Contact

Parohie

biserica catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Galați
biserica catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”

Parohia romano-catolică din Galați
Biserica „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”

Comunitatea romano-catolică din Galați este alcătuită deopotrivă din catolici cu rădăcini vechi în oraș cât și din catolici veniți cu ocazia industrializării din epoca socialistă. Parohia catolică din Galați a fost înființată în anul 1646 pentru familiile negustorilor catolici veniți din toate părțile și stabiliți aici. Perioadele favorabile dezvoltării au alternat cu perioade de regres, când biserica și proprietățile catolice au fost distruse. În contextul redeschiderii comerțului pe Dunăre, al înființării mai multor consulate străine și al instituirii regimului „porto-franco” la Galați, în 1838 se poate vorbi de o reînființare a parohiei catolice. Pentru creștinii catolici de ieri și de azi, biserica de pe strada Domnească, finalizată în 1844 și extinsă în 1893, având hramul „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, a fost focarul vieții religioase, în care și-au putut exprima identitatea catolică.

În situația de după '89, cunoscându-se că o parte însemnată dintre credincioșii catolici erau stabiliți în cartierele noi din vestul orașului, la o distanță apreciabilă de biserica existentă, iar alți catolici se relocaseră în comunele limitrofe ale Galațiului, s-a considerat oportună începerea construirii unei noi biserici în zona de sud-vest, cu hramul „Sf. Fecioară Maria Regină”. La câțiva ani după sfințirea fundației acestei biserici s-a înființat și parohia cu același nume, cuprinzând pe credincioșii catolici din vestul orașului. Sfintele Liturghii și rugăciunea comunitară au continuat totuși să se facă în vechiul lăcaș de cult, cu participarea tuturor catolicilor gălățeni. Situația demografică și economică în declin de după anul 2009, deteriorarea acoperișului și degradarea zidurilor bisericii existente (monument istoric) au determinat sistarea lucrărilor la noua biserică și începerea lucrărilor de restaurare la vechea biserică.

După reorganizarea bisericească din toamna anului 2016, parohia „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” îi cuprinde din nou pe toți credincioșii catolici din zona Galați. Odată cu venirea noului părinte paroh Cristian Dumea și a noilor preoți vicari, în perioada 2017÷2020 s-au executat lucrări ample de restaurare a bisericii, la exterior și interior. În 2017 s-a început cu înlocuirea acoperișului de tablă zincată și cu refacerea șarpantei din lemn. În prima parte a anului 2018 s-a putut renova interiorul bisericii, iar în a doua parte s-au continuat lucrările exterioare. În vara anului 2019 au fost finalizate tencuielile exterioare și cea mai mare parte din lucrările la acoperiș. Cu multă migală, tot în perioada 2018÷2019, au fost readuse la frumusețea inițială statuile Sf. Anton de Padova și Sf. Francisc de Assisi, aflate în fața bisericii, și a fost construită o mică grotă în cinstea Sf. Fecioare Maria. În anul 2020 urmează să fie montate parazăpezile pe acoperișul bisericii și să fie realizat sistemul de colectare / evacuare a apei pluviale, care să prevină infiltrarea apei la baza zidurilor bisericii.

biserica catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Galați
biserica catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”

Conform statisticilor cumulate ale celor două parohii din anul 2015, în oraș se găseau 537 de familii cu 1075 de suflete. În zonele limitrofe orașului situația era următoarea: Bazinul Nou - 4Km depărtare de Galați (6 familii, 19 suflete), satul Costi - 6Km (2 familii, 5 suflete), comuna Vânători - 10Km (4 familii, 11 suflete), comuna Foltești - 35Km (17 familii, 34 suflete), comuna Smârdan - 8Km (2 familii, 4 suflete), satul Cișmele - 27Km (1 suflet), comuna Schela - 25Km (1 familie, 5 suflete), comuna Șendreni - 10Km (8 familii, 12 suflete), comuna Independența - 25Km (1 familie, 4 suflete), comuna Piscu - 30Km (2 familii, 5 suflete), comuna Tudor Vladimirescu - 34Km (1 familie, 3 suflete), satul Hanu Conachi - 45Km (1 suflet). În anul 2015 s-au celebrat 10 botezuri, 9 casătorii mixte, 18 înmormântări, iar la Prima Sfântă Împărtășanie au fost 7 copii.

Datele din 2017, după reorganizarea cu o singură parohie la Galați, arată următoarea situație: 563 familii, 1098 credincioși, 10 botezuri, 15 copii la Prima Sfântă Împărtășanie, 35 de tineri la sacramentul Sfântului Mir, 4 cununii obișnuite și 8 cununii mixte, 19 înmormântări.

În prezent (2021) comunitatea este păstorită de părintele paroh Cristian Dumea, care este ajutat de părinții vicari Cristian Pal, Iosif Diac și Petrică-Augustin Pătrașcu. La bunul mers al lucrurilor din biserică și din conventul franciscan contribuie și fratele Iulian Bălan, sacristan.

Pentru a afla mai multe despre biserica parohială din Galați, dați click pe acest link sau pe butonul-săgeată din colțul dreapta-jos al imaginilor alăturate.

Credincioșii catolici gălățeni apelează la toți cei care doresc să-i susțină financiar pentru finalizarea lucrărilor de restaurare a bisericii. Puteți face o donație în contul parohiei folosind datele din subsolul acestei pagini , sau puteți veni la Biroul Parohial .  Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Anton de Padova să vă răsplătească generozitatea !


biserica catolică „Înălțarea Sfintei Cruci” din Foltești
biserica catolică „Înălțarea Sfintei Cruci”

Filiala din Foltești - Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”

De parohia romano-catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Galați aparține și comunitatea catolică din comuna Foltești, care în anul 2017 număra 33 de credincioși, respectiv 17 familii. Această filială a fost înființată în anul 1970. Construcția bisericii din Foltești, începută după 1989, a fost finalizată în anul 1998, pe când paroh la Galați era părintele Johann Proschinger. La 14 septembrie 1998, în sărbătoarea „Înălțarea Sfintei Cruci”, a avut loc sfințirea bisericii de către PS. Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, care a prezidat apoi celebrarea Sfintei Liturghii. La sfințire au participat credincioșii catolici din localitate, corul bisericii catolice din Galați, invitați de la Galați, dar și un număr mare de credincioși ortodocși. Ulterior, lângă biserică, a fost construită și o mică grotă în cinstea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes.

Sfânta Liturghie este celebrată aici în fiecare duminică și în sărbătorile de poruncă de către unul dintre preoții franciscani de la Galați. În sărbătoarea hramului din 14 septembrie sunt invitați și preoți din alte locuri.

Pentru a afla mai multe despre filiala de la Foltești, dați click pe acest link sau pe butonul-săgeată din colțul dreapta-jos al imaginii alăturate.


sfințirea temeliei bisericii „Sf. Fecioară Maria Regină” din Galați

Parohia și biserica „Sf. Fecioară Maria Regină” din Galați  (proiect nerealizat)

În anul 2005, credincioșii vechii parohii catolice „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” au demarat lucrările pentru ridicarea celei de-a doua biserici catolice, cu hramul „Sf. Fecioară Maria Regină”, în cartierul „Dunărea” din sud-vestul orașului. Terenul destinat construcției a fost împrejmuit cu gard metalic. Pregătirea inițială a șantierului s-a făcut de către un grup de voluntari din cadrul parohiei gălățene. S-a trecut apoi la executarea lucrărilor de pilotaj-forare pentru stabilizarea terenului, apelându-se la serviciile unei firme de construcții, care a realizat 72 de piloți (stâlpi subterani de beton) lungi de 15 ÷ 25m. Toate acestea au fost posibile prin donațiile făcute de credincioșii parohiei, la care s-a adăugat un ajutor financiar important primit de la mai mulți binefăcători din țară.  Sfânta Fecioară Maria să îi ocrotească pe toți cu dragostea sa de Mamă.

sfințirea temeliei bisericii „Sf. Fecioară Maria Regină” depunerea capsulei metalice la temelia bisericii

În duminica de 11 decembrie 2005, Parohia Romano-Catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Galați a trăit bucuria sfințirii pietrei de temelie pentru noua biserică, închinată Sf. Fecioare Maria Regină. Ceremonia de sfințire a fost prezidată de PS. Aurel Percă, episcop auxiliar al Diecezei de Iași. Din partea Bisericii au mai fost prezenți: pr. Ioan Ciuraru, provincial al OFMConv, pr. Mihai Enășel, decan de Vrancea, pr. Maricel Roșu, pr. Eusebiu Pișta, paroh de Galați, vicarii pr. Damian Anton, pr. Viorel Cus, pr. Eugen Blăjuț, pr. Petru Albert și fr. Ioan Cojocaru. Din partea oficialităților locale și a firmelor implicate au luat parte: dl. Vasile Curduman, subprefect de Galați, dl. Ion Radi, arhitect șef de proiect, dl. Cristian Badiu, inginer șef de șantier. Bineînțeles, nu au lipsit reprezentanții comitetului bisericesc: Petrea Burcă, Ioan Dodan și Nicolae Suvac.

Lângă piatra de temelie a viitoarei biserici a fost depusă o capsulă metalică, conținând o copie a proiectului, copii ale actelor de constituire a bisericii, monede și bancnote. Toate acestea drept mulțumire lui Dumnezeu cel Atotputernic, precum și tuturor credincioșilor care vor contribui la desăvârșirea acestui sfânt lăcaș catolic în cartierul Dunărea - Micro 20 din Galați.  Doamne, Dumnezeul părinților noștri, binecuvântează și păzește pe toți credincioșii din parohia aceasta, precum și pe cei care vor ajuta la zidirea și împodobirea acestui sfânt lăcaș. Fă ca toți să rămânem statornici în unire și dragoste, spre slava Ta. Amin.

Sfințirea pietrei de temelie a bisericii „Sf. Fecioară Maria Regină” din Galați (11.12.2005)
sfințirea pietrei de temelie a bisericii „Sf. Fecioară Maria Regină” Galați (foto 1) sfințirea pietrei de temelie a bisericii „Sf. Fecioară Maria Regină” Galați (foto 2) sfințirea pietrei de temelie a bisericii „Sf. Fecioară Maria Regină” Galați (foto 3) sfințirea pietrei de temelie a bisericii „Sf. Fecioară Maria Regină” Galați (foto 4) sfințirea pietrei de temelie a bisericii „Sf. Fecioară Maria Regină” Galați (foto 5) sfințirea pietrei de temelie a bisericii „Sf. Fecioară Maria Regină” Galați (foto 6) sfințirea pietrei de temelie a bisericii „Sf. Fecioară Maria Regină” Galați (foto 7) sfințirea pietrei de temelie a bisericii „Sf. Fecioară Maria Regină” Galați (foto 8) sfințirea pietrei de temelie a bisericii „Sf. Fecioară Maria Regină” Galați (foto 9) sfințirea pietrei de temelie a bisericii „Sf. Fecioară Maria Regină” Galați (foto 10)

În fotografii apar: PS. Aurel Percă (episcop auxiliar al Diecezei de Iași), pr. Ioan Ciuraru (provincial al OFMConv), pr. Mihai Enășel (decan de Vrancea), pr. Maricel Roșu, pr. Eusebiu Pișta (paroh de Galați), pr. Damian Anton (vicar de Galați), pr. Petru Albert (pensionar), fr. Ioan Cojocaru, dl. Vasile Curduman (subprefect de Galați)...

Începând cu 01.05.2013 s-a încercat o nouă organizare bisericească locală, iar credincioșii catolici din zona de vest a Galațiului au fost constituiți într-o nouă parohie cu numele „Sf. Fecioară Maria, Regină”. Nemaiputându-se însă continua lucrările la această biserică, în contextul înrăutățirii accelerate a stării clădirii vechii biserici catolice de pe Strada Domnească, la sfârșitul anului 2016 s-a revenit la organizarea catolicilor din Galați într-o singură parohie. În situația actuală, pe acest teren din cartierul Dunărea se prevede ridicarea unui centru social caritabil și a unei bisericuțe.


Titular: Parohia Romano-Catolică
Cont bancar BCR (Lei): RO66RNCB0141032863760001
Cont bancar BCR (Euro): RO39RNCB0141032863760002

Istoric Parohie Biserica parohială Preoți Sfânta Liturghie Administrare sacramente Cateheze Ore de religie Vizite pastorale Servicii sociale Terțiari franciscani Însoțitori în misiune FCJ Tineri și copii Corul bisericesc Îndurarea Divină Regina Cerului Viață de credință Carisma franciscană Carisma ignațiană Reflecții, cugetări Colecția de articole Evenimente Album foto Album video Filiala Foltești
CatolicaGalațicatolicagalati@gmail.com Data:01.01.2015 Număr accesări:0000001