meditând și punând în practică cele auzite, ne încredințăm lui Dumnezeu și il rugăm cu smerenie să binecuvânteze familiile noastre.
La această Sf. Liturghie solemnă, alături de părintele nou sfințit Gabriel Bejan au concelebrat: pr. Andrei Bejan - fratele său mai mare, pr. Marius-Marcel Doboș - colegul său de promoție, actualul paroh de Galați pr. Cristian Dumea, pr. Cristian Pal și pr. Petrică-Augustin Pătrașcu - vicari de Galați, foștii parohi de Galați pr. Cristian Blăjuț și pr. Eusebiu Pișta, pr. Dragoș Kelemen care ne-a adresat un inspirat cuvânt de învățătură, pr. Eugen Blăjuț de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, pr. Tarciziu Albert și alți cucernici preoți invitați. Merită să fie amintit aici frumosul moto pe care fratele franciscan conventual Gabriel Bejan, fiu al comunității catolice din Galați, l-a ales cu ocazia hirotonirii sale: „Dați-le voi să mănânce!” (Mc 6,37)
La Sf. Liturghie de hram, celebrată în acest an pe 27 iunie, în zi de duminică, am fost onorați de prezența unui sobor de preoți avându-l în frunte pe părintele Damian-Gheorghe Pătrașcu, superiorul fraților minori conventuali din România. În predica sa, părintele provincial nu a ținut să facă un portret detaliat al Sf. Ioan Botezătorul, patronul bisericii și comunității noastre, dar a dorit să sublinieze datoria creștinilor de a se sfinți cu o sfințenie proprie, „aici și acum”, adică în acest timp și în mediul de viață al fiecăruia.
Fie ca exemplul Sf. Ioan Botezătorul, prin sinceritatea răspunsului la chemarea lui Dumnezeu și prin râvna permanentă pentru împlinirea planului Său, să aprindă și în noi dorința de a trăi cu mai multă responsabilitate propria vocație!
Mulțumim lui Dumnezeu și celor mulți care, prin acțiunile lor, au făcut posibilă participarea liberă a poporului credincios la celebrările pascale din biserici. Au fost zile de regăsire, de împăcare, de întărire sufletească, de bucurie - zile de har. Mulțumim păstorilor noștri sufletești pentru disponibilitatea pe care au avut-o în aceste zile și pentru bogăția și frumusețea celebrărilor liturgice. Mulțumim celor care au pregătit biserica pentru ca evenimentele pascale (Cina Domnului, Patima și moartea Domnului, Învierea Domnului) să fie cât mai bine subliniate, spre a se întipări în sufletul credincioșilor. „Doamne, e bine că suntem aici!” am fi putut spune în biserică, precum apostolul Petru pe munte, în timpul „Schimbării la Față”. La urmă, dar nu în ultimul rând, le mulțumim credincioșilor care au participat la celebrările din Săptămâna Sfântă și de Paști, pentru că bucuria Învierii Domnului nu este deplină decât atunci când este sărbătorită împreună. Cristos a înviat !
Duminica Floriilor, care anunță intrarea în Săptămâna Patimilor, a fost cinstită în acest an de tinerii parohiei noastre, mai întâi prin prezența lor activă la Sfânta Liturghie comunitară de la ora 11, la care s-a făcut tradiționala sfințire a ramurilor tinere. Celebrant la această Sfântă Liturghie solemnă a fost părintele vicar Petrică-Augustin Pătrașcu. Mai apoi, la liturghia duminicală de seară care le este dedicată în mod obișnuit, tinerii au animat devoțiunea Calea Sfintei Cruci. A fost un mod inspirat de a marca, cu folos spiritual, Ziua Tineretului la nivel local, iar pentru aceasta îi felicităm!
Duminică, la Sf. Liturghie comunitară de la ora 11:00, patru surori (Iuliana Marschall, Maria Badiu, Irina Mocoi, Liliana Neculache) și un frate (Marius Eliade) au făcut Profesiunea pe viață ca terțiari franciscani. Celebrarea a fost prezidată de pr. Cristian Blăjuț (vicar episcopal pentru Viața Consacrată și Vocații), care i-a avut alături pe pr. Anton Acatrinei (responsabil spiritual al terțiarilor franciscani) și pr. Cristian Dumea (parohul comunității noastre). La eveniment au participat numeroși frați și surori din parohiile romano-catolice din Moldova. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească.
Biserica cinstește „Înălțarea Sfintei Cruci” la dată fixă, în ziua de 14 septembrie. Credincioșii catolici din filiala Foltești, pentru care această sărbătoare este hramul bisericii locale, au celebrat-o o zi mai târziu, duminică 15 septembrie. La Sfânta Liturghie solemnă, celebrată de un mic sobor de preoți, au participat credincioși din Foltești și oaspeți veniți de la Galați și din alte localități apropiate. Biserica a fost plină, așa cum se cuvine în zi de mare sărbătoare. Preoții prezenți au fost următorii: pr. Iosif Dancă jr. (celebrant, vicar parohial la Buruienești), pr. Marcelin Amariei (predicator, administrator al revistei „Mesagerul Sfântului Anton” la Roman), pr. Fabian Iacob (vicar parohial la Galați) și pr. Cristian Pal (vicar parohial la Galați).
La omilie, părintele predicator a început prin a aminti de originea străveche a acestei sărbători și de importanța deosebită pe care creștinii au acordat-o cinstirii lemnului Sfintei Cruci, ca relicvă prețioasă a creștinătății. Părintele a insistat apoi asupra valorii spirituale a crucii care, din instrument de tortură aducător de moarte, a devenit prin Fiul lui Dumnezeu răstignit pe cruce instrument salvator pentru omul căzut în păcat. Prin ridicarea crucii după răstignirea Sa, Cristos a devenit vizibil unei mari mulțimi de oameni adunați pe Golgota. În același fel El ne apare nouă în orice loc în care există o cruce, dar și în orice om care poartă o cruce. Crucea, semn al nimicirii și al dezonorării, devine prin Isus Cristos cel înviat din morți un semn al biruinței Sale și al speranței. Pe cruce Mântuitorul și-a deschis brațele pentru a îmbrățișa toată lumea, pentru totdeauna. De la înălțimea crucii, Răstignitul ne privește. Dumnezeu ne are în vedere, Dumnezeu ne privește. Să nu-l mai mâhnim printr-o viață nesocotită, dar să ne punem toată încrederea în Isus care „a purtat suferințele noastre și durerile noastre le-a luat asupra Lui” (Is 53,4). Am reținut apoi că semnul sfintei cruci, prezent în acțiunile liturgice și în ritul administrării sacramentelor, este o armă puternică de luptă împotriva celui rău. Creștinul trebuie să fie conștient de valoarea acestui gest și să-l facă întotdeauna ca pe o mărturisire de credință, cu multă evlavie.
Înainte de binecuvântarea finală, părintele Fabian a mulțumit lui Dumnezeu pentru vremea „numai bună” pentru ziua de hram, preoților prezenți, credincioșilor din Foltești care au pregătit frumos acest eveniment, domnișoarei Diana Giurea care a acompaniat la orgă cântările liturgice și tuturor celorlalți participanți. După Sfânta Liturghie a urmat o agapă frățească organizată la mai multe familii de catolici din sat, gazdele demonstrând că ospitalitatea românească nu s-a pierdut și că bucatele moldovenești sunt „numai bune” de mâncat. Le mulțumim și îl rugăm pe bunul Dumnezeu să-i răsplătească pe măsură !
Ultimele zile de vacanță și primele zile de școală sunt pentru toți copiii o perioadă încărcată de emoții. Cu puțină imaginație aceste energii pot fi captate astfel încât copiii să facă un pas înainte în cunoașterea de sine și în exprimarea propriei personalități. Probabil acesta a fost motivul pentru care părintele Iosif Diac și Romana Drașovean au avut ideea organizării unui campus pentru copii, intitulat „Micii Scriitori”. Copiii din parohie care au dorit să participe la eveniment au avut de realizat o compunere originală, de minim o pagină, cu o temă la alegere dintre următoarele trei: „Vacanța hazlie”, „Prima zi de școală” și „Învățătura, o cale spre o viață mai bună”. Premierea lucrărilor a avut loc sâmbătă 14 septembrie, ora 10, în clubul parohial. Compunerile au fost cu siguranță interesante, dar aici putem prezenta doar câteva fotografii primite de la Alexandru-Claudiu Albert. Fiind la început de an școlar, le dorim tuturor copiilor spor la învățătură și o bună purtare!
În acest an bucuria sărbătoririi Hramului a fost dublată de satisfacția finalizării lucrărilor de renovare a bisericii parohiale. Ca de obicei, Sfânta Liturghie de hram a fost concelebrată de un sobor numeros, preoților noștri alăturându-li-se invitați de aproape și de departe. Sărbătoarea a continuat în curtea bisericii cu o masă fraternă generoasă, cu muzică populară și joc. A fost pentru mulți ocazia de a exersa smerenia creștinească, răspunzând invitației făcute de părintele paroh Cristian Dumea de a rămâne după liturghie pentru a mânca „o sarma” împreună cu ceilalți credincioși. La manifestările din această zi festivă au participat alături de noi oaspeți de la Foltești și un grup deosebit de tineri catolici din Africa. Se cuvine să le mulțumim tuturor celor care au contribuit la reușita evenimentului.
Preoții prezenți la hram: Mărtinaș Daniel (decan de Vrancea și paroh de Ploscuțeni, celebrant), Giurgi Adrian-Sorin (vicar provincial, Bacău), Faraoanu Iulian (profesor la ITRC Iași, predicator), Patrașcu Augustin-Petrică (maestru de novici, Prăjești), Bejan Eusebiu (vice-postulator al cauzei preotului medic Martin Benedict, Bacău), Olariu Petrică (paroh de Huși - Corni), Blaj Ioan (paroh de Focșani), Olaru Alexandru (vice-maestru de novici, Prăjești), Anușcă Claudiu-Sebastian (paroh greco-catolic de Brăila), Albert Tarciziu (confesor, Oradea), Lucaci Emanuel (paroh de Arini), Sociu Romică (paroh de Vizantea), Dumea Cristian (paroh de Galați), Iacob Fabian (vicar, Galați), Pal Cristian (vicar, Galați) și Diac Iosif (vicar, Galați, la spovezi).
În acest an, în Joia Verde, vremea a fost frumoasă și procesiunea cu Preasfântul Sacrament s-a putut desfășura la finalul Sf. Liturghii de seară. Părintele vicar Cristian Pal a purtat monstranța cu Preasfântul Sacrament pe aleea din jurul bisericii, oprindu-se la cele patru „altare” exterioare pentru ca toți credincioșii care l-au însoțit să poată asculta Cuvântul Domnului, să se roage și să-l adore pe Isus prezent în Sfânta Euharistie. Participanții la procesiune, mici și mari, au fost bucuroși să poată exprima public recunoștința lor pentru darul cel mare pe care ni l-a făcut Domnul Isus Cristos: prezența Sa reală în mijlocul nostru, sub chipul pâinii și al vinului.
Creștinii catolici gălățeni nu puteau lipsi de la întâlnirea cu papa Francisc în capitala istorică a Moldovei, centrul diecezei noastre. Grupul organizat de pelerini de la Galați a fost însoțit de părintele vicar Cristian Pal, dar au fost și credincioși care au făcut deplasarea cu mașinile personale. În călătorie ne-au însoțit și câțiva tineri catolici din Africa (Benin, Ciad, Congo, Camerun), aflați la Galați pentru diverse studii post-universitare, ca dovadă că darul credinței îi apropie pe oameni și îi stimulează să meargă împreună.
Odată cu sosirea Sfântului Părinte la Iași vremea s-a îmbunat, iar condițiile de desfășurare a întâlnirii din Piața Palatului Culturii au fost excelente. Participanții la eveniment, veniți din toate colțurile Moldovei, au creat o atmosferă primitoare, de pace și bucurie, răsplătind astfel efortul Sfântului Părinte Papa Francisc de a fi prezent peste tot unde sunt „oițe” de-ale sale. Mulțumindu-i pentru această vizită apostolică, să nu uităm să ne rugăm pentru el, după cum el însuși ne-a rugat. Vivat Papa !
În duminica care a încheiat Săptămâna Luminată a anului 2019, comunitatea noastră parohială a avut bucuria de a participa atât la celebrarea liturgică a Primei Sfinte Împărtășanii a unui număr de 12 copii, cât și la sfințirea statuetei Maicii Domnului și a grotei din spatele bisericii. Suprapunerea celor două evenimente a fost inspirată deoarece ea ne aduce aminte că în viața noastră spirituală noi creștem sub privirile Mariei, mama lui Isus și a noastră. În fața grotei, copiii au primit ca amintire de la prima lor Sfântă Împărtășanie câte o coronița a Rozariului, pe care părintele paroh Cristian Dumea i-a îndemnat să o folosească la rugăciune cât mai des.
Merită să amintim aici implicarea fizică și sufletească a părintelui Iosif Diac la ridicarea acestei grote a Maicii Domnului precum și generozitatea persoanei care a donat anul trecut o frumoasă statuetă a Sf. Fecioare Maria de la Medjugorje, care din păcate a fost imediat furată. Acesta este probabil motivul pentru care inaugurarea grotei nu s-a putut face în sărbătoarea Sf. Fecioare Maria Regina Rozariului din 7 octombrie 2018 - data înscrisă pe micul altar - și a trebuit ca sfințirea grotei să fie amânată. Se cuvine să mulțumim, așa cum a facut-o părintele paroh, tuturor celor care „au pus umărul” la ridicarea acestei grote și la împodobirea ei cu o statuetă simplă și frumoasă a Sfintei Fecioare. Îl rugăm pe Domnul Isus Cristos ca din iubire pentru Maica Sa să dăruiască haruri bogate tuturor celor care se vor opri și se vor reculege puțin în fața acestei grote.
La finalul celebrării a avut loc consacrarea credincioșilor la Maica Domnului, urmată de reînnoirea adeziunii la Asociația „Armata Maicii Domnului”, prin înscrierea numelui în registrul cuvenit. Au fost și persoane noi care s-au înscris, fapt pentru care îi mulțumim lui Dumnezeu și părintelui paroh Cristian.
C r i s t o s a î n v i a t ! A d e v ă r a t a î n v i a t !
Dragi copii,
Vă mulțumesc vouă, în primul rând, dar și părinților, animatorilor și tuturor
celor care au dat o mână de ajutor în aceste scurte momente de campus, pline de bucuria și frumusețea voastră. Noi,
cei mai mari, avem încredere și speranță în forțele voastre de a face lumea mai bună, prin sinceritatea, inteligența
și bucuria voastră. Poate am fi vrut să avem cadouri mai mari sau să fim și mai bine organizați la jocuri și
concursuri... Noi nu suntem dintre cei mai bogați, dar avem o inimă mare și știm să împărțim puținul nostru. Și mai
cred că ce a contat și contează mai mult este faptul că voi nu aveți nevoie de multă teorie, ci știți să stați
împreună, să vă jucați împreună, să râdeți împreună.
Împreună cu părintele paroh, cu ceilalți părinți și cu
întreaga parohie, vă dorim să aveți un an școlar cu mult succes, multă sănătate și multă bucurie. Vă mulțumesc
pentru că existați și Domnul să vă binecuvânteze!
pr. Iosif Diac
Mulțumim preoților și fraților oaspeți (de la Ploscuțeni, Pârâul Rece, Huși, Brăila, Bacău, Roman) care au fost prezenți în mijlocul nostru la celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii de Hram. Am apreciat cu toții bogăția de idei din cuvântul de învățătură al părintelui predicator, care a avut inspirația de a aduce imaginea Sf. Ioan Botezătorul mai aproape de noi, în contextul realităților și necesităților lumii actuale.
La agapa fraternă de la prânz, alături de invitații din filiala Foltești, au fost prezenți de această dată și câțiva tineri din Vietnam. Ne-am bucurat cu toții de savoarea ciorbei de pește și a sărmăluțelor în foi de viță, pregătite cu multă pricepere și dăruire de câteva gospodine din parohie.
Sfânta Liturghie dumninicală comunitară din 17 iunie 2018 a fost cadrul solemn în care comunitatea franciscană terțiară din Galați, numărând în prezent peste 50 de membri, a aniversat 25 de ani de la reînființarea ei, după căderea regimului comunist. Pentru 12 frați și surori terțiari gălățeni evenimentul a coincis cu aniversarea a 15 ani de viață consacrată, așa încât momentul a fost foarte potrivit pentru reînnoirea Promisiunii de Viață Evanghelică, după modelul Sfântului Francisc.
Bucuria a fost amplificată de prezența în mijlocul nostru a unor oaspeți din localități moldave cu renume, vestite pentru intensitatea trăirii catolice și franciscane: Onești, Luizi-Călugăra, Nisiporești, Prăjești, Galbeni. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Sergiu Antal (OFMConv) din Prăjești, alături de care au oficiat pr. Anton Acatrinei (OFMConv) din Luizi-Călugăra, superiorul general al OFS - Provincia Moldova, pr. Ioan Gherghuț (OFMConv), pr. Albert Bosman (OFMConv) din Onești și pr. Fabian Iacob (OFMConv), îndrumătorul spiritual al terțiarilor din Galați.
La final, pentru ca sărbătoarea Aniversarului de 25 de ani să fie întreagă, cei prezenți din Galați, alături de oaspeți, au prăznuit o sfântă agapă frățească. Cântecele franciscane și salutul franciscan au răsunat întreaga zi, rezonând în inimi și conștiințe, ca un ecou al cuvintelor rostite în formula consacrării: „Dă-ne așadar harul de a trăi totdeauna în înțelegere cu frații noștri și de a da celor tineri mărturia unui așa de mare dar, primit de la Tine, adică vocația franciscană, pentru ca să reușim să fim martori și unelte ale misiunii Bisericii între oameni, vestindu-l pe Cristos cu viața și cu cuvântul”. Așa să fie, prin harul lui Dumnezeu. Pace și bine !
La cursul de pregătire pentru lectori și cantori de la Ploscuțeni (jud. Vrancea), parohia noastră a participat cu un grup de 17 credincioși, însoțiți de părintele paroh Cristian Dumea și de părintele vicar Cristian Pal. Acțiunea a fost coordonată de Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, fiind susținută de Parohia romano-catolică „Înălțarea Sfintei Cruci” din Ploscuțeni. Bravo tuturor!
În ziua de 6 iunie 2018, statueta aurită cu relicva Sf. Anton de Padova a fost adusă spre venerare în biserica noastră parohială, în cadrul unui pelerinaj național având ca moto: „Sfântul Anton de Padova, ocrotitorul și mijlocitorul familiei creștine”. Sunt 14 ani de la prima venire a statuetei la Galați, în anul 2004, iar de atunci s-au produs multe schimbări: unii au plecat, alții au venit, a mai apărut o generație. Realitățile în care trăim, tendința relativizării normelor morale din societate, fac din problemele familiei creștine o temă de reflecție necesară și de mare actualitate. Din acest motiv, cuvântul de învățătură de la cele două Sfinte Liturghii ale zilei a subliniat faptul că familia umană este un proiect divin de viață rodnică și fericită, care se împlinește doar prin respectarea legilor lui Dumnezeu.
Sf. Anton de Padova, dăruit de Dumnezeu cu o mare sensibilitate față de nevoile omenești și față de problemele care există în familii, ne poate ajuta prin exemplul său de sfințenie, prin învățăturile sale și prin mijlocirea sa puternică. Depinde de noi să tragem folos din înțelepciunea și mijloacele de mântuire pe care Dumnezeu le-a încredințat Bisericii, și să simțim în viața noastră puterea harului divin. Aducerea moaștelor Sf. Anton de Padova la Galați, expunerea lor în biserică pentru devoțiunea personală și procesiunea cu statueta pe străzile orașului au fost pentru noi toți adevărate manifestări de credință, o reușită (credem noi) atât pentru păstorii sufletești care s-au implicat cât și pentru credincioșii care au participat la acest eveniment. Dacă-ți trebuie minuni / Prin Anton le dobândești / Crede celor ce-au aflat / Marea lui putere.
Duminica a 4-a din Timpul Paștelui a adus în atenția credincioșilor catolici cuvintele pline de semnificație ale lui Isus, rostite înainte de pătimirea Sa: „Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun își dă viața pentru oi. [...] De aceea mă iubește Tatăl, pentru că îmi dau viața pentru ca s-o iau din nou”. Atitudinea încărcată de iubire a Mântuitorului nostru, în care amarul sacrificiului se dizolvă în cele din urmă în triumful învierii Sale, a găsit un ecou potrivit în comunitatea noastră printr-un inspirat mini-concert de muzică sacră, susținut în biserică după Sfânta Liturghie de la ora 11.
Protagoniștii evenimentului cultural-religios au fost membrii Corului Facultății de Arte din Galați, dirijat de lect. univ. dr. Cristian Dumea (parohul nostru), maestrul de canto tenor Florin Bobei și tânărul organist Iulian Bereș. Programul a cuprins următoarele piese muzicale: Priviți Golgota (Philipp Friedrich Silcher, 1789÷1860), Sanctus, Panis angelicus (Cesar Franck, 1822÷1890), Hristos a înviat ! (Gavriil Musicescu, 1847÷1903), Aleluia (Georg Friedrich Händel, 1685÷1759). În numele tuturor celor prezenți, iubitori de bine și frumos, le mulțumim artiștilor pentru că au reușit și în acest an să înalțe sufletele noastre pentru a simți mai din plin bucuria pascală. Cristos a înviat !
Așteptată în fiecare an cu emoție, ziua primirii Primei Sfinte Împărtășanii de către copiii parohiei ajunși la vârsta priceperii a coincis în acest an cu Duminica a 2-a a Paștelui, Sărbătoarea Divinei Îndurări. Sfânta Liturghie de la ora 9:30, celebrată de părintele Iosif Diac împreună cu părintele paroh Cristian Dumea, a fost cadrul sărbătoresc în care copiii, cu sufletele purificate prin sacramentul Pocăinței, au pășit cu încredere înainte spre a-l primi pe Isus în Sfânta Euharistie. Cu această ocazie ei și-au exprimat în mod liber angajamentul de a fugi de păcat, de a fi ascultători față de părinți, preoți și profesori, de a crește și de a se deschide la înțelepciunea care vine de la Dumnezeu, de a râvni la o viață cinstită și bună, pentru a face bucurie lui Isus. Și pentru că Euharistia este un mare mister al credinței, deopotrivă pentru copii și pentru cei mari, parintele Iosif a dorit să ne dezvăluie semnificația acestui cuvânt care, în limba greacă, înseamnă „a mulțumi”. Se cuvine așadar să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru acest dar minunat, pentru comuniunea tainică cu Isus Cristos, Domnul și Mântuitorul nostru. Să-i învățăm pe copii să se apropie cu încredere și dragoste de sfintele sacramente, pentru ca mai târziu să avem toate motivele de a-i mulțumi lui Dumnezeu. Felicitări părinților și celor care s-au îngrijit de pregătirea spirituală a copiilor !
După ce în Joia Sfântă am celebrat ultima cină luată de Isus cu ucenicii săi, iar în Vinerea Sfântă ne-am închinat în fața crucii Mântuitorului nostru, în noaptea de sâmbătă, la ora 21, ne-am adunat cu emoție pentru a participa la liturghia solemnă a Vigiliei Pascale. Binecuvântarea focului, aprinderea Lumânării Pascale, transmiterea luminii către credincioși, lecturile făcute în semi-întuneric și apoi explozia de lumină de la momentul citirii evangheliei, toate acestea ne-au ajutat să conștientizăm mai bine valoarea unică a învierii Domnului nostru Isus Cristos. După predică a urmat momentul mărturisirii credinței, în forma angajamentului solemn de la botez, a fost sfințită apa și s-a intonat Litania Tuturor Sfinților. Sfânta Liturghie a fost concelebrată de părintele paroh Cristian Dumea, pr. Fabian Iacob, pr. Cristian Pal, pr. Iosif Diac și părintele greco-catolic Claudiu Sebastian Anușcă de la Brăila. La final am pornit într-o scurtă procesiune în jurul bisericii, cu lumânări aprinse în mâini, cântând cu însuflețire imnul acestei nopți:
C R I S T O S A Î N V I A T !
În acest an, duminica Floriilor a fost pentru comunitatea catolică gălățeană un prilej de plăcută reîntâlnire. Casa Domnului ne-a primit iarăși într-o frumoasă ținută de sărbătoare, după câteva săptămâni de austeritate cauzată de lucrările de raparații din interiorul bisericii. Sfânta Liturghie de la ora 9:30 a fost animată de copiii parohiei, care au citit împreună cu părintele Cristian Pal evanghelia zilei: Pătimirea Domnului nostru Isus Cristos după Sfântul Marcu.
La Sfânta Liturghie comunitară de la ora 11, părintele paroh Cristian Dumea a vorbit despre smerenia Mântuitorului nostru, care a luat asupra Sa păcatele lumii. Părintele i-a îndemnat pe credincioși să privească cu atenție crucea și să profite de acest timp de har pentru a se reconcilia cu Dumnezeu. După slujbă am avut ocazia să strângem mâna unui tânăr oaspete catolic venit din Republica Centrafricană. Domnul Zoumale Thouliot-Mironde, profesor de istoria religiilor, venit la Galați pentru o perioadă de pregătire postuniversitară, ne-a împărtășit bucuria lui de a participa la Sfânta Liturghie în mijlocul nostru. Am făcut cu el și câteva fotografii.
În data de 10 martie 2018, la ora 12, în Cimitirul „Eternitatea” din Galați s-a celebrat Sfânta Liturghie de 40 de zile, de comemorare și de rugăciune pentru preotul răposat Eugen Blăjuț (senior). Sfânta Liturghie a fost prezidată de părintele paroh Cristian Dumea, alături de care au concelebrat pr. Fabian Iacob, pr. Cristian Pal și pr. Iosif Diac. La predică părintele paroh a evocat aspecte inedite din viața și personalitatea pr. Eugen Blăjuț, precum și impresii ale fraților săi spirituali din Conventul Franciscan din Galați, alături de care a trăit mai bine de un an.
Credincioșii adunați la cimitir, ministranții și păstorii sufletești au mulțumit împreună lui Dumnezeu pentru tot binele pe care l-au obținut prin intermediul părintelui Eugen și s-au rugat pentru ca sufletul său să fie primit în ceata drepților din cer. La sfârșitul celebrării participanții au trăit un moment de comuniune creștinească, bucurându-se de paharul cu vin și alimentele oferite ca pomană pentru sufletul părintelui decedat. Ne-am amintit astfel de valoarea faptelor de milostenie trupească și sufletească, pe care ar trebui să le exersăm mai des: să dai de mâncare celor flămânzi, să îmbraci pe cei goi, să înveți pe cei neștiutori, să ierți pe cei care ți-au greșit, să te rogi pentru întoarcerea păcătoșilor, să te rogi pentru cei răposați... Pe toate acestea părintele Eugen le-a făcut cu multă discreție și iată, ele sunt acum adevărata bogăție pe care a strâns-o în cer. Să căutăm și noi să luăm în serios vocația primită la botez, aceea de a fi „lumină” și „sare” în lume și să purtăm cu bucurie ștafeta credinței mai departe. Îi mulțumim lui Dumnezeu că l-a trimis în viața noastră pe părintele Eugen. Dumnezeu să-l odihnească !
Intrarea în postul de 40 de zile, ce pregătește marea sărbătoare a Învierii Domnului, a fost anunțată celor mici în acest an prin organizarea unui mic carnaval al copiilor. Așa cum înainte de o călătorie lungă și dificilă un călător trebuie să-și pregătească bine traista ca să poată rezista, la fel și copiii au nevoie de momentul lor de bucurie, pentru a petrece mai ușor și cu folos timpul de revizuire sufletească al Postului Mare.
Nădăjduim că întâlnirea din acest an, organizată prin grija celor care se ocupă cu formarea religioasă (și nu numai) a copiilor, a fost o reușită. Fie ca prietenia, bucuria curată și dragostea de Dumnezeu să încolțească și să prindă rădăcini adânci în sufletele tuturor copiilor, pentru că ei vor moșteni Împărăția, spre slava lui Dumnezeu!
Părintele Eugen Blăjuț sr. (OFMConv), decedat în ziua de 30 ianuarie 2018, a fost înmormântat sâmbătă 3 februarie în cimitirul „Eternitatea” din Galați, în parcela preoților din spatele capelei catolice. Sfânta Liturghie de înmormântare a fost celebrată în biserica parohială de către PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, alături de care au concelebrat PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, pr. Teofil Petrișor, ministru provincial franciscan și un număr mare de preoți invitați.
Pe parcursul celebrării a fost evocată viața pr. Eugen Blăjuț sr., ale cărui calități și virtuți i-au atras aprecierea atât a celor cu care a colaborat, cât și a celor pe care i-a păstorit și îndrumat. Omilia care a urmat lecturilor liturgice a fost rostită de părintele Cristian Blăjuț, predicator cu mult har, bine cunoscut credincioșilor gălățeni al căror paroh a și fost până nu demult. Nu ne-a surprins să aflăm de la el că trăsătura definitorie a părintelui Eugen a fost sfințenia „preotului comun”. Da, așa l-am cunoscut și așa l-am avut printre noi la Galați - preot smerit, plin de râvnă, bogat în înțelepciune și de mare ajutor pentru sufletele nevoiașe.
Cuvinte de apreciere generoase au fost exprimate la finalul Sfintei Liturghii și de către ierarhii
prezenți. PS Petru Gherghel a mulțumit lui Dumnezeu pentru exemplul pe care l-a dat pr. Eugen Blăjuț sr., a cărui
viață și activitate rămâne pentru frați și preoți un testament prețios de transmis mai departe. PS Cornel Damian a
transmis salutul și omagiul ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București. Apoi a rememorat perioada
primilor săi ani de preoție în parohia Cioplea (București), unde a avut ocazia să-l cunoască mai bine pe părintele
Eugen, care era paroh acolo. Ceea ce l-a impresionat mai mult la acesta a fost trăirea comuniunii ierarhice și
spiritul fratern față de preoții colaboratori.
Pr. Teofil Petrișor a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul făcut
Bisericii și Ordinului Franciscan în persoana părintelui Eugen. Apoi a mulțumit tuturor celor prezenți, credincioși
și persoane consacrate, pentru participarea la celebrare și rugăciunile oferite pentru odihna răposatului. La final
a amintit că pr. Eugen Blăjuț sr. este ultimul dintr-o „generație de aur” a fraților franciscani români, fapt care
obligă noua generație de frați să-și asume cu pasiune și curaj idealurile evanghelice, pe care înaintașii le-au
îmbrățișat, trăit și mărturisit chiar cu prețul vieții lor.
Să ne amintim cu pietate de părintele Eugen, să-l vizităm la cimitir și să ne rugăm pentru el, cu speranța că în Ziua de Apoi va fi chemat de Mântuitorul nostru pentru a moșteni împărăția vieții fără de sfârșit. Dumnezeu să-l odihnească !
În ziua de 17 decembrie 2017, Asociația Italienilor din România - Filiala Galați (ROASIT „Casa Italia”) a sărbătorit Ziua Minorităților Naționale printr-un spectacol de muzică și poezie intitulat „Tradiții de Crăciun”. Spectacolul a fost găzduit în frumosul lăcaș de cult al parohiei romano-catolice „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Galați, monument istoric ridicat cu aportul însemnat al comunității etnicilor italieni.
La această activitate au fost invitate toate minoritățile existente în orașul Galați. Au răspuns invitației „Forumul German”, minoritatea romilor, comunitatea lipovenilor, „Uniunea Democrată Turcă” și minoritatea maghiară. Spectacolul s-a bucurat și de participarea Corului Facultății de Arte al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, dirijat de pr. dr. Cristian Dumea, parohul comunității romano-catolice din Galați.
Evenimentul a fost apreciat de un public numeros, recunoaștere a faptului că minoritățile naționale sunt o parte vie a societății românești, cu o contribuție importantă la evoluția acesteia. După spectacol reprezentanții minorităților au fost invitați la o agapă frățească.
În acest an, cu ocazia conferirii sacramentului Sfântului Mir, am avut fericita ocazie de a avea în mijlocul comunității noastre parohiale pe episcopul auxiliar de Iași, PS Aurel Percă. Deși geografic suntem la extremitatea sudică a Diecezei de Iași, spiritual suntem parte vie a Bisericii Locale și avem nevoie de toate mijloacele suprafirești pentru a crește în credința, pentru ca apoi să o putem afirma fără echivoc în lume, printr-o viață creștinească autentică. Un astfel de ajutor special - Sacramentul Sfântului Mir - au primit de la Dumnezeu cei 35 de tineri gălățeni care au fost însemnați de episcop pe frunte cu uleiul parfumat sfințit și au auzit cuvintele Sale: „Primește pecetea darului Duhului Sfânt”.
Fie ca darurile Duhului Sfânt - Înțelepciunea și Înțelegerea, Sfatul și Tăria, Știința și Pietatea, Frica de Dumnezeu - să fie păstrate cu atenție de acești tineri în suflet, să fie tot mai mult descoperite și apoi „slobozite” ca să-și facă lucrarea lor mântuitoare. Să-și aducă cu toții aminte de semnul păcii pe care l-au primit la final, care semnifică comuniunea eclezială cu Episcopul și cu toți credincioșii.
„Dar îngerul îi zise: «Nu te teme, Zaharia, căci rugăciunea ta a fost ascultată și femeia ta Elisabeta îți va naște un fiu, pe care îl vei numi Ioan; bucurie și veselie vei avea, și de nașterea lui mulți se vor bucura. Căci va fi mare înaintea lui Dumnezeu [...] și pe mulți din fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor; el va merge înaintea lui cu spiritul și puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinților spre fiii lor și pe cei necredincioși la înțelepciunea celor drepți, ca să pregătească Domnului un popor desăvârșit».” (Lc 1,13-17)
„Iar Zaharia, tatăl lui, se umplu de Duhul Sfânt, și proroci, zicând: «Binecuvântat e Domnul Dumnezeul lui Israel, căci a cercetat și a făcut răscumpărare poporului său, și ne-a înălțat nouă un semn de mântuire în casa lui David, sluga sa [...] Si tu, pruncule, prorocul Celui Prea-Înalt te vei chema: căci vei merge înaintea feței Domnului, ca să-i pregătești căile lui, și să dai poporului cunoștința mântuirii întru iertarea păcatelor lor, prin îndurările milei Dumnezeului nostru [...]».” (Lc 1,67-78)
Să nu uităm că numele Ioan provine dintr-un nume evreiesc, care în traducere înseamnă „Dumnezeu este milostiv”.
Ceremoniile care se desfășoară de ziua Sfântului Anton de Padova scot în evidență trei dintre realitățile amintite în Evanghelie, dragi Mântuitorului: copiii, crinii și pâinea. Acestea au fost prezente mereu, simbolic sau concret, în viața Sfântului Anton de Padova și de aceea se regăsesc în pietatea populară din toate locurile și din toate timpurile. Multe sunt harurile și ajutoarele primite de poporul credincios prin mijlocirea „podoabei Ordinului Franciscan” - cum este uneori supranumit Sf. Anton. Au simțit puterea lui bolnavii, cei nedreptățiți sau păgubiți, cei singuri și triști, cei îndurerați de pierderea celor dragi, păcătoșii înrobiți de vicii, tinerii aflați în momente de răscruce sau în fața unor examene importante. În Sfântul Anton de Padova se arată frumusețea Providenței Divine, se adeveresc cuvintele Mântuitorului că aceluia care caută desăvârșirea toate celelalte i se vor da pe deasupra, se împlinesc promisiunile lui Cristos că acela care crede în El va face sau va fi martorul unor lucruri și mai minunate.
În amintirea minunii în care Sfântul Anton de Padova a avut privilegiul de a-l ține în brațe pe Isus-copil, în această zi se acordă o binecuvântare specială copiilor prezenți în biserică. Și crinii aduși la Sfânta Liturghie sunt sfințiți, pentru ca apoi să-și împrăștie mireasma lor și binecuvântarea în casele oamenilor. Pâinea Sfântului Anton - pâinea săracilor - este astăzi sfințită și oferită tuturor pentru a ne reaminti că avem datoria de a-i ajuta mereu pe cei aflați lângă noi, în nevoie și lipsuri.
Dacă-ți trebuie minuni, prin Anton le dobândești, crede celor ce-au aflat marea lui putere !
În noaptea de sâmbătă 15 aprilie 2017, la ora 21, au început în comunitatea noastră parohială celebrările solemne de Paști. Ritualul introductiv al Vigiliei Pascale a constat în binecuvântarea focului, aprinderea Lumânării Pascale în fața bisericii, aducerea Luminii în biserică și împărțirea ei tuturor credincioșilor prezenți. Sfânta Liturghie a fost oficiată în comun de păstorii noștri sufletești - părintele paroh Cristian Dumea, părintele vicar Fabian Iacob și părintele vicar Cristian Pal - în mijlocul unui număr mare de creștini catolici gălățeni. Solemnitatea din Noaptea de Înviere s-a încheiat cu o procesiune deosebită în timpul căreia credincioșii catolici au purtat cu bucurie statueta lui Cristos cel Înviat prin oraș, în jurul bisericii, ținând în mâini lumânări aprinse și cântând cu însuflețire imnul pascal:
Cristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând,
Și celor din
morminte, viață dăruindu-le !
Urmând inițiativa Sfântului Părinte papa Francisc, episcopul Diecezei de Iași PS Petru Gherghel a stabilit ca duminica din 26.03.2017 să fie dedicată cinstirii deosebite a Bibliei, Cuvântul Domnului. În biserica noastră locală, la Sfintele Liturghii, credincioșii au fost invitați să acorde mai mult timp și mai mare interes citirii Bibliei. La predică, părintele paroh a venit în mijlocul poporului cu Biblia și cu o lumânare aprinsă, pentru ca toți să înțeleagă de unde vine adevărata lumină pentru cuget - din Cuvântul lui Dumnezeu. După Sfânta Liturghie credincioșii au venit pe rând și au sărutat cartea din care s-au citit lecturile în duminica respectivă.
În fața altarului este expusă o Biblie deosebită, reeditarea jubiliară din anul 2000 a Bibliei de la Blaj, tradusă de ieromonahul greco-catolic Samuil Micu (Klein) între anii 1783÷1785. Volumul are transcriere dublă, cu litere chirilice pe pagina din stânga și cu litere latine pe pagina din dreapta. Deși pentru românul contemporan traducerea este arhaică și mai greu de urmărit, lingviștii și bibliștii au apreciat-o pentru rigoarea ei și pentru frumusețea exprimării românești în raport cu limba folosită la acea vreme. Ediția jubiliară 2000 a Bibliei de la Blaj s-a bucurat de admirația Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea (prezent la lansarea volumului la Vatican în 2001) și de recunoașterea Academiei Române (care i-a conferit premiul „Timotei Cipariu”).
Iarna 2016 - 2017 a marcat o schimbare de stil în amenajarea scenei reprezentând Nașterea Domnului și venirea magilor. În predica de la Sfânta Liturghie din Noaptea Sfântă, părintele paroh Cristian Dumea a ținut să mulțumească tuturor celor implicați în aranjarea bisericii pentru sărbătorile de iarnă, amintind și de contribuția creativă inspirată a părintelui vicar Cristian Pal. Spre toți aceștia care au trudit se îndreaptă gândurile de apreciere ale întregii comunități catolice din Galați. Crăciun Binecuvântat și La Mulți Ani!
Participând la această Sf. Liturghie Comunitară, întreaga comunitate catolică din Galați mulțumește Bunului Dumnezeu pentru activitatea pastorală și slujirea părintelui paroh dr. Cristian Blăjuț, părintelui paroh Viorel Cuș, părintelui vicar Iosif Dancă jr. și fratelui Marius Nicolae Sava. Îi încredințăm pe toți ocrotirii Maicii Domnului și le urăm rodnicie în noua lor misiune pastorală, acolo unde vor merge în această toamnă. Pace și Bine!
În 27 și 28 mai 2016, prin grija părintelui paroh Cristian Blăjuț, un grup numeros de credincioși ai comunității catolice din Galați (incluzând aici și pe cei din filiala Foltești) au mers în pelerinaj la sanctuarul marian de la Cacica, cu prilejul Anului Sfânt al Milostivirii. Chiar și cei care nu au luat parte la eveniment își pot aminti cu plăcere de modul atractiv în care a fost el promovat de către părintele Cristian în duminicile premergătoare plecării. Mulțumim lui Dumnezeu!
Timp de patru zile consecutive, catolicii gălățeni interesați s-au adunat în biserica parohială pentru a-și îmbogăți cunoașterea și percepția privind familia, pentru a primi harurile atât de necesare armoniei și bunului mers al vieții conjugale. Familia este întemeiată pe comuniunea de viață dintre un bărbat și o femeie, după rânduiala dintru începuturi a Creatorului. Familia, ca celulă esențială a societății, bazată pe dragoste și slujire, nu ține de vreo modă trecătoare și nici nu funcționează după mecanismele societății de consum. Deși soțul și soția, ca bărbat și femeie, sunt diferiți fizic și psihic, ei sunt egali în demnitate și prin complementaritate realizează omul întreg, capabil de a fi rodnic și fericit. Prin sacramentul Căsătoriei și prin rugăciunea în comun dificultățile vieții pot fi depășite în familiile noastre, căci Domnul este cu noi până la sfârșitul veacurilor. Amin!
În 17 mai 2016, un grup de credincioși catolici din Galați, însoțiți de părintele paroh Cristian Blăjuț, au participat pe stadionul Copou din Iași la celebrarea Sf. Liturghii de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici. Vremea frumoasă, mulțimea participanților de toate vârstele și din toate zonele Moldovei, buna organizare și solemnitatea celebrării au rămas fără îndoială în amintirea tuturor. Ocazia ne-a prilejuit și revederea unor preoți care au activat sau au ajutat în comunitatea noastră parohială (pr. Irimia-Romică Pal, pr. Iosif Amitricioaei, pr. Anton Bogdănel). Fericite Anton Durcovici, model de slujire și de fidelitate față de Biserica Locală și Universală, roagă-te pentru noi!
Toată comunitatea catolică gălățeană a fost prezentă la acest eveniment. Copiii și tinerii care au primit astăzi darurile Duhului Sfânt în sacramentul Mirului vor trebui să fie de acum înainte trăitori și mărturisitori deplini ai credinței creștine în comunitate și în lume. Fie ca toți să-și amintească cu drag de această zi în care au primit pecetea de neșters a Sfântului Duh. Amin. În fotografii apar PS. Petru Gherghel - episcopul Diecezei de Iași, pr. Emilian Cătălin - superiorul Provinciei Franciscane, părintele paroh Cristian Blăjuț, pr. Irimia-Romică Pal, pr. Florin-Cristian Farcaș, pr. Eugen Blăjuț jr. și alți preoți invitați.
Veniți din toate colțurile Moldovei (noi chiar de la capătul cel mai îndepărtat) ne-am simțit cu toții „acasă”. Invitatul special al evenimentului a fost episcopul Anton Coșa, păstorul diecezei romano-catolice de Chișinău, care a ținut o frumoasă predică. După vizitarea bisericii locale ne-am abătut puțin pe la Nisiporești, pe meleagurile natale ale părintelui Damian Anton, care ne-a însoțit în această deplasare. Ne-am rugat la mormântul Veronicăi Antal. Un bun creștin din Galați, care venise cu noi, a ținut să mulțumească pentru un har deosebit primit aici. Am continuat cu un mic popas la Hanul Ancuței, apoi cu o scurtă vizită la Seminarul Franciscan din Roman. Seara, când am intrat în biserica „Ss. Petru și Paul” din Bacău, erau momente de Adorație Euharistică. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate cele trăite în acea zi.
În imaginile prezentate aici pot fi văzuți: părintele paroh Eusebiu Pișta, părintele vicar Silvestru Borșa, părintele Petru Albert și părintele oaspete Damian-Gheorghe Patrașcu.
Deși vremea a fost mohorâtă și a plouat, tinerii prezenți la eveniment au avut destule motive de înălțare sufletească și de bucurie. La întoarcerea acasă, parintele Viorel Cuș a avut ideea de a ne abate pe la Slănic Moldova, iar cine a dorit și-a putut potoli setea cu apă minerală (calcică, sulfuroasă, ferică...) din renumitele izvoare din stațiune.
Evenimentul a generat un adevărat pelerinaj în biserica noastră, la care au participat atât creștinii catolici cât și foarte mulți credincioși ortodocși din oraș.