Contact

Evenimente

Recitalul coral de muzică sacră al grupului „Musices”  (09.06.2024)

Duminică 9 iunie 2024, după celebrarea Sfintei Liturghii comunitare de la ora 11, grupul coral „Musices” din Galați a susținut în biserica noastră parohială un concert coral de muzică sacră. Sub coordonarea părintelui paroh Cristian Dumea, coriștii participanți - printre ei părintele vicar Iulian-Robert Țâmpu și cantorul Roland Budău - ne-au oferit câteva piese mai rar auzite, calitatea interpretării fiind apreciată atât de cei prezenți în biserică cât și de cei care au ascultat doar înregistrările făcute de enoriașii binevoitori. Programul concertului a fost următorul:

  1. Ave Maria - Edward William Elgar (1857÷1934)
  2. Kyrie eleison [ Misa mușatină ] - pr. Cristian Dumea (OFMConv.)
  3. Gloria [ Misa mușatină ] - pr. Cristian Dumea
  4. Benedictus
  5. Agnus Dei [ Misa mușatină ] - pr. Cristian Dumea
  6. Ubi caritas - Ola Gjeilo
  7. O, Preaînalte Doamne Sfinte - mons. Marco Frisina, adaptare: pr. Cristian Dumea, pr. Iosif Diac (OFMConv.)
  8. Sicut cervus - Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525÷1594)
  9. Salve Regina - aranjament Ignazio Sgarlata (1917÷1980)
  10. Înnoiește-te, noule Ierusalime - Gavriil Musicescu (1847÷1903)

Mulțumim dirijorului, coriștilor și tuturor celor implicați în desfășurarea acestui eveniment.

recitalul coral al grupului „Musices” - biserica romano-catolică din Galați (2024)

fotografii de la acest eveniment

inregistrare video de la acest eveniment


Concertul caritabil „Stabat Mater”  (22.03.2024)

În seara zilei de vineri 22 martie 2024, adică în preajma Săptămânii Sfinte a creștinilor romano-catolici, biserica noastră a fost gazda unui concert caritabil de muzică sacră, destinat susținerii Centrului Social pentru Persoane Vârstnice „Pâinea Sfântului Anton de Padova” din Galați. La eveniment au asistat atât enoriași ai parohiei noastre cât și numeroși oaspeți, iubitori de muzică corală și instrumentală, piesele interpretate de artiști bucurându-se de aprecierea tuturor. Programul concertului a fost următorul:

1. Grupul vocal „Musices” - dirijor pr. Cristian Dumea (parohul nostru)

2. Stabat Mater - Giovanni Battista Pergolesi (1736)
Luiza Torboli - soprană (Iași)
Lăcrămioara Crihană - mezzosoprană (București)
Ludmila Calalb - pian (Chișinău)
Grupul instrumental „Accord Quartet”, format din: Ioan Badea - vioară I, Marian Sava - vioară II, Iulian Șnaider - violă, Andrei Barbu - contrabas (Galați)

3. Concertul pentru 2 viori în La minor (RV522) - Antonio Lucio Vivaldi (1711)
Fabian Titea - vioară (elev în clasa a IV-a la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galați)
Marian Sava - vioară (Galați)

4. Panis Angelicus - César Franck (1872)

5. Ingemisco - Requiem - Giuseppe Verdi (1874)
Paul Celmare - tenor (Iași)
Georgiana Diaconescu - pian (Galați)

Aforismul lui Nicolae Steinhardt: „Dăruind... vei dobândi” este cea mai scurtă și mai potrivită descriere a demersului cultural și religios la care am participat.

concertul caritabil „Stabat Mater” - biserica romano-catolică din Galați (2024)

fotografii de la acest eveniment


scurtă vizită la viitoarea Unitate de servicii sociale pentru bătrâni (2024)

Sfințirea casei parohiale și întrunirea Consiliului Pastoral  (04.02.2024)

La început de februarie, după patru săptămâni în care preoții din parohie au străbătut orașul în lung și în lat, vizitând și binecuvântând familiile enoriașilor, a venit și ziua sfințirii casei parohiale, a Conventului Franciscan de la Galați. Evenimentul a dat prilejul efectuării unei alte vizite, a reprezentanților comunității catolice locale în locuința păstorilor sufletești, în urma convocării de către părintele paroh Cristian Dumea a membrilor Consiliului Pastoral Parohial și ai Consiliului Economic Parohial.

Prin bunăvoința și ospitalitatea fraților franciscani, dar și prin priceperea și dăruirea celor de la bucătărie, întâlnirea consilierilor a avut înfățișarea și spiritul unei agape fraterne. S-a discutat despre evenimentele și problemele mai noi sau mai vechi din parohie, s-au adresat încurajări și mulțumiri, s-a afirmat importanța colaborării în comunitatea locală, care trebuie să se manifeste ca o mare familie de oameni buni și iubitori, lucrând nu doar pentru binele propriu, dar, deopotrivă, spre binele semenilor și al Bisericii.

Spre finalul întâlnirii, părintele paroh Cristian Dumea i-a invitat pe consilieri și pe însoțitorii acestora să facă o scurtă vizită la viitorul Centrul Social de pe strada Mihai Bravu. În locul din spatele bisericii, în care acum câțiva ani zăcea clădirea dărăpănată a fostei școli catolice, au fost întâmpinați acum de un imobil impozant și cochet, generos la interior, luminos și curat - rodul străduințelor și muncii desfășurate sub egida Bisericii catolice locale. S-a discutat puțin și despre necesitatea găsirii unui nume adecvat pentru acest Centru Social, patronajul spiritual fiind deja cunoscut: Sf. Anton de Padova - deoarece inaugurarea oficială a Unității de servicii sociale se va face pe 13 iunie, în ziua sărbătorii Sf. Anton de Padova. Există și o propunere, a părintelui paroh Cristian Dumea, pe care o apreciem ca fiind foarte inspirată: Centrul Social „Pâinea Sfântului Anton”. E un nume sugestiv, pentru o activitate caritabilă de actualitate, pe care o punem în mânile lui Dumnezeu, prin mijlocirea Sf. Anton de Padova, de care sperăm să se bucure și mai târziu (eventual) să vorbească gălățenii... așa cum au spus-o, cândva, padovanii... Pace și bine!

Alexandru-Claudiu Albert

întâlnire fraternă cu prilejul convocării Consiliului Pastoral (2024)

alte fotografii de la acest eveniment


Biserica Catolică din Galați - „Ieslea Nașterii Domnului, simplitatea iubirii lui Dumnezeu” (2023)

moment din timpul Sf. Liturghii din Duminica Recunoștinței și a Recoltei (2023)

Evenimente comunitare, zile festive
Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Galați în Sărbătoarea Roadelor Pământului  (22.10.2023)

În duminica a XXIX-a din anul liturgic A, în ambianța comunității lărgite a parohiei „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Galați, într-o atmosferă festivă, împodobită de flori și roade bogate de toamnă, s-au adunat în jurul altarului preoți, călugări, persoane consacrate și simpli credincioși, pentru a sărbători mai multe evenimente din viața Bisericii. În primul rând, comemorarea liturgică - după calendarul catolic - a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, căreia în România i s-a acordat o însemnătate aparte prin organizarea pe străzile capitalei a unei procesiuni solemne cu relicva Sfântului Papă. În al doilea rând, Ziua Recoltei pământului, ocazia de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru că ne-a dat roadele necesare vieții trupului. Privind la roadele spirituale ale Duhului Sfânt, este și Ziua Recoltei de suflete care sporesc și îmbogățesc Biserica Universală. An de an, în întreaga lume catolică, o duminică din luna octombrie este dedicată sărbătoririi Zilei Mondiale a Misiunilor. A fi misionar înseamnă a-l cunoaște și a-l împărtăși pe Dumnezeu. Anul acesta, cu ocazia sărbătoririi celei de-a 97-a Zile Mondiale a Misiunilor, în cadrul Sfintei Liturghii pontificale din catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, cinci seminariști de la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași au fost hirotoniți diaconi prin impunerea mâinilor și rugăciunea de hirotonire a PS. Iosif Păuleț, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași, alături de PS. Petru Gherghel, episcop emerit. Aceasta pentru a rămâne conectați la evenimentele diecezei de care aparține parohia noastră. Sărbătoarea comunitară s-a încheiat cu o agapă frățească desfășurată în curtea bisericii.

Au fost prezenți cu întreaga ființă, bucuroși de a-i înălța slavă lui Dumnezeu, alături de majoritatea enoriașilor parohiei, un grup de creștini catolici din Sri Lanka, migranți veniți la Galați pentru un timp, dar și un grup de tineri entuziaști și fervoroși din Comunitatea „Magnificat” din București, conduși și îndrumați de părintele Victor Emilian Dumitrescu. Aceștia au fost cei care au susținut partea muzicală a liturghiei cu cântece liturgice pregătite anume.

Liturghia comunitară, care a adunat în jurul altarului această întregită familie de creștini, a constituit, după cum a subliniat parohul bisericii pr. Cristian Dumea, „un moment de coborâre a Duhului Sfânt asupra noastră, dar și de înălțare a credincioșilor spre adevărurile divine”, ce a pus în lumină relația noastră cu Dumnezeu.

Lectura I din Cartea Profetul Isaia, intonarea Psalmului, Lectura a II-a din Scrisoarea 1 către Tesaloniceni a Sf. Apostol Paul, citirea pasajului despre „moneda cezarului” și „chipul lui Dumnezeu” din Evanghelia după Sf. Matei, au fost urmate de o predică edificatoare. Atitudinea lui Isus Cristos față de puterea civilă, atunci când i s-a adus de către farisei un dinar, aceștia întrebându-l pe Învățător dacă trebuie plătit tribut cezarului, i-a uimit pe cei care murmurau. N-au mai avut ce spune, când Isus le-a răspuns că trebuie dat „cezarului ceea ce este al cezarului și lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu” (Mt 22,21). Adică un suflet curat, iubitor și iertător. Predica a fost susținută de părintele Victor Emilian Dumitrescu, care ne-a condus la Templul din Ierusalim, prin pilde și parabole, ce relevă faptul că ființa noastră este a lui Dumnezeu și suntem datori să i-o returnăm pentru că îi aprține. Dumnezeu ne-a ales, ne-a chemat pe nume, dar numai prin voința proprie și convingerea personală suntem aici, în Casa Domnului. Dumnezeu ne-a fixat o întâlnire, dar nu ne-a obligat s-o onorăm. El are ceva să ne spună și să ne dea. Suntem înaintea lui, în biserică, dar numai de noi depinde dacă-i primim darul. La rândul nostru, trebuie să transmitem darurile lui Dumnezeu mai departe, să nu le ținem doar pentru noi.

Uniți într-un singur spirit de credință, toți cei care au luat parte la Sărbătoarea Roadelor pământului și Ziua Misiunilor, dar și la comemorarea liturgică a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, fie în chip fizic, fie prin mijloacele de comunicare, au înțeles că sunt parte din Marea Familie creștină. Nu suntem singuri în Infinit, Dumnezeu ne are sub oblăduire, de aceea nu putem decât să-i mulțumim, atât pentru roadele pământului care ne țin în viață cât și pentru roadele sufletești pe care Sfânta Liturghie le aduce în comunitate. Fiecăruia ceea ce i se cuvine.

Se cuvine să-i fim recunoscători lui Dumnezeu că ne-a binecuvântat în sfinții săi, dar și în păstorii comunităților actuale, care țin cârma dreaptă a credinței, a moralei și a iubirii între frați, acum și pururea. Pentru străduința preoților și a colaboratorilor din comunitate care s-au îngrijit ca sărbătoarea de astăzi să iasă cât mai bine și într-o atmosferă cât mai fraternă, să-i mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat acești păstori vrednici și acești oameni de omenie, care-l slujesc cu credință, speranță și iubire, în deplină pace și bucurie perfectă!

Cezarina Adamescu (terțiară franciscană)

părintele paroh Cristian Dumea și părintele Victor Emilian Dumitrescu, la finalul Sf. Liturghii

alte fotografii de la acest eveniment


veghea de rugăciune dinaintea profesiunii perpetue a sr. Maria Antoneta Dior (2022) profesiunea perpetuă a sr. Maria Antoneta Dior (2022)

Sr. Maria Antoneta Dior - Profesiunea perpetuă  (08.09.2022)

„Iubiți frați și surori” - acestea sunt cuvintele de salut din mesajul primit de la sora Maria Antoneta Dior, cu ocazia fericită a depunerii profesiunii perpetue la măicuțele Oblate ale Preasfintei Inimi a lui Isus, în Italia. E dovada că noi, credincioșii catolici ai parohiei din Galați, suntem încă prezenți în amintirea și în inima ei, fapt pentru care îi mulțumim, o încredințăm providenței divine și o încurajăm să înainteze cu bucurie și speranță pe drumul ales. Din gândurile pe care ni le-a trimis aflăm despre cele petrecute recent la Roma, dar o putem și cunoaște puțin pe sora Maria Antoneta.

Maria Antoneta este o tânără din parohia noastră, plecată în Italia în anul 2009. Încă de când era mică a simțit o chemare de Sus. Mergea cu plăcere la biserică împreună cu familia ei, frecventa sacramentele și participa cu bucurie la activitățile parohiei. A intervenit apoi ceva în viața ei care a făcut-o să se descurajeze pe plan spiritual și chiar să se îndepărteze de Dumnezeu. Dar Domnul are multă răbdare și nu uită de planurile Sale. Astfel, pe căi neprevăzute și după mulți ani de discernământ vocațional, viața Mariei Antoneta se schimbă și ea intră în convent în anul 2011. După ce a muncit în Italia ca badantă (îngrijitoare), ca voluntar și ca femeie de serviciu, s-a decis să răspundă chemării lui Isus și a abandonat totul ca să-l urmeze. A trăit un an de zile la Roma, unde a făcut aspirandatul, apoi a fost transferată la Grottaferrata, unde a urmat un an de postulandat și doi ani jumătate de noviciat. A făcut prima profesiune pe data de 7 februarie 2017, după care a fost transferată la Roma, unde trăiește și în prezent.

În ziua de 7 septembrie 2022, la Roma, în Capela „Preasfânta Inimă a lui Isus” din Casa Generală a Măicuțelor Oblate ale Preasfintei Inimi a lui Isus, s-a ținut veghea de rugăciune pentru profesiunea solemnă a măicuței Maria Antoneta Dior. A doua zi, pe 8 septembrie, la ora 17, în aceeași capelă, tânăra Maria Antoneta Dior a rostit DA-ul său definitiv ca persoană consacrată în prezența episcopului Mario Paciello și a comunității întregi a ordinului religios din care face parte. În fața mulțimii enoriașilor care au asistat la ceremonie, sora Maria Antoneta a depus jurământul în mâinile Reprezentantei Generale, maica Arcangela Martino și a altor două măicuțe care au fost martore legale: sr. Maria Ilva și sr. Maria Rosalba.

Punctul culminant al Slujbei a fost cântarea Litaniei Tuturor Sfinților. La rugămintea sorei Maria Antoneta, pe lista Litaniei au fost adăugate numele Fericitei Veronica Antal, Fericitului Ieremia Valahul și Fericitului Anton Durcovici, drept recunoștință și ca mărturie de credință și de apartenență la poporul român, la parohia noastră din Galați - originea vocației sale. La Slujbă a participat și părintele Isidor Iacovici, paroh al comunității romano-catolice românești din cadrul parohiei „San Vitale” din Roma. Între participanții la eveniment au fost rudele apropiate ale măicuței Maria Antoneta, prieteni, preoți și măicuțe din diferite congregații religioase.

Sora Maria Antoneta Dior își exprimă mulțumirea și gratitudinea față de Parohia noastră, pentru inspiratele exemple în credință primite din partea părintelui Eusebiu Pișta, părintelui Viorel Cuș, părintelui Stănică Petru Matieș, măicuței Juliette și măicuței Imelda Zandona (FCJ) care au însămânțat încă din copilăria ei bucuria și iubirea față de viața consacrată.

Mărturia vocațională a maicuței Maria Antoneta

„ Sunt sora Maria, m-am născut în Galați și mă simt onorată să împărtășesc bucuria de a fi măicuță, bucuria de a sluji Bisericii și vă încurajez pe voi, tinerii, să nu vă fie teamă să răspundeți chemării lui Cristos. El vrea ca noi să fim fericiți și această bucurie o găsim doar prin El. Și mie mi-a fost frică de chemare și credeam că mă pot ascunde fugind, dar fiecare pas mă conducea către El.

Prima chemare am ignorat-o fiind la vârsta prematură de 7 ani, dar Domnul a lucrat prin intemediul consacraților care erau în acel timp în parohie: pr. Eusebiu, pr. Viorel, pr. Stănică, sr. Imelda și sr. Juliette. Ei au fost „semănătorii” vocației mele. A doua chemare, când aveam 14 ani, am sufocat-o deoarece un membru al familiei m-a descurajat și am renunțat să mai cred că vine de la Domnul, deși o simțeam din ce în ce mai mult. Un an mai târziu m-am îndrăgostit de un băiat cu care îmi făceam planuri de viitor, dar după ce ne-am despărțit, m-am îndepărtat de Biserică și de Dumnezeu, pentru că trăiam o criză profundă de credință. Pentru mine, principalul vinovat de suferința pe care o trăiam era Isus. Credeam că mă pedepsește pentru că l-am refuzat.

La insistențele mamei mele și ale rugăciunilor sale am decis să mă duc la ea în Italia și aici m-am reapropiat de Biserică, reîntorcându-mă la Dumnezeu ca fiul risipitor. Am muncit cu bolnavii, am făcut voluntariat, am făcut curățenie în casele bătrânilor și aceasta m-a ajutat să cresc. L-am întâlnit pe Cristos în suferința bolnavilor și doar după ce am împlinit 18 ani mi-am dat consimțământul să răspund cu libertate, maturitate și conștiința chemării, pentru că până atunci trăiam o luptă continuă, nu voiam să împlinesc voința Domnului.

Datorită suferinței unei muribunde, am înțeles că am pierdut mult timp din viața mea departe de Dumnezeu și am experimentat cât este de neplăcut și chinuitor sufletului să trăiască fără El. Am înțeles că fiecare clipă din viață e prețioasă alături de El și că fără El sunt un nimic. Am cunoscut apoi măicuțele oblate prin intermediul nepoatei acestei bătrâne și la insistențele sale am decis să mă duc doar o singură dată în vizită, deoarece acest ordin religios nu-mi prezenta niciun interes. Dar când am ajuns în comunitatea lor, am simțit imediat că Isus mă aștepta acolo cu brațele deschise, încă de când eram mică, încă de când am simțit pentru prima dată chemarea Sa. Nu cunoșteam carisma lor, nu cunoșteam viața conventuală. Dar mă simțeam chemată să trăiesc carisma lor - oferta propriei vieți pentru repararea și sfințirea preoților diecezani. Această carismă mi-a confirmat educația spirituală pe care am primit-o din partea mamei mele când eram mică, să ne rugăm pentru preoți și pentru sfințirea lor.

Am făcut prima profesiune pe 7 februarie 2017, iar pe data de 8 septembrie 2022 am depus votul pe viață la Roma, în Casa Generală a măicuțelor, în prezența Episcopului, în mâinile Superioarei Generale. Au fost prezenți familia mea, prietenii și măicuțe din alte comunități și alte congregații.

Tineri, nu aveți frică să răspundeți chemării și să vă consumați din iubire pentru a răspândi Cuvântul Domnului. Lăudat să fie Isus și Maria !

sr. Maria Antoneta Dior

profesiunea perpetuă a sr. Maria Antoneta Dior (2022)

fotografii de la acest eveniment

înregistrare video cu sr. Maria Antoneta Dior


grupul din Galați, la Noviciatul franciscan din Prăjești (2022)

Întâlnire cu vârstnicii și cu bunicii la Traian - jud. Neamț  (30.07.2022)

Sâmbătă 30 iulie 2022, la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian (județul Neamț) s-a sărbătorit cea de-a doua Zi Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor, onorând astfel frumoasa inițiativă din anul 2021 a Papei Francisc, de a înființa această zi specială. Întâlnirea a fost organizată de către Oficiul pentru Pastorația Familiei și s-a încadrat în multele inițiative care au avut loc la nivel parohial în ziua de duminică, 24 iulie 2022.

Totul a debutat cu o conferință ținută de pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei, în cadrul căreia s-a subliniat frumusețea vârstei bătrâneții, dincolo de provocările pe care le aduce cu sine. Citându-l pe Papa Francisc, părintele Felician a spus: „Bătrânețea nu este o boală, în ciuda bolilor pe care le poate provoca. Bătrânețea este o binecuvântare în măsura în care este în continuitate cu celelalte etape ale vieții: copilăria, adolescența, tinerețea, vârsta matură. De fapt, bătrânețea se pregătește încă din tinerețe. Nu poți să pretinzi să fii respectat și apreciat la bătrânețe, dacă nu știi să te comporți la tinerețe. Pentru că iubirea nu se cerșește - părinte fiind nu poți pretinde de la copii să fii respectat, dacă nu i-ai respectat, fiindu-le prin viața proprie un model.”

Sfânta Liturghie l-a avut ca celebrant principal pe pr. Petrică-Augustin Pătrașcu (OFMConv.), vicar parohial în parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Galați, alături de care au concelebrat pr. Eugen Lucaci, paroh în parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului” din Dancu (com. Holboca, jud. Iași) și pr. Felician Tiba, directorul Centrului „Gaudium et Spes”. Participanții s-au bucurat să experimenteze milostivirea lui Dumnezeu prin intermediul părintelui Fabian Doboș, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași.

În cadrul predicii, folosindu-se de textele proclamate, părintele Felician a spus: „Uneori, asemenea lui Irod, mai degrabă am fi capabili «să ucidem», așa cum el l-a ucis pe Ioan Botezătorul, să ucidem în noi noutatea, unele inițiative de-ale copiilor, deschiderea spre noi inițiative, noi provocări care să ne ajute în depășirea greutăților bătrâneții, decât să acceptăm că cineva ne poate «invada» comoditatea, tabieturile, obișnuințele. Nu vă temeți să acceptați să vă lăsați ajutați!”

După prânz a urmat un moment inedit, fiecare participant trebuind să răspundă la patru întrebări: Care este prima amintire pe care o aveți și astăzi vie în memorie? Care este amintirea cea mai frumoasă din școală? Care este experiența cea mai frumoasă pe care ați vrea să o repetați la nesfârșit? Ce ați recomanda unui tânăr cu privire la viață? - rezultând multe răspunsuri pertinente, deosebit de profunde.

La final, părintele Felician a oferit fiecărui participant un „baston” dulce, de care era prinsă o foaie pe care era scrisă tema întâlnirii, precum și salutul adresat de Papa Francisc cu această ocazie.

Adresăm o vie mulțumire organizatorilor, echipei de la Centrul „Gaudium et Spes” care s-a întrecut în generozitate și atenție, Papei Francisc pentru ideea de a-i scoate în evidență pe bătrâni și bunici printr-o astfel de zi, Preasfințitului Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, care asemeni Sfântului Părinte a ținut să puncteze acest eveniment printr-o scrisoare pastorală destul de profundă, dar și tuturor participanților, fie persoane vârstnice, fie doar bunici.

Mihai și Elena Dobre

grupul din Galați, împreună cu pr. Felician Tiba și pr. Petrică-Augustin Pătrașcu (2022) grupul extins de vârstnici și bunici, participanți la întâlnirea de la Traian (2022)

Pe drumul de întoarcere, părintele Augustin Pătrașcu a avut ideea inspirată de a se abate puțin de la traseu pentru a ajunge la Prăjești, ocazie bună de a vizita biserica parohială „Preasfânta Treime” și Noviciatul franciscan din localitate. Următoarea oprire a fost în nordul județului Galați, în pădurea de la Buciumeni, unde a avut loc o scurtă agapă frățească.

fotografii de la acest eveniment


Pelerinaj AMD la Galați  (09.07.2022)

Sâmbătă, 9 iulie 2022, ca în fiecare an, un grup al Armatei Maicii Domnului (AMD) din comunitatea Luizi-Călugăra a mers în pelerinaj la Galați, în parohia „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”. Încă de la prima oră a dimineții, plini de entuziasm și bucurie, însoțiți de ocrotirea Maicii Neprihănite, am pornit în acest pelerinaj. Cu evlavie și devoțiune, cu rugăciuni și cântece către Dumnezeul Milostivirilor și către Maica Preasfântă, am străbătut drumul până la Dunărea de la Galați.

Cu multă bucurie am fost primiți de părintele Cristian Dumea și de comunitatea fraților, dar și de membrii AMD din parohie. După o oră de adorație euharistică am celebrat Sfânta Liturghie, în care părintele Cristian a subliniat importanța pelerinajului și misiunea comunității catolice în orașul Galați.

Apoi, la umbra copacilor, ne-a fost pregătită cu multă dăruire de un grup de voluntari o agapă frățească, de la care nu putea să lipsească peștele din Dunăre.

În spirit ecumenic, am vizitat catedrala ortodoxă „Sfântul Andrei și Sfântul Nicolae” și am încheiat cu o plimbare pe faleza Dunării. Puțin obosiți, dar cu sufletul plin de bucurie și recunoștință, în rugăciune și cântece, ne-am întors la casele noastre.

Mulțumim lui Dumnezeu și Maicii Neprihănite, mulțumim părintelui Cristian Dumea și comunității, membrilor AMD, mulțumim tuturor celor care s-au ocupat de organizarea acestui pelerinaj. Pace și bine tuturor !

fr. Sorin Giurgi (OFMConv)

la sfârșitul Sf. Liturghii celebrate de pr. Cristian Dumea și pr. Adrian-Sorin Giurgi (2022)

fotografii de la acest eveniment


pr. Cristian Dumea și consilierii Câtea Grațian și Burcă Petre

Întâlnire fraternă la început de an  (06.02.2022)

În ziua de 6 februarie 2022, după Sfânta Liturghie comunitară de la ora 11, a avut loc o nouă întâlnire a Consiliului Parohial, pentru a avea un schimb de idei și de impresii proaspete, la finalul acțiunii de sfințire a caselor și de binecuvântare a familiilor. Convocați de părintele paroh Cristian Dumea, feciorii de biserică, în frunte cu decanul de vârstă - domnul Burcă Petre, s-au adunat cu bucurie în casa parohială pentru a participa, mai întâi, la sfințirea acesteia. După un scurt moment de rugăciune a urmat o agapă frățească, împreună cu frații din conventul franciscan de la Galați. Bucatele și băuturile excelente au deschis inimile și pofta de discuție, astfel încât trăirile și experiențele din ultima perioadă au putut fi mai ușor împărtășite.

Părintele paroh Cristian Dumea a mulțumit cu această ocazie comunității, în numele tuturor confraților preoți catolici de la Galați, pentru generozitatea și pentru ospitalitatea cu care au fost primiți de credincioși în casele lor. Fie ca binecuvântarea lui Dumnezeu, oferită cu ocazia acestor vizite pastorale, să găsească teren fertil în fiecare familie și în fiecare suflet, pentru a aduce ocrotire și rod spiritual îmbelșugat în tot anul care ne stă înainte.

Pace și bine tuturor !

Alexandru-Claudiu Albert

întâlnirea fraternă a consiliului parohiei catolice din Galați (2022)

fotografii de la acest eveniment


afiș recital „Jubilate” - Psalterion (biserica romano-catolică din Galați, 2021)

JUBILATE
Psalterion - Recital vocal-instrumental  (23.05.2021)

Recitalul vocal-instrumental susținut de Ansamblul „Psalterion” în biserica romano-catolică din Galați, după Sf. Liturghie comunitară din duminica Rusaliilor, a avut următorul program:

  1. Antonio Vivaldi – Concertul nr. 1 în Si bemol major (RV383a)
    Allegro (La Stravaganza, op. 4) (3:00)
  2. Mihai Eminescu – Răsai asupra mea
  3. Franz Schubert – Du bist die ruh (3:50)
  4. Arcangelo Corelli – Sonata da chiesa, op. 3 nr. 1 (6:50)
  5. Radu Gyr – Somn
  6. Nicolae Bretan – Somnoroase păsărele (3:00)
  7. Giuseppe Pietri – Io conosco un giardino (2:00)
  8. Reiner Maria Rilke – Atât de tânăr sunt
  9. Ed Sheeran – I see fire (4:50)
  10. Arthur Rimbaud – Senzație
  11. Claude Debussy – Beau soir (2:50)
  12. Johann Sebastian Bach – Concert pentru oboi și vioară în Do minor (BWV 1060R) (14:00)
  13. Radu Gyr – Ne vom întoarce
  14. Queen – Is this the world we created? (2:15)
  15. Citat atribuit lui William Shakespeare
  16. Ola Gjielo – The Rose (3:30)
  17. Oreste Georgescu – Înviere
  18. Wolfgang Amadeus Mozart – Alleluia (din Exsultate, Jubilate) (2:30)

Anunțând și promovând online acest eveniment, coordonatorul muzical și realizatorul Gabriel Bulancea a făcut o scurtă și sugestivă descriere a recitalului:

„De la Vivaldi la Ed Sheeran, de la Johann Sebastian Bach la Freddie Mercury, Ansamblul Psalterion vă propune un recital despre bucurie. Bucuria de a cânta, bucuria de a trăi, bucuria de a reînnoda legătura cu Dumnezeu prin formele de expresie specifice artelor muzicale și poetice. Câteva momente lirice alternează cu momente dansante, momente pastorale, momente de bucurie impetuoasă, epică sau solemnă. Fără a se ancora în zona unui singur gen sau stil muzical, recitalul propune un traseu sinuos care aduce sonorități din sfera concertului, liedului, sonatei, ariei de concert, romanței, anthemului și chiar a baladei rock. Le unește firul călăuzitor al bucuriei surprinse în atâtea ipostaze muzicale a căror atmosferă este uneori pregătită, alteori nuanțată prin texte poetice aparținând unor poeți naționali precum Mihai Eminescu sau Radu Gyr, sau ale unor poeți străini precum Shakespeare, Rimbaud sau Reiner Maria Rilke. Sperăm că v-am convins să ne urmați până la capăt în această călătorie în lumea artelor, a cărei țintă, dincolo de toate formele particulare de exprimare a bucuriei, este obținerea comuniunii cu o stare mult mai profundă decât aceasta, și aici îl parafrazez pe filosoful Gadamer, care nu are nimic de a face cu plictiseala, cu timpul gol, este o stare festivă, de celebrare a unei sărbători prin care toate gândurile, afectele și acțiunile noastre se umplu de sens. De aici provine denumirea recitalului, Jubilate, care înseamnă a striga de bucurie, a da glas cu putere bucuriei tale. Este una dintre menirile artei, a noastră a artiștilor, de a ne alinia acestui timp de încercare ale cărui strâmtorări pot fi depășite și împlinite în spirit de sărbătoare.”

Le mulțumim artiștilor și organizatorilor evenimentului. Duhul Sfânt să umple sufletele tuturor cu darurile sale!


Celebrare liturgică franciscană la Galați  (02.05.2021)

În data de 2 mai 2021, în duminica în care frații ortodocși sărbătoreau Paștele, a existat și pentru noi catolicii un motiv suplimentar care să reaprindă în noi bucuria pascală. Studenții Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, însoțiți de câțiva profesori și îndrumători, ne-au făcut o scurtă vizită și au însuflețit celebrarea Sfintei Liturghii comunitare de la ora 11. Cei prezenți în biserică au simțit cu siguranță o anumită schimbare de atmosferă, prin căldura, frumusețea și rigoarea ceremonialului religios, prin dulceața și moderația acordurilor muzicale, prin invitația la reculegere și interiorizare, prin avalanșa de energie tinerească a vocilor bărbătești în momentele solemne ale Sfintei Liturghii.

Zestrea spirituală a celor prezenți s-a putut îmbogăți prin cuvântul de învățătură rostit de părintele invitat Virgil Blaj, profesor de filozofie la Institutul Teologic Franciscan. Așa cum a subliniat cu modestie la final părintele paroh Cristian Dumea, a fost o predică elaborată, dar limpede, așa cum numai un preot-profesor înzestrat o poate face. Tema evangheliei duminicii fiind „Isus, vița cea adevărată”, părintele predicator ne-a dezvăluit semnificația bogată a viței de vie în lumina Vechiului Testament: semn al legăturii poporului evreu cu pământul încredințat lui (Pământul Făgăduinței, Țara Promisă) și cu strămoșii lui, simbol al belșugului și al binecuvântării lui Dumnezeu, imagine a soției iubitoare și credincioase, simbol al lui Israel - Poporul Ales. Dezamăgit de „poamele acre” pe care i le dă de atâta amar de vreme poporul său, Dumnezeu îl trimite pe Fiul său, ca El să-i formeze un popor nou, aducător de roade bune, prin legătura profundă și permanentă cu Isus Cristos. Astfel, Isus este vița cea nouă și desăvârșită, din care răsar mlădițele curate, capabile să aducă roade bogate și plăcute privirii lui Dumnezeu.

Nu a lipsit de la această celebrare intenția de rugăciune pentru vocații, credincioșii prezenți alăturându-se preoților dimprejurul altarului în rugăciunea adresată lui Dumnezeu pentru desăvârșirea formării spirituale a tinerilor studenți teologi prezenți și pentru ca El să dea Bisericii vocații noi la preoție și la viața consacrată.

Mulțumim tuturor oaspeților pentru prezența lor și pentru efortul făcut cu această deplasare. Mulțumim și fratelui franciscan care a avut bunăvoința și inspirația de a face fotografii cu ocazia acestui eveniment, amintindu-ne că „o imagine face cât o mie de cuvinte”.  Cristos a înviat !   Adevărat a înviat !

profesori și studenți teologi franciscani - biserica catolică din Galați (2021)

fotografii de la acest eveniment


profesiuni de viață franciscană la Galați (2020)

Profesiuni de viață franciscană la Galați  (20.09.2020)

Studiați, iubiți, trăiți regula Ordinului Franciscan...
   ea întruchipează ceea ce Biserica așteaptă de la voi !

În data de 20.09.2020, la Biserica Romano-Catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Galați, în cadrul sfintei liturghii comunitare de la ora 11, s-a produs un eveniment care ne-a umplut inimile de bucurie. Un număr de cinci persoane laice, după trei ani de noviciat, de ucenicie în tainele spiritualității franciscane, au depus profesiunea evanghelică pe viață și au intrat astfel în Ordinul Franciscan Secular. A fost un moment plin de emoție și frumsețe spirituală, în care lucrarea Duhului Sfânt s-a făcut simțită cu putere.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele Cristian Blăjuț - asistent spiritual național, părintele Anton Acatrinei și părintele Cristian Dumea - paroh al bisericii romano-catolice din Galați. Amintim cu recunoștință căldura și răbdarea cu care toți preoții i-au consiliat spiritual pe noii intrați în Ordin.

Pentru sora Maria, sora Iuliana, sora Irina, sora Liliana și fratele Marius a fost un moment de sărbătoare și de consacrare spirituală, pentru a trăi Evanghelia cu ajutorul harului Duhului Sfânt, prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria și a Sfântului Francisc. Bucuria de a trăi în simplitate, pe care Sfântul Francisc o transmite celor care îl urmează, este un dar minunat de la Dumnezeu. Sfântul Francisc, prin testamentul său, a transmis tuturor această binecuvântare: „Scrie că îi binecuvântez pe toți frații mei, care sunt în Ordin și care vor veni până la sfârșitul lumii”. Vreți să-l urmați? Vă așteptăm cu drag și ne rugăm cu cuvintele Sfântului Francisc: „Dumnezeule Preaînalt, luminează cu lumina Ta întunericul inimii mele. Dăruiește-mi o credință dreaptă, o speranță neclintită, o dragoste desăvârșită”.

Înainte de a se da binecuvântarea de încheiere, sora Maria, care îndeplinește cu multă dăruire slujirea de Ministru al Familiei Franciscane Terțiare din Galați, a făcut o emoționantă mărturisire de credință franciscană, spunând că-l mărturisește pe Isus Cristos sărac și răstignit, după modelul Sfântului Francisc de Asissi. Au fost cuvinte simple, dar fierbinți, care au pătruns în inimile tuturor participanților. A mai specificat faptul că dorește să se dedice Bisericii și rugăciunii, și toate cuvintele sale au fost spuse cu multă emoție. Sora Maria și-a încheiat alocuțiunea cu două rugăciuni - una de mulțumire, adresată lui Isus, iar cealaltă fiind pentru fraternitatea franciscană.  Pace și bine !

sr. Maria Zlat, sr. Iuliana Marschall

fotografii de la acest eveniment


afiș recital „Adiemus” în biserica romano-catolică din Galați (2019)

ADIEMUS
Întâlnire a muzicii cu poezia și artele vizuale  (09.06.2019)

Păstrând tradiția ultimilor ani de a găzdui evenimente culturale cu semnificații spirituale, în biserica romano-catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Galați a avut loc recitalul de muzică și poezie „Adiemus”, susținut de ansamblul vocal-instrumental „Psalterion”. Spectacolul s-a desfășurat în duminica Rusaliilor, 9 iunie 2019, după Sfânta Liturghie comunitară de la ora 11 și a fost primit de toți cei prezenți „ca un dar de la Duhul Sfânt”, după intenția exprimată de părintele paroh Cristian Dumea.

Ansamblul „Psalterion”, coordonat de profesorul universitar Gabriel Bulancea de la Facultatea de Arte a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, are în componența sa nume consacrate: soprana Adelina Diaconu, actorul Vasile Dănilă, soliștii instrumentiști Ilona Văduva (vioară), Anișoara Negură (oboi), Cristian Dumea (orgă), Gabriel Bulancea (chitară), alături de care au cântat acum și studentele Elena Chirvase și Andreea Marin, de la Facultatea de Arte. Proiecțiile video care însoțesc muzica și momentele poetice din recitalul „Adiemus” sunt realizate de Victor Mihăilescu, iar regia artistică îi aparține lui Adrian Mărginean.

Programul recitalului a fost următorul:

  1. KARL JENKINS - Adiemus variations (5:01)
  2. FRANCISC DE ASSISI - Cântecul făpturilor (3:00)
  3. MARIA ZUCCHARI - Sinfonia introduttiva (2:30)
  4. MARIA ZUCCHARI - Salve Regina (3:55)
  5. KARL JENKINS - Benedictus / Psalmul VIII (5:00)
  6. FRANCIS POULENC - O magnum mysterium (2:30)
  7. KARL JENKINS - Concerto grosso, partea a III-a (6:57)
  8. NICHITA STĂNESCU - Ce bine că ești (2:00)
  9. ASTOR PIAZZOLLA - Yo soy Maria (3:22)
  10. MANUEL DE FALLA - Nana (1:50)
  11. AUGUSTIN - Târziu Te-am iubit (2:00)
  12. GABRIEL BULANCEA - Krisis (3:32)
  13. canto gregoriano - Tota pulchra es, Maria (2:31)
  14. MICHAEL LORENC - Ave Maria (3:12)
  15. OSCAR WILDE - Privighetoarea și trandafirul
    CAMILLE SAINT-SÄENS - Le rossignol et la rose (5:00)
  16. KARL JENKINS - Adiemus (4:00)

Credem că diversitatea genurilor și a temelor din acest recital a permis celor prezenți să aprecieze încă o dată calitățile deosebite ale interpreților ansamblului „Psalterion”. În mod deosebit salutăm prezența în program a piesei „Krisis” a domnului Gabriel Bulancea, o lucrare muzicală interesantă și bine întocmită, cu un element „surpriză” care a smuls aplauze de la mulți dintre cei prezenți... înainte de finalul piesei. Mulțumim membrilor Ansamblului „Psalterion” pentru darul pe care ni l-au făcut în sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt.

Pacea și bucuria, daruri ale Duhului Sfânt, să fie mereu prezente în inimile voastre !


vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în România (2019)

Papa Francisc în România  (31 mai ÷ 2 iunie 2019)

Răspunzând invitației autorităților statului român și a Bisericii Catolice din România, Sfântul Părinte Papa Francisc a efectuat o călătorie apostolică de trei zile în România, la douăzeci de ani după istorica vizită a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Vizita actualului Suveran Pontif, desfășurată sub deviza „Să mergem împreună”, a cuprins o serie de evenimente și manifestări, având concomitent rangul unei vizite oficiale de stat, caracterul unei întâlniri ecumenice fraterne, iar pentru credincioșii catolici importanța și solemnitatea unei vizite pastorale a urmașului Sfântului Petru. În contextul unor prognoze meteo nefavorabile pentru întreaga durată a vizitei, papa Francisc a reușit totuși să aibă mereu alături perioadele de vreme bună, ca un semn de binecuvântare din partea lui Dumnezeu și de ascultare a rugăciunilor credincioșilor. Toate momentele importante, petrecute la București, Șumuleu-Ciuc, Iași, Blaj și Sibiu au fost pe deplin reușite, iar întâlnirea papei cu cei veniți să-l întâmpine și să-l salute în „grădina Maicii Domnului” a fost prilej de bucurie, încurajare și întărire reciprocă.

În dimineața zilei de sâmbătă 1 iunie, reprezentanții comunității catolice din Galați au plecat și ei să-l întâmpine pe Sfântul Părinte la Iași, în inima diecezei. Unii dintre pelerini au ales să se deplaseze mai repede, cu propriile mijloace de transport. Ajungând la destinație mai devreme cu câteva ore, au avut de suportat o ploaie torențială cu grindină, care le-a înmuiat gleznele. Copiii, tinerii și majoritatea adulților, însoțiți de părintele vicar Cristian Pal, au plecat pe la ora 08:30 cu autocare și microbuze închiriate. De data aceasta s-a adeverit maxima din vechime „Grăbește-te încet”, pentru că cei care au ajuns ultimii la Iași au fost mai câștigați, fiind deranjați doar de o scurtă ploicică. Spre încântarea tuturor, vremea s-a îmbunătățit în momentul aducerii icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica, cu puțin timp înainte de sosirea Sfântului Părinte pe esplanada din fața Palatului Culturii. Zona 1, în care am fost repartizați, ne-a asigurat o bună vizibilitate a scenei și a ecranelor, iar aceia dintre noi care s-au plasat lângă culoarele oficiale au putut face fotografii reușite cu papa în papamobil.

O plăcută surpriză a fost că în pelerinajul nostru ni s-au alăturat și câțiva catolici africani, proveniți din țări francofone precum Benin, Camerun, Ciad, Coasta de Fildeș și Congo. Aflați în această perioadă la Galați pentru studii postuniversitare în domeniul chimiei, biologiei și nutriției, tinerii africani nu au ratat ocazia de a-l vedea pe papa și de a cunoaște mai bine România. Pe drumul spre Iași am asistat la o mică demonstrație de exuberanță africană, oaspeții noștri interpretând împreună în stil „karaoke” (folosindu-se de telefoane) câteva cântece religioase din patrimoniul lor cultural destul de asemănător. Atmosfera creată a fost molipsitoare, mai ales pentru cei aflați în partea din spate a autocarului. „Să mergem împreună” s-a dovedit încă o dată a fi un moto inspirat.

Evenimentul de la Iași s-a suprapus în mod fericit cu sărbătorirea în țara noastră a Zilei Copilului. Am văzut mulți copii frumoși, unii în brațele mamelor lor, alții pe umerii taților și ai bunicilor lor. Întâlnirea cu papa a pus în centrul atenției familia creștină, cu generațiile care trebuie să se succeadă armonios și care trebuie să rămână unite în dragoste. Persoanele vârstnice sunt legătura noastră cu trecutul, rădăcinile noastre, iar cei mici sunt garanția că poporul nostru are viitor. S-a atras atenția asupra mentalității consumeriste actuale, în care persoana umană este minimalizată și instrumentalizată în scopul obținerii profitului maxim. Prin păstrarea credinței în Dumnezeu, primite de la părinți și bunici, prin practicarea iubirii de aproapele, efectele nocive ale ideologiilor pot fi limitate. Papa a amintit celor prezenți îndemnul pe care Sfântul Francisc de Assisi l-a adresat confraților săi: „Predicați mereu Evanghelia, iar dacă trebuie, folosiți și cuvintele”. Probabil că în acest spirit au primit mesajul papei tinerii africani veniți de la Galați, precum și oaspeții de limbă slavă pe care i-am văzut și auzit în jurul nostru.

Cei care au dorit au putut urmări integral la televiziune vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în România. Cu prezența sa blândă și smerită, papa a adus și a răspândit pe meleagurile noastre un duh de unitate profundă în sufletele tuturor creștinilor de bunăvoință. Vazându-l străbătând Bucureștiul în Loganul autohton, în minte ne-a apărut imaginea lui Isus intrând în Ierusalim pe spatele unui măgăruș, și ne-am bucurat. În ciuda vârstei sale înaintate și a condițiilor meteo incerte, papa a ținut să onoreze toate momentele din programul vizitei sale, deplasându-se mult în aceste trei zile, cu avionul, elicopterul și mașina, făcând un efort apreciabil. La Blaj, pe Câmpia Libertății, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în rit bizantin, au fost beatificați cei șapte episcopi martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma. Aceștia, în timpul persecuției comuniste, au ales să rămână fideli credinței catolice, păstrând comuniunea cu urmașul Sfântului Petru. Merită reținute cuvintele unuia dintre acești ierarhi greco-catolici, Fericitul Iuliu Hossu, episcop de Cluj-Gherla: „Credința noastră este viața noastră”. Părintele Cristian Dumea, parohul nostru, a fost prezent la însemnatul eveniment de la Blaj, ca și la sfințirea bisericuței din cartierul Barbu Lăutaru, având de îndeplinit și el acolo o anumită „misiune”.

Când papa Francisc a pus pentru prima dată piciorul pe pământul românesc, în „grădina Maicii Domnului” cum ne place nouă să spunem, nu era o zi oarecare. Pe 31 mai, în biserica romano-catolică este amintită vizita Sfintei Fecioare Maria la verișoara sa Elisabeta. În catedrala „Sfântul Iosif” din București, după citirea fragmentului din Evanghelia Sfântului Luca, papa a dorit să sublinieze atitudinea Mariei, care a plecat degrabă în ajutorul verișoarei sale, iar Duhul Sfânt a făcut din întâlnirea lor un prilej de mare bucurie. Maica Domnului ne invită și pe noi să ne punem în mișcare, să ne îndreptăm unul spre celălălt. Vom descoperi atunci bucuria întâlnirii, bucuria de a trăi timpul nostru mergând împreună. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru harurile primite în aceste zile și pentru vremea bună care a permis pelerinilor să scandeze cu multă bucurie:  Vivat Papa !

Emilian și Leonard Florea

fotografii de la acest eveniment


2018 - Centenarul Marii Uniri

Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri în comunitatea catolică gălățeană  (01.12.2018)

Ziua Națională a României a fost sărbătorită anul acesta în parohia catolică din Galați printr-o Sfântă Liturghie „Te Deum”, urmată de o întâlnire fraternă a credincioșilor în clubul parohial. Numărul participanților putea să fie mai mare, dar probabil că mulți enoriași au fost prezenți la alte festivități dedicate evenimentului. Important este că în biserică au fost reprezentate toate generațiile, semn că recunoștința față de jertfele și înfăptuirile înaintașilor nu se stinge.

În timpul omiliei, părintele paroh Cristian Dumea a amintit câteva detalii istorice despre evenimentul Marii Uniri de la Alba Iulia. Ziua de 1 Decembrie 1918 a început în spirit de credință, prin participarea poporului la Sfânta Liturghie, celebrată de episcopi în cele două biserici românești (greco-catolică și ortodoxă) din oraș. Ieșind de la slujba religioasă, românii s-au întâmpinat unii pe alții cu multă emoție, s-au îmbrățișat, s-au sărutat și apoi s-au îndreptat spre locul unde reprezentanții lor urmau să semneze actele Unirii. Iar pe Câmpul lui Horea, unde s-a desfășurat Marea Adunare Națională, erau adunați români din toate ținuturile românești, mulți dintre ei conduși chiar de preoții lor.

Un alt element subliniat la predică a fost originea cuvântului „patrie”, care vine din latină, fiind derivat din cuvântul „pater”, adică „tată”. Ostașii care s-au jertfit în Primul Război Mondial și au pregătit Marea Unire, au făcut aceasta pentru a-și apăra patria, adică pământul primit de la străbuni, încredințat lor de Tatăl Ceresc pentru a putea trăi.

Părintele Cristian a vorbit cu dragoste și despre limba română, ca element esențial al identității și unității noastre. Limba maternă este modul firesc în care fiecare om se roagă și aduce laudă lui Dumnezeu, în libertate. Recitând pentru cei prezenți poezia „Limba românească” a lui Gheorghe Sion (1822-1892, scriitor și militant pașoptist bucovinean), părintele și-a reamintit că în perioada comunistă s-a încercat „ajustarea” versurilor deoarece mesajul original deranja regimul. Dar poezia (cea veritabilă) a triumfat, ca noi să ne bucurăm de întreaga ei frumusețe.

Mult e dulce și frumoasă
Limba ce-o vorbim,
Altă limbă-armonioasă
Ca ea nu găsim.

Saltă inima-n plăcere
Când o ascultăm,
Și pe buze-aduce miere
Când o cuvântăm.

Românașul o iubește
Ca sufletul său,
Vorbiți, scrieți românește,
Pentru Dumnezeu.

Frați ce-n dulcea Românie
Nașteți și muriți
Și-n lumina ei cea vie
Dulce viețuiți!

De ce limba românească
Să n-o cultivăm?
Au voiți ca să roșească
Țărna ce călcăm?

Limba, țara, vorbe sfinte
La strămoși erau;
Vorbiți, scrieți românește,
Pentru Dumnezeu!

Slujba a inclus un Requiem solemn prin care ne-am rugat pentru eroii neamului și pentru toți păstorii sufletești răposați care au activat în parohia catolică de la Galați: pr. Daniel Pietrobono, pr. Francisc Orlandi, pr. Ulderic Cipolloni, pr. Bonaventura Morariu, ep. Ioan Duma, pr. Iosif Iacob, pr. Iosif Pal, pr. Alois Donea, pr. Johann Proschinger, pr. Mihai Măcincă, pr. Petru Albert, pr. Eugen Blăjuț. După primirea binecuvântării de la sfârșitul Sfintei Liturghii, toți cei prezenți în biserică, în frunte cu părintele paroh și ministranții, au intonat cele patru strofe festive din inmul național „Deșteaptă-te, române !”.

În bucuria sărbătorii Centenarului Marii Uniri, credincioșii s-au reunit apoi în clubul parohial pentru a se bucura de bucatele gustoase, de vinul „casei”, de dulciurile făcute cu dragoste și de originala noastră muzică populară. S-au dansat sârbe și hore, la care s-au prins și preoții, iar cei mai bătrâni ne-au arătat cum se juca pe vremea lor și că încă mai pot. Petrecerea s-a încheiat cu o largă Horă a Unirii. Sentimentul de unitate a fost trăit cu aceeași bucurie de toți cei prezenți, nemaicontând că unii aveau și strămoși aparținând altor naționalități.


componența Consiliului Pastoral parohial

O duminică a familiei și a comunității  (07.10.2018)

Ziua de duminică, 7 octombrie 2018, în care Biserica o cinstește pe Sf. Fecioară Maria, Regina Rozariului a fost pentru credincioșii parohiei romano-catolice din Galați un prilej de a reflecta asupra căsătoriei și familiei, plecând de la învățăturile cuprinse în lecturile acestei zile. O coincidență fericită, sau mai bine spus „o mână nevăzută” a făcut ca tema centrală a Cuvântului lui Dumnezeu din această duminică să aibă legătură tocmai cu subiectul referendumului pentru revizuirea Constituției României, aflat în derulare în această zi. A fost ca un îndemn venit de sus, adresat nouă, de a da mărturie în cunoștință de cauză despre lucrările minunate ale lui Dumnezeu.

Cartea Genezei, din care a fost luată prima lectură, ne spune cu mult farmec că „Domnul Dumnezeu a făcut o femeie din coasta pe care o luase din om”, iar omul (Adam) văzând-o a exclamat: „Aceasta, în sfârșit, este os din oasele mele și carne din carnea mea. Aceasta se va numi femeie”. Așa l-a făcut Dumnezeu pe om, bărbat și femeie, și cu mare autoritate a stabilit rosturile lor pe pământ: „va lăsa bărbatul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi un singur trup”.

Versurile Psalmului Responsorial vin apoi să „spulbere” concepțiile greșite, părerile și teoriile cele noi care sfidează și amenință proiectul divin: „Fericiți toți cei care se tem de Domnul și umblă pe căile sale! Atunci te vei hrăni din munca mâinilor tale; vei fi fericit și toate îți vor merge bine. Soția ta va fi ca o viță roditoare înăuntrul casei tale; copiii tăi vor fi ca vlăstarele măslinului împrejurul mesei tale. Iată, așa va fi binecuvântat omul care se teme de Domnul!” Ce diferență între această imagine veche, plină de viață, și imaginile „cenușii” care ne sunt livrate agasant prin mijloacele moderne de comunicare...

Sfânta Evanghelie ni-l arată pe Isus ca apărător al căsătoriei, legatură rânduită de Dumnezeu să unească în iubire bărbatul și femeia, „astfel încât nu vor mai fi doi, ci un singur trup”. Celor care venisera la El ca să-l pună la încercare, bazându-se pe puterea unui act juridic omenesc - actul de despărțire, permis de Moise, prin care bărbatul iși putea părăsi „legal” femeia cu care era căsătorit - Isus le răspunde folosind argumentul voinței divine: „ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă!"
În contextul actual, în calitate de creștini, sesizăm în cuvintele lui Isus îndemnul de a susține în societate legi care nu se opun legilor lui Dumnezeu. Nu merită să plecăm urechea la vorbele celor care nu pun preț pe firescul relațiilor dintre oameni, încurajând diverse experimente sociale, dar trebuie să ne amintim mereu că avem obligația de a asculta mai mult de Dumnezeu decât de oameni.

În această duminică, la Sfânta Liturghie comunitară, părintele paroh Cristian Dumea ne-a invitat să privim și spre comunitatea parohială locală, care este o „familie de familii”, o familie extinsă ce are propriile nevoi și probleme. Cu această ocazie părintele paroh a anunțat componența noului Consiliu Pastoral, format din 11 bărbați cu „nume bun” din comunitatea noastră. De ce 11? Poate pentru că 11 este numărul apostolilor chemați de Isus, la începutul activității sale publice.

După predică, cei 11 nominalizați au fost invitați la altar să-și dea consimțământul în fața poporului credincios, au strâns mâna părintelui paroh și au semnat actul oficial de constituire a noului Consiliu Pastoral. După slujbă, consilierii și preoții din parohie au avut o primă întâlnire „de lucru”, o agapă frățească care să faciliteze mai buna cunoaștere reciprocă și să favorizeze colaborarea ulterioară. Îl rugăm pe Dumnezeu să binecuvânteze activitatea acestui Consiliu și le mulțumim fraților franciscani pentru ospitalitate.


participanți gălățeni la cursul pentru lectori și cantori (Ploscuțeni, 2018)

Fericirea de a citi și cânta Cuvântul lui Dumnezeu  (09.06.2018)
Pregătirea lectorilor și cantorilor - Ploscuțeni 2018

În ziua de 9 iunie 2018, la Ploscuțeni (jud. Vrancea), s-a desfășurat un curs de pregătire pentru lectori și cantori. Cursul s-a adresat tuturor doritorilor din decanatul de Focșani, angajați să proclame cât mai bine Cuvântul lui Dumnezeu sau să anime cântul liturgic. Acțiunea a fost coordonată de Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, fiind susținută de Parohia romano-catolică „Înălțarea Sfintei Cruci” din Ploscuțeni. Din parohia noastră „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” au participat 17 credincioși, însoțiți de părintele paroh Cristian Dumea și de părintele vicar Cristian Pal. Întreaga zi de formare a fost plină de har pentru fiecare dintre participanți. A fost un timp prețios, în care cu toții am conștientizat importanța misiunii de lector și de animator al cântului sfânt.

În prima parte a zilei, cursanții au audiat prelegerile părintelui Daniel Iacobuț și părintelui Eduard Patrașcu. În partea a doua a programului zilei s-a lucrat pe ateliere. De partea muzicală a cursului s-a ocupat părintele Ciprian Antălucă. La sfârșitul zilei, participanții la curs și-au expus concluziile, au răspuns la întrebările care au apărut în timpul lucrului în grupuri, au făcut propuneri pentru viitoarele zile de formare a lectorilor și animatorilor liturgici. La rândul lor, preoții formatori au mulțumit gazdelor pentru buna organizare a desfășurării cursului, iar părintele paroh al comunității din Ploscuțeni, Mărtinaș Daniel, și-a arătat recunoștința pentru calitatea cursului, rezultată din contribuția formatorilor și în egală măsură a cursanților.

Idei ajutătoare pentru credincioșii implicați în activitățile liturgice

Rezumând, în această zi de pregătire am învățat și am conștientizat, ne-am reamintit și am împărtășit, ne-am reîncărcat cu energie pozitivă pentru activitatea viitoare.

Mulțumim preoților formatori, care ne-au ajutat să înțelegem cât de importantă este slujirea liturgică din partea unui laic. Mulțumim preoților din Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” precum și credincioșilor din Ploscuțeni pentru această zi perfectă.

Sub impresia atmosferei lucrative a acestei zile, personal pot afirma asemeni Sfintei Tereza de Calcutta: „sunt un mic creion în mâinile lui Dumnezeu”.

Romana Drașovean

fotografii de la acest eveniment


statueta cu relicva Sf. Anton de Padova în biserica catolică din Galați

Sosirea moaștelor Sf. Anton de Padova la Galați  (06.06.2018)

Miercuri, 6 iunie 2018, pelerinajul național cu relicva Sf. Anton de Padova a făcut un popas în biserica catolică din Galați. Evenimentul a fost organizat de Provincia Franciscană „Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România, din inițiativa echipei redacționale a revistei „Mesagerul Sfântului Anton” care aniversează 25 de ani de la publicarea primului număr în limba română. Pelerinajul cu statueta aurită, care expune un fragment important din moaștele Sf. Anton de Padova, a primit acordul și binecuvântarea Conferinței Episcopale din România, devenind în acest an al Centenarului Marii Uniri un eveniment care să ne adune împreună și să ne unească. Moto-ul pelerinajului: „Sfântul Anton de Padova, ocrotitorul și mijlocitorul familiei creștine” reflectă preocuparea Bisericii pentru diversele încercări prin care trec familiile în aceste vremuri tulburi și conține invitația de a-l întâlni pe Sf. Anton și de a apela cu încredere la mijlocirea lui.

Credincioșii care au dorit să atingă și să se roage în fața statuetei purtătoare de moaște a Sf. Anton de Padova au putut vizita biserica noastră pe parcursul întregii zile. După slujba de seară, văzând afluxul continuu de pelerini, părintele paroh Cristian Dumea a ținut să anunțe că porțile bisericii vor rămâne deschise până când ultimul credincios din oraș, dornic să-l cinstească pe Sf. Anton de Padova, va fi trecut prin fața relicvei „Sfântului Minunilor”.

Sf. Anton de Padova a fost prezent la Galați, putem spune, nu doar prin moaștele sale, dar și prin exemplul vieții sale și prin învățătura sa. La cele două Sfinte Liturghii solemne ale zilei, de la orele 10 și 18, s-au făcut numeroase referiri la viața de sfințenie pe care Anton a dus-o, cu multa strădanie, încă din copilărie. Părintele predicator a ținut să sublinieze sensibilitatea pe care Sf. Anton de Padova a avut-o față de durerile oamenilor și ale familiilor. Timpul în care trăim ne arată tot mai deslușit că există în lume o agresivitate premeditată la adresa familiei naturale, care este un proiect divin, iar noi nu putem rămâne indiferenți. Putem să ne salvăm și să îndepărtăm norii întunecați care apar la orizont, doar dacă ne întoarcem cu totul spre Soarele credinței nostre, care este Isus Cristos, salvatorul neamului omenesc.

La finalul celebrării liturgice de seară, la ora 19:30, a avut loc Procesiunea cu lumânări și flori, în care statueta Sf. Anton de Padova a fost purtată cu bucurie și mândrie sfântă pe străzile orașului. Alaiul format din preoți, ministranți și credincioși a parcurs cu cântece și rugăciuni traseul care înconjoară biserica noastră (Str. Domnească - Str. Basarabiei - Str. Mihai Bravu - Str. Gării - Str. Domnească), în atmosfera liniștită a unei seri de început de vară. Mulțumim autorităților care au asigurat întreruperea temporară a circulației auto pe traseul procesiunii, astfel încât această manifestare publică a credinței noastre să se poată desfășura în condiții optime. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu, prin mijlocirea Sf. Anton de Padova, să ne binecuvânteze pe toți cu sănătate, cu pace și bună-voință.

fotografii de la acest eveniment


părintele Eugen Blăjuț sr. (OFM Conv)

†  A trecut la Domnul  (30.01.2018)
Părintele Eugen Blăjuț sr. (OFM Conv)

În dimineața zilei de marți, 30 ianuarie 2018, în jurul orei 0830, venerabilul părinte Eugen Blăjuț sr. (OFM Conv) a plecat în casa Tatălui Ceresc, înconjurat fiind de confrații săi din conventul franciscan din Galați. În ultimii doi ani, deși slăbit și suferind, părintele Eugen a continuat să fie prezent în mijlocul comunității noastre, slujind în scaunul cu rotile ca preot concelebrant la Sfânta Liturghie duminicală de dimineață. Spre sfârșitul acestei luni, din motive de sănătate, părintele nu a mai putut împărți credincioșilor obișnuitele binecuvântări și zâmbete senine, de un albastru precum cerul. Unii dintre noi poate au presimțit că se întâmplă ceva - părintele se pregătea pentru marea întâlnire cu Domnul... Merită să reflectăm un moment la cuvintele sale, scrise în Testamentul din 1991:
„Mulțumesc lui Dumnezeu pentru viața ce mi-a dat-o, așa cum a fost, și cer iertare pentru tot ce am greșit”.

Primește Doamne sufletul slujitorului Tău !


Sărbătorirea Zilei Minorităților Naționale - Spectacol de muzică și poezie în biserica parohială  (17.12.2017)

Duminică la prânz, după Sfânta Liturghie comunitară de la ora 11, în biserica catolică din Galați a avut loc un eveniment cultural și religios deosebit, prilejuit de apropierea marii sărbători a Nașterii Domnului. Manifestarea s-a desfășurat în ajunul Zilei Minorităților Naționale din România (18 decembrie), recent instituită prin lege, motiv pentru care în program au existat momente prezentate chiar de reprezentanți ai minorităților italiană, germană, romă și turcă din Galați.

Programul a fost variat, cuprinzând cântece și colinde de Crăciun interpretate de copii, piese muzicale pentru pian și vioară unde s-au remarcat atât „micii virtuozi” cât și profesorii lor, lucrări corale polifonice interpretate de corul Facultății de Arte din Galați sub conducerea părintelui paroh și profesor Cristian Dumea, versuri și povești. Un moment deosebit a fost recitarea de către reprezentanta minorității turce a unei poezii din lirica mistică musulmană, din secolul al XIII-lea, exprimând relația de iubire dintre poet și Dumnezeu Creatorul. Am conștientizat că lumea creată de Dumnezeu depășește orizontul cunoașterii noastre, fapt care ne îndeamnă la respect față de celelalte culturi și ne cere să avem sentimente fraterne față de toți oamenii. Evenimentul s-a bucurat de prezența multor credincioși catolici și a numeroși invitați, care de dragul copiilor, al muzicii și poeziei, au amânat cu aproape două ore obișnuita lor masă duminicală de prânz.

Galați 2017, spectacol de Ziua Minorităților Naționale

fotografii de la acest eveniment

videoclipuri de la acest eveniment


Majestatea Sa Regele Mihai al României

„Nihil Sine Deo” - Nimic fără Dumnezeu  (12.12.2017)

„Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel care rămâne în mine și eu în el, acela aduce rod mult pentru că fără mine nu puteți face nimic.” (In 15,5)

Aceste cuvinte ale Mântuitorului sunt adresate tuturor oamenilor, de la cei de jos până la conducătorii de state. Nu poate nimeni rezista răului, într-o lume agitată și debusolată, dacă nu se încredințează lui Dumnezeu. Familia Regală a României a exprimat această convingere, în armonie cu aspirațiile poporului creștin, alegându-și o deviză inspirată: „Nimic fără Dumnezeu”. Acesta trebuie să fi fost gândul care l-a întărit pe Regele Mihai în situațiile grele prin care a trebuit să treacă, iar noi acum vedem că a reușit să străbată drumul său cu o ținută morală remarcabilă. Dumnezeu i-a dăruit o viață lungă, ce a pășit peste anii dictaturii comuniste, poate și pentru ca noi românii să regăsim imaginea a ceea ce trebuie să fie un conducător de țară.

Biserica catolică locală a ținut și ea să-și exprime prețuirea pentru Regele Mihai. În seara zilei de marți 12 decembrie 2017, la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, PS Petru Gherghel a celebrat o Sfântă Liturghie cu requiem pentru Majestatea Sa Regele Mihai I. Fotografia Regelui Mihai, înconjurată cu flori, a fost expusă în partea dreaptă a altarului, alături de lumânarea pascală aprinsă, pentru a aminti tuturor că doar Isus Cristos cel Înviat are puterea de a dărui viața veșnică, și că El o va da tuturor celor care cred.

PS Petru Gherghel a amintit la sfârșitul celebrării de vizitele pe care Regele Mihai le-a făcut la Catedrala din Iași în 1997 și în ziua de Crăciun a anului 1999. Episcopul diecezei noastre ne-a invitat să înălțăm rugăciuni pentru odihna sufletului Regelui Mihai I, amintindu-ne de datoria pe care o avem de a ne ruga pentru cei care ne conduc și pentru cei care ne-au condus.

Odihna cea veșnică dă-i-o lui Doamne și lumina cea fără de sfârșit să-i strălucească. Să se odihnească în pace. Amin.


Biblia de la Blaj, ediția jubiliară 2000

Duminica Bibliei în biserica noastră  (26.03.2017)

Urmând inițiativa Sfântului Părinte papa Francisc, episcopul Diecezei de Iași PS Petru Gherghel a stabilit ca duminica din 26.03.2017 să fie dedicată cinstirii deosebite a Bibliei, Cuvântul Domnului. În biserica noastră locală, la Sfintele Liturghii, credincioșii au fost invitați să acorde mai mult timp și mai mare interes citirii Bibliei. La predică, părintele paroh a venit în mijlocul poporului cu Biblia și cu o lumânare aprinsă, pentru ca toți să înțeleagă de unde vine adevărata lumină pentru cuget - din Cuvântul lui Dumnezeu. După Sfânta Liturghie credincioșii au venit pe rând și au sărutat cartea din care s-au citit lecturile în duminica respectivă.

În fața altarului este expusă o Biblie deosebită, reeditarea jubiliară din anul 2000 a Bibliei de la Blaj, tradusă de ieromonahul greco-catolic Samuil Micu (Klein) între anii 1783÷1785. Volumul are transcriere dublă, cu litere chirilice pe pagina din stânga și cu litere latine pe pagina din dreapta. Deși pentru românul contemporan traducerea este arhaică și mai greu de urmărit, lingviștii și bibliștii au apreciat-o pentru rigoarea ei și pentru frumusețea exprimării românești în raport cu limba folosită la acea vreme. Ediția jubiliară 2000 a Bibliei de la Blaj s-a bucurat de admirația Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea (prezent la lansarea volumului la Vatican în 2001) și de recunoașterea Academiei Române (care i-a conferit premiul „Timotei Cipariu”).

fotografii de la acest eveniment

Istoric Parohie Biserica parohială Preoți Sfânta Liturghie Administrare sacramente Cateheze Ore de religie Vizite pastorale Servicii sociale Terțiari franciscani Însoțitori în misiune FCJ Tineri și copii Corul bisericesc Îndurarea Divină Regina Cerului Viață de credință Carisma franciscană Carisma ignațiană Reflecții, cugetări Colecția de articole Evenimente Album foto Album video Filiala Foltești
CatolicaGalațicatolicagalati@gmail.com Data:01.01.2015 Număr accesări:0000001